12 Günde Balkanlar Turu

12 gün, 6 ülke, 2 kafadar…Tek sürücü ile yapılan 3358 kilometre yol…Özgün’le yaptığımız ilk yurt dışı gezimiz…Eksiğiyle fazlasıyla Balkanlar yazıma hoş geldiniz 🙂

Ohrid - Makedonya
Ohrid – Makedonya

Yaklaşık 4 ay öncesinden planladığımız gezinin ana hatlarını bu yazıda derlemeye çalışacağım. “Ne kadar harcadınız?  Nerede konakladınız? Ulaşımı nasıl sağladınız? Rotanız nasıldı? Ne yediniz? ” gibi soruların cevabını aşağıda bulabilirsiniz…


Maliyet

Öncelikle en fazla merak edilen kısımdan bahsedeyim..Cebimizden ne kadar para çıktı? Baştan söyleyeyim; burada yazacağım miktarlar bizim keyfimize göre olan harcamalardır. Sadece fikir oluştursun diye yazıyorum.

Uçak paraları (kişi başı, gidiş-dönüş) =
Firma: Pegasus Airlines
Trabzon – İstanbul: 118 TL
İstanbul – Üsküp: 307 TL
Toplam : 425 TL

Pegasus
Pegasus’la uçuşumuz

Konaklama: Rezervasyonlarımızın tamamını booking den yaptık. Sadece bir hostelde sıkıntı yaşadık. Toplamda ödediğimiz 167 Euro (kişi başı 83 Euro) oldu. Konaklamaların hangi otelde olduğunu aşağıda ayrıntılı bir şekilde yazdım.

Ulaşım: Aynı turu yapmış bir abimin tavsiyesiyle Enterprise firmasından 11 günlüğüne araç kiraladık. Arabamız Chevrolet Aveo 1.3 motor dizel. Arabanın günlük fiyatı yaklaşık 23 Euro. Toplamda 255 Euro olan fiyat, günlük 5 euro sigorta ile 310 Euro oldu.

Mail adresi: contact@abclogistika.mk

Arabamız :)
Arabamız 🙂

Yakıt tüketimi: Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Balkanlar’da benzin fiyatları tahmin edersiniz ki ülkemize göre gayet uygun. Ülkeler arasındaki en ucuz dizel ise Makedonya’da. Bizim 3358 kilometre için toplam dizel harcamamız yaklaşık 150 Euro oldu. Güncel benzin fiyatlarına ulaşmak için tıkla.

Bunların haricinde yemekler, müzeler, beklenmedik durumlar ve diğer harcamalar hesaba katıldığında, kişi başı 550 Euro + 425 TL uçak parası ile birlikte toplamda yaklaşık 2250 TL harcamamız oldu.

 Rotamız: 

Konaklama:

Yukarıda belirttiğim gibi bütün rezervasyonlarımızı booking den yapmıştık. Size öncelikli tavsiyem eğer hostel, pansiyon tarzı bir yerde kalacaksanız gündüz saatlerinde kalacağınız yeri bularak gezinize başlayın. Çünkü hava karardıktan sonra bu yerleri bulmak zorlaşabiliyor. Şimdi tek tek kaldığımız hostellerden bahsedeyim. (Not: Fiyatlar 2 kişilik)

Ohrid, Makedonya: Hostel Valentine. İlk konaklayacağımız yer olması sebebiyle biraz acemiliğimize geldi. Akşam saatlerinde gittiğimiz için bulmakta zorlandık. Sorarak bulduk. Bizi Valentine karşıladı. Sempatik bir adam. Gayet ilgiliydi. Oda konusuna gelince 4 kişilik odada rezervasyonumuz nedeniyle 2 kişi kaldık. Banyosu oda içindeydi. Temizlik ve rahatlık orta derece. 2 günlük planımız vardı fakat plan değişikliyle bir gün kaldık. Ücret 8 Euro idi.

Sarande, Arnavutluk: Hostel Gjika. Plan değişikliği sonrası son anda bulduğumuz hostel. Çalışanları gayet sıcakkanlı ve Türk dizilerini seviyorlar 🙂 Diğer hostel gibi banyosu oda içinde, temizliği ve rahatlığı orta derecede idi. 2 kişilik odanın fiyatı 12 Euro idi.

İşkodra, Arnavutluk: Hotel Rozafa. Tam bir hüsran, tam anlamıyla fiyasko. Normalde “At Grandma’s Hostel” de rezervasyonumuz vardı. Geç saatlerde gittiğimizde kapıya çıkan birini bulamadık. Açıkçası aramayı akıl edemedik. Yana yana merkezde bir tek Hotel Rozafa’yı bulduk. 4 yıldızlı olmasına rağmen 2. Dünya Savaşı’ndan kalma odaları ile tam bir hayal kırıklığıydı. İnterneti ve şarjları verimli kullanamadığımız tek hosteldi. Ve en fazla ücreti ödediğimiz otel oldu(25 Euro). Bizim için tek iyi yanı kahvaltı vermesiydi.

Budva, Karadağ: Sobe Nedovic. En beğendiğimiz hostellerden biri oldu. Gerek çalışanların sıcaklığı, gerek odanın temizliği ile kesinlikle tavsiye edilir. Konum olarak da Old Town’a 10-15 dakika yürüme mesafesinde. Bizim için başka bir artısı orada tanıştığımız Türk arkadaşımız oldu. Oda fiyatı 17 Euro.

Kotor, Karadağ: Apartments Filipovic. Bulmakta zorlandığımız bir başka hostel oldu. Bu sefer aramayı akıl edebildik 🙂 Konum olarak Old Town’un karşı yakasında bulunuyor. Bize en alt katta bir oda vermişlerdi. Çok kötü bir oda beklerken gayet güzel ve temiz bir odayla karşılaştık. Konumu nedeniyle Old Town’a yakın bir otel bulmanızı tavsiye ederim. Fiyatı:20 Euro

Mostar, Bosna-Hersek: Hostel Nana. Tarihi Mostar Köprüsü’ne 600 metrede. 3 kişilik odada rezervasyon gereği 2 kişi kaldık. Oda gayet temiz. Banyosu ortak. Gördüğüm kadarıyla toplamda 3 oda var. Çalışanları oldukça sevimli. Büyükannelerine “Nana” diyorlarmış 🙂 Tavsiye edebileceğim bir diğer hostel. Ücret: 15 Euro

Hostel Nana
Hostel Nana

Saraybosna, Bosna – Hersek: Hostel Lucky. Başçarşı’ya yaklaşık 5 dakikalık mesafede bulunan bu hostel fiyatı 12 Euro. Banyosu ortak, oda gayet temiz. Sahibinin bize çok yardımı dokundu. Yerini bulmakta zorluk çekmedik.

Belgrad, Sırbistan: Hostel Museum Propido. Araçla gideceklerin dikkat etmesi gereken bir hostel. Ana caddelerin bir tanesinde bulunuyor. Tek şerit halinde 3 arabanın sığabileceği bir otoparkı bulunuyor. İşletmeci kadın çatlak biri 🙂 Arabayla gidecekseniz önceliğiniz burası olmasın bence. 2 gün fiyatı 30 Euro.

Üsküp, Makedonya: City Hostel. Tabelasını rahatlıkla okuduğumuz yer 🙂 Merkez yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde. Hostel sahibi böyle bir talebiniz olmasa da gezilecek yerleri size harita üzerinde anlatıyor 🙂 Odamız ranza şeklindeydi. Banyosu ortak. Fiyat:28 Euro.(2gün)

Yemek:

Balkanlar’ın yemek kültürü ülkemize çok uygun. Her yerde Türk restoranlar bulmak mümkün. Domuz eti yemiyorsanız Karadağ ve Sırbistan’da biraz sıkıntı çekebilirsiniz. Biz güvendiğimiz 3 farklı yerde “Cevabi” yedik 🙂 Kahvaltılarımızı genelde “Burek”çilerde yaptık. Fiyat olarak ise gayet uygundu.

Cevabi Kofte
Cevabi Köfte – 2 kişi ayranla beraber 7 Euro
Burek
Burek – Yaklaşık 1 Euro

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bundan sonraki yazılarımda Balkanlarda gezdiğimiz yerleri sırasıyla yazmaya çalışacağım. Bu bağlamda ilk yazım Bitola olacak…

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)