Kardeş Ülkenin Modern Başkenti: Bakü

Bakü Hakkında

Bakü, kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın başkenti. Sadece ülkenin değil Kafkasların en büyük şehri. Ayrıca çok önemli ticaret ve kültür merkezi. Hazar Denizi’ne olan kıyısı sebebiyle aynı zamanda bir liman kenti.

Bakü

*İnsanı oldukça sevecen ve modern. Gençler arasında Rusça ve İngilizce yaygın olarak biliniyor. Tahmin edebileceğiniz üzere Türkçe’yi oldukça güzel konuşuyorlar. Ancak şöyle bir ayrıntı var, kendi aralarında konuşurken anlamakta zorluk çekebilirsiniz 😊

Bakü – Taze Bey Hamamı Önü

*Şehre ulaşım hava yoluyla olabileceği gibi, Tiflis üzerinden tren veya otobüsle de şehre gelinebilir (Yazısı için tıklayın). Şehir içi ise ulaşım oldukça ucuz. Bakü Kart ulaşımda kullanmanız gereken yolculuk kartı.

Her yıl Bakü’de F1 yarışları düzenleniyor

*Azerbaycan’da araba kullanacaklar için önemli uyarı: Etrafta oldukça fazla kamera var ve bu kameralar ceza yazmak için konulmuş. Hız kurallarına oldukça dikkat ediyorlar.

* Azerbaycan’ın para birimi Manat. 1 Manat: 3.5 TL (Ekim 2019) civarında. Madeni paralar ise Qepik.

* Yemek konusunda damak zevkimize uygun tatlar mevcut. Yemek tercihimiz, konaklama ve diğer bilgiler için yıllar önce yazdığım  9 Günde Azerbaycan – Gürcistan yazıma buyurun 😊

* Bakü’yü gezdiğimiz süreçte görülmeye değer bulduğumuz yerleri “Bakü Gezilecek Yerler” başlığı altında okuyabilirsiniz. Farklı bir alternatif için aşağıdaki linki deneyebilirsiniz.

Bakü Gezilecek Yerler

İçeri Şehir: Burası şehrin tarihi merkezi. On ikinci yüzyıldan kalma surlarla çevrili bölgenin 5 tane giriş kapısı bulunuyor.

İçeri Şehir

Arnavut kaldırımlı dar sokaklara sahip İçeri Şehir, farklı dönemlere ait yapılar ile ziyaretçilerine zaman yolculuğu fırsatı sunuyor.

İçeri Şehir’de Bir Heykel (Ayrıntılara Dikkat)

UNESCO, 2000 yılında İçeri Şehir ile birlikte altta anlattığım Kız Kalesi ve Şirvanşahlar Sarayı’nı Dünya Mirası Listesi’ne almış.

İçeri Şehir

Kız Kalesi: Azerbaycan’ın sembollerinden biri olan Kız Kalesi (Qız Qalası)’nin yapılış tarihi kesin olarak bilinmese de, 12. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin ediliyor. Yapılış sebebi hakkında farklı bilgiler ve rivayetler mevcut.

Kız Kalesi

Yaklaşık on metre yükseklikteki kalenin her bir katı çeşitli sergilerle donatılmış. Kalenin teras katı güvenlik amacıyla camla çevrilmiş. Panoramik olarak Bakü’yü izleyebiliyorsunuz ancak camlar fotoğraf çekmenizi ve manzaradan keyif almanızı engelliyor. Giriş ücreti epey artmış, 15 Manat. İçeriye girmeye gerek var mı derseniz bence yok. Manzaranın daha güzeli aşağıda anlattığım Şehitler Anıtı’nın olduğu tepede seyredilebiliyor.

Kız Kalesi Önündeki Antik Eserler

Şirvanşahlar Sarayı: Şirvanşahlar Hanedanı şahı İbrahim Halilullah tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen saray kompleksi, İçeri Şehir’de yer alıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi UNESCO’nun 2000 yılında koruma altına aldığı bu muhteşem eser, Bakü ziyaretinizde görülmesi gereken yapıların başlarında geliyor.

Şirvanşahlar Sarayı

Yaşayış Binası, Divanhane, Yahya Bakuvi hazretlerinin türbesi, Şah Mescidi gibi bölümleri olan sarayın 52 odası bulunmakta. Buranın da giriş ücreti 15 Manat. Dışarıdan görülse yeter sanki 😊

Şirvanşahlar Sarayı

Minyatür Kitaplar Müzesi: İçeri Şehir içinde yer alan müze adından anlaşılacağı üzere bünyesinde minyatür kitaplar barındırıyor. Girişin ücretsiz olduğu müzede, farklı ülkelere ait çeşitli kitaplara rastlayabilirsiniz.

Minyatür Kitaplar Müzesi

Cuma Cami: İçeri Şehir’de, Kız Kalesi yakınlarındaki cami birçok kez yıkılıp yerine yenisi yapılmış. En son eski caminin yerine 1899 yılında yenisi inşa edilmiş. Caminin minaresi ise 1437 yılından kalma.

Cuma Cami

Şehitler Anıtı: Bakü’ye hakim bir tepede bulunan Şehitler Anıtı, Karabağ ve 20 Ocak şehitleri ile 1918 yılında Kafkas Harekatı’nda ölen Mehmetçik anısına yapılmış. Ortasında sönmeyen bir ateş bulunmakta. Bulvar boyunca şehitlikler konumlandırılmış. Buraya 1 kilometre uzaklıkta (Alev Kuleleri’ni geçince) “Şeref Geçidi” adında bir mezarlık daha yer almakta. Bu mezarlıkta Azerbaycan’ın ileri gelenlerinin kabirleri ve heykelleri bulunuyor.

Şehitler Anıtı

Bu arada tepeye füniküler ile çıkabilirsiniz. Ücreti 1 Manat.

Alev Kuleleri (Flame Towers): İsmini şekillerinden alan bu üç kule, modern Bakü’nün simgesi olarak gösterilmekte. Otel ve ofis olarak kullanılan kulelerin akşam led ışıklarla olan gösterisi ise kesinlikle izlenmeli 😊

Alev Kuleleri

Dönme Dolap, Bayıl Kalesi: Ters açıdan Bakü’yü seyredebileceğiniz bir dönme dolap. Açık bulabilirseniz ücreti 5 Manat. Dönme dolabın hemen arkasında Hazar Denizi içinde 18. yüzyıl eserlerinden Bayıl Kalesi’nin kalıntılarını görebilirsiniz.

Dönme Dolap – Bayıl Kalesi

Bayrak Meydanı, Kristal Salon: Dünyanın en yüksek 2. bayrak direği Bakü’de bulunuyor. Yapım yılı olan 2010’da 162 metre ile “en yüksek bayrak direği” ünvanına sahipken; Tacikistan dayanamayıp bir yıl sonra 165 metre ile bu ünvanı devralmış 😊

Bayrak Meydanı

Bayrak Meydanı’nın hemen arkasında ise Kristal Salon bulunmakta. 2012 yılındaki Eurovision Şarkı Yarışması için inşa edilen eser, mimarisiyle dikkat çekiyor. Bu ilgi çekici yapı, yine aynı yıldaki Dünya Kadınlar Futbol Şampiyonası’nda Rihanna, Jennifer Lopez ve Shakira gibi ünlülerin konserlerine ev sahipliği yaparken, 2019 EYOF da burada gerçekleştirilmiş.

Kristal Salon

The Crescent Hotel (Hilal Otel): Hazar Denizi kıyısında, yapımı tamamlanınca “hilal” şeklini alacak olan otel uzun zamandır inşa ediliyor. Yapımı bitince görülecekler listesine gireceği için bu listeye dahil ettim 😊

The Crescent Hotel

Taze Pir Cami: Yapımına 1905’te başlanıp 1914’te tamamlanan cami, Bakü’nün en güzel camilerinden. Geniş bir alana kurulmuş. Fotoğrafta görülmese de, kubbe ve minaresiyle dikkat çekiyor. Caminin içindeki süslemeler de görülmeye değer.

Taze Pir Cami

Bu camide ilk defa gördüğüm bir şeyden bahsetmek istiyorum. Buradaki cami cemaati taşa secde ediyorlardı. Sonradan öğrendik ki, bazı Şii gruplar Kerbela’dan getirilen taşa secde ediyorlarmış. Bana ilginç geldi, çok bilinen bir bilgiyse cahilliğime verin 😊

Taze Pir Cami

Nizami Caddesi: Azerbaycan’ın en hareketli ve işlek caddelerinden birisi burası. Caddede sağlı sollu birçok kafe – restoran ve alışveriş mağazaları bulunmakta.

Nizami Caddesi

Nizami Parkı – Azerbaycan Edebiyatı Müzesi: Edebiyat, felsefe, tıp gibi alanlarda çalışmalar yapmış 12. yüzyıl filozofu ve şairi Nizami Gencevi adına düzenlenmiş parkta Nizami’nin heykeli yer almakta. Heykel, mimarisi ilgi çekici olan ve yine Nizami’nin adının verildiği Azerbaycan Edebiyatı Müzesi’ne bakmakta.

Azerbaycan Edebiyat Müzesi

Fıskiyeler Meydanı: Nizami Caddesi ve Nizami Parkı arasında kalan Fıskiyeler Meydanı, adından anlaşılacağı üzere çeşmeleri ile ünlü. Birçok kafe ve restoranla çevrili park, Bakü’nün en büyük parklarından. Buluşma noktası olarak da kullanılmakta. Geceleri ışıl ışıl.

Fıskiyeler Meydanı

Aziz Gregory Ermeni Kilisesi: Fıskiyeler Meydanı’nın hemen kuzeyinde yer alan kilise, 19. yüzyıl sonlarına ait bir Ermeni Kilisesi. Dağlık Karabağ olaylarının çıkması üzerine yağmalanmış, günümüzde kullanıma açık değil.

Aziz Gregory Kilisesi

Filarmoni Orkestra Binası ve Filarmonik Çeşme: Ünlü Sovyetler ve Azerbaycan opera ve pop şarkıcısı, besteci Müslüm Maqomayev’in adının verildiği bina, 1912 yılına tarihleniyor. Binanın dış güzelliği haricinde avlusu ve filarmonik çeşmesi görülmeye değer.

Filarmonik Çeşme

Heydar Mescidi: Şehir merkezinin 1 kilometre kuzeyinde yer alan cami, göz alıcı bir mimariye sahip. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emriyle 12000 metrekarelik alana inşa edilen cami 2014 yılında bitirilmiş.

Ateşgah Sönmeyen Ateş Tapınağı: Dünya üzerinde bulunan 3 Zerdüşt (Mecusi) tapınağından biri olan Ateşgah, Bakü’ye yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta Surakhani semtinde bulunuyor. Ateşgah’ın ortasında büyükçe bir tapınak yer almakta ve bu tapınakta sürekli ateş yanmakta. Yapısının çevresinde ise birçok oda bulunmakta. Bu odalarda çeşitli dönemlere ait eşya, maket, insan ve hayvan figürleri sergilenmekte. Giriş ücreti 4 Manat.

Ateşgah

Ateşgah’a Nasıl Gidilir? Köroğlu veya Qara Qarayev Metro İstasyonu’ndan 113, 184 veya 191 numaralı otobüsler kullanılarak Ateşgah’a ulaşılabilir. Ücret 20 Qepik.

Yanardağ: Doğalgazın yüzeye çıkması sebebiyle kar kış yağmur çamur demeden yanan Yanardağ, ziyaret edilmesi gereken bir diğer bölge. Yaklaşık 10 metre genişliğe, 1 metre yüksekliğe sahip Yanardağ yüzyıllardır yanmaktaymış. Olay fotoğrafta görülenden ibaret, daha farklı bir şey beklemeyin 😊 Giriş ücreti 2 Manat. Bu arada Yanardağ UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösteriliyor.

Yanardağ

Yanardağ’a Nasıl Gidilir? Köroğlu Metro İstasyonu’ndan 217 numaralı otobüsler kullanılarak Yanardağ’a ulaşabilirsiniz. Ücret 30 Qepik.

Bibi Heybet Cami: Hazar Denizi kenarında yer alan cami, 13. yüzyılda Şirvanşah II. Ferruhzad tarafından inşa ettirilmiş. Sovyet rejimi yüzünden 1936 yılında yıkılan eser, Haydar Aliyev’in girişimleri sayesinde 1998 yılında aslına uygun şekilde inşa ettirilmiş.

Bibi Heybet Cami

Dini önder kabul edilen on iki imamdan yedincisi olan Hazreti Musa Kazım’ın kızı ve sekizinci imam Hazreti Ali Rıza’nın (a.s) kız kardeşi Hekime Hanım’ın takip edilmesinden dolayı Azerbaycan’a gelmesi ve burada kendisine “bibi” denilmesinden dolayı camiye bu isim verilmiş. Hekime Hanım’ın türbesi de burada bulunmakta.

Bibi Heybet Cami

Caminin merkeze uzaklığı yaklaşık 9 kilometre. Toplu taşıma ile gidecekler 125 numaralı otobüsü kullanabilirler.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi: Modern ve sıradışı mimarisi ile dikkat çeken kültür merkezi, 2013 yılında tamamlanmış. Binanın şeklinin eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in imzasından esinlenerek yapıldığı söylenmekte. Ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan yapıyı Bakü – Tiflis treninin içinden seyredebildik.

Bakü’ye kaç gün ayıralım?

Bakü’de geçirdiğimiz ilk günde rekor kırarak 32 kilometre yürümüşüz. Daha insancıl bir şekilde gezmek isteyenler için tahminim 2 – 2.5 gün yeterli olacaktır. Bakü’nün gece ışıklandırmasını görmeden dönmeyin. Ayrıntılı Bakü haritamı buraya bırakıyorum 🙂

Kardeş ülkemizin modern başkenti Bakü’den sonra çamur volkanları ile ünlü Qubostan’ı ziyaret ettik. O da diğer yazıda 😊

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)