Başlığa kanıp da ülkemizdeki şehirlere benziyor sanmayın 😊 Gittiğinizde bizden bir sürü insanla karşılaşacağınız için böyle bir başlık attım. Yoksa Batum, Karadeniz Sahili’nde bir turizm şehri. Doğu Karadeniz’de sahil boyu ilerledikten sonra Batum’a giriş yaptığınızda farkı anlayacaksınız.
Batum Hakkında
Gürcistan’ın Türkiye sınırındaki kıyı şehri olan Batum, gece hayatı ve kumarhaneleri nedeniyle vatandaşlarımız tarafından sıkça tercih edilen bir lokasyon. Tabi bunda sadece kimlikle ülkeye girilebiliyor olmanın etkisi büyük.
Asya kıtasında, ülkemize yakın, Avrupai bir şehir havası arıyorsanız oklar Batum’u gösterecektir.
Batum Gezilecek Yerler
Gezilecek yerlere geçmeden önce küçük ama önemli bir uyarı: Batum’daki Türklere fazla güvenmeyin 😉
Avrupa Meydanı: Batum’un meydanları oldukça meşhur. Onların en başında şehrin ana meydanı olan Avrupa Meydanı geliyor. Farklı mimarilerdeki güzel binaların çevrelediği meydanın ortasında altın post tutan Kolhisli prenses Medea heykeli bulunuyor.
Acara (Batum’un da içinde olduğu özerk cumhuriyet) topraklarında bir zamanlar Kolhis medeniyetinin varlığına inanılmaktadır. Oldukça pahalıya mal olan bu heykel ile Yunan mitolojisine gönderme yapılmış.
Astronomik Saat: Gürcistan Ulusal Bankası’nın eski binasında bulunan saat, Almanya’da yapılmış. Saat sadece güncel zamanı değil, güneşin, ayın, gezegenlerin konumu gibi astronomik bilgileri de göstermekte. Bu saat, Prag’da bulunan astronomik saatin bir benzeri.
Piazza Meydanı: Gürcistan’da İtalya havası almak istiyorsanız adres bu meydan. İtalyan stil yapılan meydan 5700 metrekare alana yayılmış. Meydanın ortasında mozaikler, etrafta ise birçok kafe, restoran ve otel bulunuyor. Batum’un en popüler ve turistik noktalarından bir tanesi.
St Nicholas Kilisesi: Piazza Meydanı yakınındaki kilisenin yapımına Rumlar tarafından 1865 yılında başlanmış. Osmanlı padişahından çanları olmaması şartıyla izin alınan yapıya Osmanlının şehirdeki hakimiyeti bitince çan eklenmiş. Kilise inşaatındaki taşlar benim memleketten (Trabzon) getirilmiş. Günümüzde Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermekte.
Ermeni Apostilik Kilisesi: Orijinali ahşaptan yapılma olan kilise, çok geçmeden 19. yüzyılın sonlarında yeniden yapılmış. Sovyet Rusya döneminde planetaryum olarak işlev görev bina, 1992 yılından sonra kilise olarak hizmet vermeye başlamış. Bina güzel bir mimariye sahip.
Batum Bulvarı: Sahil şeridine paralel uzanan bulvar, toplam 7 kilometre uzunluğunda. Yapımına 19. yüzyılın sonlarında başlanan bulvarda palmiyeli yollar, kafeler, çeşmeler, heykeller, parklar bulunuyor.
Bulvar, “eski” ve “yeni” olmak üzere ikiye ayrılmış. “Yeni bulvar” kısmında kalan Müzik eşliğinde güzel görüntüler sunan Dans Eden Fıskiyeleri akşam saatlerinde izlemenizi öneririm. Ayrıca yapay bir göl olan Nurigeli Gölü’ne de uğrayabilirsiniz.
Miracle Park (Mucize Parkı)
Burası için Batum’un kalbinin attığı yer desek yanlış olmaz. Şehrin önemli yapılarını barındıran park, sahil kenarında yer alıyor. Bu bölgede yapabileceğiniz bazı aktiviteler bulunuyor. Bisiklet kiralama, ginger ile gezme, sürat teknesine binme, parasailing ve jetski bunlardan birkaçı.
Miracle Park içinde yer alan bazı yapılardan bahsedeyim 😊
Ali ve Nino Heykeli: Batum’un simgelerinden olan heykel, birbirine kavuşamayan iki gencin hikayesini anlatıyor. Sovyet istilası nedeniyle ayrı düşen Müslüman Azerbaycanlı genç ile Hristiyan Gürcü kızın hikayesi heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından ölümsüzleştirilmiş.
Oldukça yavaş hareket eden 7 metre yüksekliğindeki heykeller, on dakikada bir birbirinin içinden geçiyor. Sabırlı olursanız güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz 😊
Batum Feneri: Geçmişte Osmanlılar ve Rumlar tarafından fenerler inşa edilmiş olsa da, günümüzdeki fener 1882 yılında Fransızlar tarafından yapılmış. Sekizgen biçimde ve 21 metre yüksekliğe sahip.
Dönme Dolap: Şehre tepeden bakmak ve denizi izlemek için güzel bir aktivite. Yüksekliği 55 metre olan dönme dolap, 250 kişi kapasiteli. Bir turu yaklaşık 10 dakikada tamamlıyor, ücreti 5 Lari.
Alfabe Kulesi: Batum’un en ilginç yapılarından biri bu kule. 130 metre yüksekliğinde, Gürcü alfabesinin 33 harfini DNA sarmalı şeklinde bizlere sunuyor. Panoramik manzarası için 8 Lari karşılığında asansörle kulenin tepesine çıkabiliyorsunuz. Kulenin gece ışıklandırması da oldukça güzel.
Chacha Saat Kulesi: İzmir’deki saat kulesinin bir benzeri de Batum’da bulunuyor. Osmanlı stilindeki kule, 25 metre yüksekliğinde ve dört çeşmeye sahip. İsmindeki “Chacha” Gürcülerin yerel bir içkisi. Yaz aylarında her gün saat 19 da kulenin çeşmelerinden ücretsiz olarak bu içki akmaktaymış.
Tiyatro Meydanı: Sırada bir diğer güzel meydan var. Eski Sovyet evleriyle çevrili meydan adını alanda bulunan tiyatro binasından alıyor.
Meydanın ortasında altın kaplamadan yapılma denizlerin ve okyanusların tanrısı Neptün heykelli bir çeşme bulunuyor.
Batum Kulesi Dönme Dolabı: Dünyada türünün ilk örneği olarak gösterilen dönme dolap, gökdelenin içinde yer alıyor. Yaklaşık 100 metre yükseklikte ve 40 kişi kapasiteli.
Meryem Ana Kilisesi (Virgin Mary Church): Göz alıcı bir dış mimariye sahip kilise, Neo – Gotik tarzda 19. yüzyılda yapılmış. İlk başta Katolik kilisesi olarak inşa edilen yapı, Sovyetler Birliği zamanında farklı amaçlara hizmet etmiş. Son olarak Ortodoks Kilisesine devredilmiş.
Up&Down Restorant (White Restoran): İlginç mimarisi ile dikkati çeken yapı dıştan bakıldığında ters gibi durduğu için “Ters Ev” olarak adlandırılıyor. Restoranın içi hakkında bir fikrim yok. Deneyimleyenler beni de aydınlatsın 😊
Orta Cami: Batum’da yer alan tek cami. 1800 lü yılların sonlarında yapılmış. İnşa edildiğinde var olan camilerin arasında bulunduğu için “orta” ismini almış. Caminin çevresinde birçok Türk işletmesi bulunuyor.
Argo Teleferik: Batum’u kuşbakışı izlemek isteyenler, teleferik ile 250 metre yükseklikteki tepeye çıkabilirler. Çıkılan tepede manzaranın haricinde, restoranlar ve kafeler, alışveriş yapılabilecek yerler bulunuyor. Bana göre pek bir esprisi yok. Güneşin batışını izlemek için çıkılabilir. Gidiş – dönüş ücreti 15 Lari.
Botanik Bahçesi: Doğa severlerin çok seveceği bir yer burası. Yaklaşık 109 hektarlık alanı ile dünyanın en büyük botanik bahçelerinden biri. Merkeze uzaklığı 9 kilometre, Karadeniz kıyısında yer alıyor.
Parkta beş binin üzerinde bitki türü bulunmakta. Farklı ülkelerden ve kıtalardan getirilen bitkilerin sergilendiği bölümler mevcut.
Alan o kadar büyük ki, gezmek 2 – 3 saatinizi alabilir. Zaman kısıtlılığından dolayı parkta hizmet veren elektrikli araca bindik. Az da olsa Türkçe bilen abi bize aracı sürerken aydınlatıcı bilgiler verdi. Ayrıca bazı yerlerde aracı durdurup fotoğraf çekilmesine izin verdi.
Elektrikli aracı süren abimiz sayesinde ilk defa gördüğüm bir çiçekten bahsetmek istiyorum. Adı “küstüm çiçeği” olan bu bitkinin dokunduğunuz bölgesi size küsüyor 😊 Kısa bir videosunu da paylaşıyorum.
Botanik bahçesine giriş ücreti 15 Lari. Elektrikli araçların fiyatı ise tek yön 5 Lari. Buraya ulaşmak için taksicilerle anlaşabilir ya da 31 numaralı minibüsleri kullanabilirsiniz.
Gonio Kalesi: Listenin sonunda sınırımıza sadece 4 kilometre uzaklıktaki kale var. Roma dönemine ait olan kale Batum’a ise 15 kilometre mesafede. On iki havarilerden biri olan Aziz Mathias’ın burada gömüldüğüne inanılmakta. Giriş ücreti 3 Lari.
Batum Ulaşım
Herhalde yurt dışında en kolay ulaşabileceğiniz yerlerden biri de Batum’dur. Doğu Karadeniz kıyısındaki şehirlerin tamamından kalkan otobüsler, günübirlik kalkan turlar ile şehre varabilirsiniz.
Bir diğer seçenek olan hava yolunda ise dikkat edilmesi gereken bir durum var. Batum’a yakınlığı nedeniyle Hopa Havalimanı’na bilet alırsanız eğer Hopa’da bir hava alanı olmadığını bilmenizi isterim 😊 Uçak Batum’a iniş yapıyor, fakat siz Hopa’ya gönderiliyorsunuz. Hopa’dan tekrar Batum’a giriş yapmanız gerekiyor.
Batum’da Kaç Gün Kalınır?
Aslında Batum’u gezmek için dolu dolu 1 gün yeterli. Ancak sakin bir şekilde gezmek isteyenler için 2 gün tavsiye ediyorum.
Batum Konaklama
Batum deniz kenarında, tam bir turizm şehri olduğu için birçok lüks otele sahip. Sheraton, Radisson Blu, Hilton bunlardan birkaçı.
Tabi ki, lüks tercihler haricinde birçok hostel imkanı da bulunmakta. Sahil kenarına ve merkeze oldukça yakın konumdaki TJ+ Hostel, Batum’da konaklayabileceğiniz adres olabilir (Gece boyu disko sesimiz eksik olmasa da).
Batum Yemek
Gürcistan yazılarımın genelinde bahsettiğim gibi buraya geldiyseniz tercihiniz peynirli pide Khachapuri olmalı. Onun yanında “khinkali (hingel)” i denemenizi tavsiye ederim.
Böylelikle 9 gün süren Azerbaycan – Gürcistan gezimizin sonuna gelmiş olduk. Hepsine gitmemiş olsak da, Batum haritamı buraya bırakıyorum.
Diğer Gürcistan yazılarım için tıklayın 😊
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel