Ürdün Hakkında
Ürdün, Lübnan’dan sonra gittiğim ikinci Orta Doğu ülkesi. Kuzeyinde Suriye, batısında İsrail ve batı Şeria, kuzeydoğusunda Irak, doğusunda ve güneyinde ise Suudi Arabistan yer almakta. Başkenti Amman. Para birimi Türk Lirası’nın 5 katı (artık 11.5 katı 🙁 ) değerli olan Ürdün Dinarı. Ülkenin resmi dili Arapça yalnız İngilizce bilenler epey bir fazla.
Ürdün Nasıl Bir Ülke?
Yola çıkmadan önce birçok araştırma yapmama rağmen, Ürdün için aklımda bir kalıp oluşmuştu. Gezi ekibimizden Özgün’ün pişman olacağını bile düşünmüştüm. Ama Ürdün beni ve ekibi fazlasıyla mutlu etti diyebilirim.
Öncelikle gezilecek yerleri açısından bakıldığında ülke birçok çeşitliliğe sahip. Dünyanın yeni 7 harikasından biri olan antik kent Petra, uçsuz bucaksız çöl Wadi Rum, ülkemizdeki Saklıkent’in gelişmiş hali olan Wadi Mujib, mercan resiflerinin arasında yüzebileceğiniz Akabe, Ürdün’de bulunuyor. Zaten turizm ülkenin en büyük gelirlerinden biri. Bunu ülkeye girince daha iyi anlayacaksınız.
Turizm demişken, ülke biz Türkler için çok pahalı. 1 Dinar’ın 5 TL (Ekim 2020: 11.5 TL) olduğu yerden bahsediyorum. Bir de bu yetmezmiş gibi müze ve ören yerlerine girişlerde Ürdünlü – Ürdünlü değil ayrımı yapılmış. Hiç yakışıyor mu 🙂 Örneğin; Petra’ya giriş bize 50 dinar iken, Ürdünlü’ye 1 dinar.
İnsanların turistlere davranışı çok sıcak. Hele de Türk olduğunuzu anladıklarında daha da samimi oluyorlar. İnsanlar derken sadece sivilleri kastetmiyorum, polis ve askerler de öyle. Kiraladığımız araçla yol boyunca defalarca “check-point” diye adlandırılan kontrol noktalarına girdiğimizde ehliyet- ruhsat göstermek yerine pasaportlarımızı uzatıp “turist” dememiz yeterli oldu. İstisnai durumlar kaideyi bozmaz tabii ki 🙂 Kontrol noktaları dediğime bakmayın Ürdün aşırı güvenli.
Ülke krallıkla yönetiliyor ve ülkenin kralı II. Abdullah, Ürdün’de oldukça seviliyor. Birçok yerde fotoğraflarını görmeniz mümkün. Ayrıca halk Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı da çok seviyor. Hatta bütün Müslümanların lideri olarak görüyorlar.
Ülkenin yaklaşık yüzde 90’ı Müslüman olsa da Hıristiyanların da azımsanmayacak kadar olduğunu söyleyeyim. Yani başı kapalı kadınların yanında birçok açık giyimli kadına da rastlamak mümkün. O konuda bir sıkıntı yok. Ancak erkeklerin fazlalığından kaynaklı kadınlar dikkatli giyse iyi olur, özellikle Amman’da 🙂
Pazarlık bu ülkenin olmazsa olmazı bence. O kadar alışmışlar ki fiyatını bilmediğiniz şeylere çok uçuk rakam söyleyebilirler. 15 Dinar denilen şeyin aslında 3 dinara kadar düşebileceğini bilin 🙂
Ulaşımda bahsetmem gereken konuya buradan bir giriş yapayım. Ürdünlüler araba kullanmayı bilmiyor. Özellikle başkent Amman’daki trafik berbat. Yayaya saygı yok. Ülkemizde gördüğümüz araç içinden çöp atma ve yere tükürme olayları burada da mevcut. O yüzden çok yadırgamadım 🙂
Ürdün Vize İstiyor Mu?
Hemen söyleyeyim, parmakla sayılacak kadar az ülkeden vize istemeyen Ürdün’ün listesinde biz de varız. Pasaportunuzu alıp gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.
Ürdün’de Ulaşım
Ürdün’deki ulaşımdan önce Ürdün’e nasıl ulaştığımızdan bahsedeyim 🙂 Pegasus’un Ankara’dan Amman’a direk uçuşları mevcut. İznimin son anda belli olmasından kaynaklı yaklaşık 800 TL’ye bilet bulabildik. Aynı zamanda THY ve Royal Jordanian firmalarının İstanbul’dan Amman’a direk uçuşları bulunmakta. Bir zamanlar THY’nin Akabe’ye yaptığı uçuşlara ben rastlayamadım sanırım kaldırılmış.
Ülke içindeki ulaşımdan bahsedecek olursak; az önce söylediğim gibi özellikle Amman’da trafiği hiç beğenmedim. Ancak bu durum bizim araba kiralamamıza engel değildi. Çünkü, gidilecek birçok yere toplu taşımayla ulaşım ya yoktu ya da saatleri uygun değildi. Ekip üç kişi olunca da araba kiralamak en mantıklı seçenek oldu. Nette yaptığım araştırmalar sonucu Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren Monte Carlo firmasından aracımızı kiraladık. Günlüğüne 20 dinar ödedik. Ek koruma olarak sadece 15 dinar hırsız koruması için verdik. Başka bir sigorta yapmadık.
Benzin fiyatları ise ülkemizden bir tık daha ucuz. 95 oktan benzinin litresi 0.9 dinar, yani yaklaşık 4.5 TL. Güncel benzin fiyatları için tıklayın.
Hazır araç kiralamadan bahsetmişken; Ürdün’de birçok araç kiralama firmasının (büyük firmalar hariç) ofisi hava alanında değil. Araç kiraladığınız şirketten bir görevli sizi çıkış kapısında isminizle karşılıyor. Ama bizde durum öyle olmadı 🙂 Küçük bir iletişim kopukluğu olduğundan dolayı firmayı aramak durumunda kaldık. Fazla geçmeden de görevli araçla gelip bizi alarak 5-6 kilometre uzaklıktaki ofise götürdü. Firmayla alakalı hiçbir sıkıntı yaşamadık. Tahminimizden de daha güzel bir arabayla (Hyundai i10 Grand Sedan) karşılaştık. Sitesi için tıklayın.
Bu arada araba kiralamayacaklar için şehirler arası otobüsün olduğunu da söyleyeyim. JETT, Alpha gibi firmalar şehirler arası seyahat ediyorlar. Ancak otobüslerin saatleri oldukça değişken ve rotadaki her yere gitmiyorlar (JETT firmasının sitesi için tıklayın) . Böyle bir durumda da taksi tutmak en mantıklı hareket olacaktır. Yine uyarayım; sıkı pazarlık yapmayı ihmal etmeyin.
Ürdün’de İletişim
Normalde böyle bir başlığı benden duymanız mümkün değil 🙂 Ancak 1 hafta boyunca aynı ülkede bulunacak olmamız, telefonla görüşme yapmaya ihtiyaç duyacağımızı bilmemiz ve rahatça internet kullanma isteğimiz sebebiyle Zain firmasından bir hat satın aldık. Yaklaşık 12 dinar ödediğimiz hat 5 GB internet ve süresini hatırlamadığım dakika içeriyordu. Bize fazlasıyla yetti, hatta ülkeden ayrılırken Özgün başka turistlere hediye etti 🙂 Firmanın ofisi hava alanından çıkış yaptığınız gibi solunuzda kalıyor.
Ürdün’de Konaklama
Rahatlık ve ucuzluk bizim için önemli. Kendimize ait odamız ve duşumuz olsun ancak ucuz olsun derdindeyiz. Ürdün’deki otellerimizi bu düşünceyle tuttuk. Ancak otellerden verim aldığımız söylenemez. Tabii ki sitemiz Booking’den başkası değildi 🙂
Sydney Hotel, Amman: İki gün konakladığımız otel merkeze ve Roma Amfitiyatrosu’na yakın sayılabilecek konumuyla, kahvaltısı ve odasının temizliğiyle bizden geçer not aldı. Tek sıkıntısı araçla otele giderken haritanın bizi yanlış yönlere sokmasıydı 🙂 Ücreti 2 gün – 3 kişi için vergilerle beraber 55 dinardı (Booking’den rezervasyon yaparken şehir vergilerinin dahil olup olmadığını kontrol edin).
Moab and Land Hotel, Madaba: Şehrin ünlü Saint George Kilisesi’nin hemen karşısındaki bu otelin duşu çok kötüydü. Tek artısı terasta açık havada yaptığımız kahvaltıydı. Ücreti 29,5 dinar.
Mussa Spring Hotel, Petra – Wadi Musa: Burada 2 gün konakladık. İstediğimiz vakitte kahvaltı yapamayışımız (yaptığımız kahvaltı da eh işte), odada internetin çekmemesi, duşun kötü olması ile yine bir hayal kırıklığıydı. Buranın tek artısı ise yanındaki markette burada konakladığımız için bize indirimli olan su fiyatlarıydı. Bu otele 2 gün için 48 dinar ödedik.
Red Sea Dive Center, Akabe: Hiç olmazsa bir gün kendimize güzel bir yer tutalım istedik. Akabe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta, dalış merkezlerinin bulunduğu bölgedeki bu otel, aynı zamanda bir dalış merkezi. Kahvaltısı, odası, duşu ve havuzuyla gittiğimiz diğer otellere göre gayet iyiydi. Fiyatı da bunu açıklıyor zaten : Günlük 55 dinar 🙂 Bizim için bir güzelliği de 15 dinarlık şnorkelle dalışın otelde konakladığımız için bize 5 dinar oluşuydu.
Wadi Rum Sky, Wadi Rum: Okuduğum her yerde çölde bir gece mutlaka kalınması gerektiği yazıyordu. Biz de öyle yaptık. İyi ki yapmışız. Farklı bir deneyimdi. Çadırda tek başına 2 kişilik yatakta konaklamak, kuma açılan çukurda pişirilen yemeği yemek, kamp ateşinde demlenen çay eşliğinde sohbet etmek her zaman yapabileceğim şeyler değil 🙂 Çadırın fiyatına gelecek olursak 3 kişi için yemek hariç 24 dinar.
Ürdün Rota
Ülkede kaldığımız 1 haftada buraya gelenlerin genelde yaptığı rotanın benzerini kullandık. Biraz daha zamanım olsa Ajlun Kalesi ve çöl kalelerinden birkaçını eklemek isterdim. Her yerde tabelasını görmüş olduğum Ma’in Hot Springs bizim ilgimizi çekmediği için gitmedik. Girişinin 15 dinar olduğunu hatırlatayım.
1. Gün: Amman
2. Gün: Amman – Salt – Jerash
3. Gün: Mount Nebo – Baptism Site – Wadi Mujib – Ölüdeniz – Madaba
4. Gün: Madaba – Karak Kalesi – The Lowest Point on Earth Müzesi (Gitmeyin 🙂 ) – Shobak Kalesi
5. Gün: Petra / Petra by Night
6. Gün: Akabe
7. Gün: Wadi Rum
Ürdün Gezilecek Yerler
Lübnan’ı özetlediğimde yazdığım gibi, gezilecek yerleri vaktimin bol olduğu bir vakitte yazmayı düşünüyorum. Yukarıda bahsettiğim rotam hiç olmazsa bir fikir oluşturacaktır.
Ürdün’de Yemek
Ürdün de Lübnan gibi yemek konusunda beni tatmin eden bir ülke oldu. Hiç olmazsa Ukrayna’daki gibi Mc Donalds’a mahkum kalmadık. Aşağıda yediğimiz birkaç yeri yazacağım.
Al Quds, Amman: Başkentte ilk gün Tripadvisor yorumlarıyla geldiğimiz bu restoranda ülkenin yöresel lezzetlerinden Maklube denedik. Ama hayal ettiğimiz gibi gelmedi. Kişi başı 6 dinar ödediğimiz yemek bizleri pek tatmin etmedi.
Habibah, Amman: Burası insanların künefe yemek için sıraya girdiği bir mekan. O kadar çok övüldü ki biz de sıraya girdik 🙂 1.4 dinar karşılığında yediğimiz künefeler damak zevkimize pek uygun çıkmadı.
Mr. Krepe, Amman: Ünlü Rainbow Street’te bulunan bu kafede waffle denedik. Lezzet olarak güzel olsa da, ücreti ülkemize göre biraz fazlaydı. Yarım waffle için 5.5 dinar ödedik.
Royal Smile Burger, Jerash: Antik kentin müze tarafından girişinin hemen karşısındaki bu burgerciye bizimkiler bayıldı desem yeridir. Tekli tavuk burgerin 1.5 dinar olduğu yerde kişi başı ikişer tane yedik. Bir tanesi bile oldukça doyurucuyken ikincisi bana fazla geldi. Bizimkiler burayı özellikle önermemi istediler 🙂
Ziryab Restaurant, Madaba: Otelimizin hemen altında yer alan bu restoranda tavuk dönerin oradaki versiyonu olan “shawarma” yı denedik. Orta büyüklüğe 4,5 dinar ödedik. Oldukça güzeldi.
Turkish Restaurant Grills, Karak: Bir yerde Türk adını görünce dayanamıyoruz 🙂 Karışık kebaba benzer bir şey yediğimiz restoranda kişi başı 3.5 dinar ödedik. Lezzet olarak idare ederdi.
Al Arabi Restaurant , Petra – Wadi Musa: Burada da shawarma denedik. Lezzet olarak oldukça güzeldi. Tabaktaki hali 6 dinar iken, dürüm 3.5 dinardı.
Mandi Oasis Restaurant, Akabe: Gelelim yine hayran kaldığımız bir restorana. Akabe’nin sahil yolundaki bu restoranda yine shawarma yedik. Ancak buranın bizde etki bırakmasının sebebi tıka basa doymamızın yanında ödediğimiz ücretti. 3 kişi toplamda sular ve içecekler dahil 9.5 dinar ödedik. Bu fiyat, Ürdün genelinde yediklerimize bakılırsa oldukça uygun bir fiyattı.
Jordanpass
Son olarak farklı bir şeyden bahsetmek istiyorum. Jordanpass yani Ürdün’ün Müze Kart’ı. 2015 yılında Ürdün Turizm Bakanlığı tarafından işleme konulan bu sistem gerçekten çok yararlı. İnternet sitesinden yapacağınız ödemeyle alacağınız bu kağıt ve mobil barkod gideceğiniz birçok müzede sizi bilet derdinden kurtarıyor ve maddi anlamda avantaj sağlıyor. Bu sisteme sadece netten ulaşılıyor. 1 günlük Petra biletinin olduğu paket 70 dinar yani 350 TL civarı. Eğer almaya karar verirseniz 12 dinar olan Baptism Site bileti de 8 dinara size teklif ediliyor. Bu bağlamda Jordanpass’a dahil olan etkinliklere bakarak alıp almama kararını verebilirsiniz. Sitesi için tıklayın.
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel