Dur Yolcu! Burası Çanakkale

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Çanakkale, ülkemizin batı kıyısında bulunuyor. Hem Asya hem de Avrupa kıtasında topraklara sahip. Nesilden nesile anlatılan Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’yla, antik kentleriyle, Bozcaada ve Gökçeada’sıyla ünlü bir şehir.

Dur Yolcu

Çanakkale Gezilecek Yerler

Kordon: Boğaz manzarası eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz, kafelerinde oturup soluklanabileceğiniz bir sahil. Biraz kalabalık oluyor. Bu yüzden yavaş yavaş “Yeni Kordon” da popüler olmaya başladı.

Kordon

Truva Atı: Brad Pitt’in oynadığı ünlü “Troy” filminde kullanılan at işte bu at 😊 Film sonrası şehre hediye edilen at, Kordon’da sergileniyor. Kentin simgesi haline gelen bu maket, buluşma noktası olarak kullanıyor.

Truva Atı

Çanakkale’nin Evlatları İnteraktif Deneyim Sergisi: İskele meydanında bulunan “prefabrik müze” Kale Grubu’nun girişimleriyle yapılmış. Çanakkale Savaşı’nın tüm ayrıntılarına teknolojik ortamda ulaşabiliyorsunuz. Bu anlamda benim çok hoşuma gitmişti. Ayrıca gazilerin ses kayıtları, arşiv belgeleri, fotoğraflar da müzede bulunuyor. Giriş ücretsiz.

Çanakkale’nin Evlatları İnteraktif Deneyim Sergisi

Deniz Müzesi: Müze birkaç bölümden oluşuyor. Bunlar; Çimenlik Kalesi, Çimenlik Bahçesi, bir hediyelik eşya binası, kütüphane, resim ve fotoğraf sergilerinin olduğu bölüm. Müzenin bünyesinde Nusret Mayın Gemisi’nin tıpkı yapımı da bulunuyor. Bahçede Çanakkale Savaşı’nda kullanılan toplar, savaş araçları, silahlar gibi eserler sergileniyor. Bahçeyi gezmek ücretsizken, gemi ve kaleyi aynı biletle 10 TL’ye gezebilirsiniz. Müze Kart geçmiyor.

Seramik Müzesi: Eski bir hamam olarak kullanılan bina günümüzde müze olarak kullanılıyor. İki katı mevcut. Adı üstünde seramik üzerine olan bu müzeyi ilgisi olanların ziyaret etmesini öneriyorum. Giriş ücretsiz.

Saat Kulesi: Yüksekliği 20 metre olan kule, 1897 yılında II. Abdülhamit döneminde inşa ettirilmiş. Orijinali 4 katlı tasarlanan saat kulesine daha sonradan bir kat daha eklenmiş. İkinci buluşma noktası da burası 😊

Saat Kulesi

Çarşı Caddesi: Sağlı sollu birçok alışveriş mağazasına ev sahipliği yapan caddenin deniz kısmı tarafında tarihi Yalı Cami bulunuyorken, diğer ucunda ünlü Aynalı Çarşı yer alıyor.

Çarşı Caddesi

Aynalı Çarşı: Adı türkülerde yer alan, “Çanakkale içinde Aynalı Çarşı” sözleriyle hafızalarımıza kazınan çarşının tarihi 1890 yılına dayanıyor. Çanakkale Savaşı sırasında büyük kısmı tahrip olan çarşı, uzun bir süre kullanım dışı kalmış. En son 2004 yılında belediye tarafından yapılan restorasyonla son halini almış.

Aynalı Çarşı

Çarşının ismi hakkında bazı rivayetler mevcut. Bunlardan en kabul göreni, geçmişte “ayna” adlı at gözlüklerinin burada satılmasından dolayı bu ismin verildiği.

Truva Antik Kenti: Her “Truva” dendiğinde aklıma tahtadan at ve Brad Pitt’in oynadığı “Truva (Troy)” filmi gelir. Haksız da sayılmam aslında, antik kentte at heykelinin bir kopyası haricinde çok da göze hitap eden bir şey kalmamış. Tabii ki tarihten anlayanlar için burası çok şey ifade ediyor. Kesintisiz olarak 3000 yıldan fazla bir zamanı gösteren 9 katman bu antik kentte bulunmakta. Truva Antik Kenti 1998 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bu arada antik kente merkezden giderken yolun karşı tarafında Turgut Reis Tabyası bulunuyor. Tabyanın içine girebiliyorsunuz. Dönüş yolunda uğrayabilirsiniz.

Truva Antik Kenti

Assos Antik Kenti: Tarihi M. Ö. 6. yüzyıla kadar giden antik kent, sönmüş bir volkanik tepe üzerine kurulmuş. Agora, amfitiyatro gibi eserlerin yanında en önemli yapı antik kentin en yüksek tepesinde bulunan Athena Tapınağı. Bu tapınak ismini Zeus’un kızı ve 12 Olimpos tanrısından biri olan Athena’dan almakta. Günümüze birkaç sütun gelebilmiş. Tapınağın hemen yanında geçmişteki muhtemel halinin bir maketi bulunuyor. Antik kentin giriş ücreti 18 TL. Müze Kart geçerli.

Assos Antik Kenti – Athena Tapınağı

Babakale: Burası Asya kıtasının en batısında bir köy. Köyün adını aldığı kale Osmanlının en son inşa ettiği kale olarak biliniyor. Vakti olanlar bu şirin ve küçük köye de uğrayabilirler.

Yeşilyurt Köyü: Kaz Dağları’nın eteklerinde taş evleriyle dikkatleri çeken köy, dar sokaklara ve güzel butik otellere sahip. Köyün ilgi çekici yapılarından birisi de, Yunanlı mimarlar tarafından yapılan camisi.

Yeşilyurt Köyü

Adatepe Köyü: Çanakkale sınırlarındaki bir diğer turistik köy burası. Yeşilyurt Köyü gibi, taş evler, Arnavut kaldırımı sokaklar, çınar ağaçları ve butik oteller sizleri bekliyor. Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer olarak rivayet edilen, harika manzaraya sahip Zeus Altarı da köyün hemen yakınında bulunuyor.

Zeus Altarı Manzarası

Saros Körfezi: Hem Edirne hem de Çanakkale sınırları içerisinde yer alan körfez, deniz, dalış ve yelken turizmiyle tam bir cennet. Biz Özgün’ün tavsiyesiyle Kömür Limanı’na gittik. Yukarıdan manzara çok güzeldi.

Kömür Limanı – Saros Körfezi

Bozcaada: Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla, rüzgar gülleriyle, plajlarıyla ve saymadığım birçok özelliğiyle “Ege’nin İncisi” Bozcaada, kesinlikle görülmesi gereken güzelliklerden. Bozcaada gezi yazım için tıklayın.

Bozcaada

Gökçeada: Bozcaada kadar değeri bilinmeyen, ancak kendi özelinde çok güzel bir yer Gökçeada. Koyları, farklı köyleriyle ziyareti hak ediyor. Gökçeada gezi yazım için tıklayın.

Gökçeada

Gelibolu Yarımadası

Küçüklüğümüzden beri hikayelerini duyduğumuz, nice kahramanlıkların, nice fedakarlıkların yapıldığı, 253 bin şehidimizin olduğu topraklar.  Her karışında ayrı bir anının saklı olduğu yarımada 1973 yılında Milli Park ilan edilmiş. Milli Park’ta görülmesi gereken birçok yer var. Belli başlılarını altta yazmaya çalıştım.

Mehmetçiğe Saygı Anıtı

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi: Çanakkale Savaşları’nda şehit olan Türk askerleri anısına yapılan şehitlik ve abide, bu yarımadaya gelenler tarafından en fazla ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Abidenin yapımına 1954 yılında başlanmış, 1960 yılında tamamlanmış. Yüksekliği 41.7 metre.

Şehitler Abidesi

57. Alay Şehitliği ve Anıtı: Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıcı kabul edilen Anzak çıkarması sonucu tamamı şehit olan (628 asker) 57. Alay anısına sembolik olarak yapılan şehitlik. Burada şadırvan, açık namazgâh, rölyef, ana mezarlık ve anıt bulunmakta.

57. Piyade Alayı Şehitliği

Conkbayırı: Mehmetçiğin süngüsü ile kazanılan zaferin yaşandığı, Atatürk’ün efsane emri olan “Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum, biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir.” sözünün söylendiği yer. Atatürk’ün taarruzu yönetirken şarapnel parçasının sağ göğüs cebinde bulunan saate denk gelmesi yine burada olmuştur.

Conkbayırı

Bu bölgede vatanı için çarpışırken şehit olan askerlere adanan kocaman Mehmetçik kitabeleri de bulunuyor.

Mehmetçik Kitabeleri

Kilitbahir Kalesi: Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u kuşatması sırasında Bizans’a gelebilecek yardımıyla yaptırdığı kale 1452 yılında inşa edilmiş. Kale, topların isabet oranını artırmak için boğazın en dar bölümüne yaptırılmış. Avadan bakıldığında yonca yaprağını andıran görünüme sahip. Giriş ücreti 15 TL. Müze Kart geçerli.

Kilitbahir Kalesi

Namazgah Tabyası: Kalenin yanında bulunan tabya, Cuma namazları burada kılındığı için bu ismi almış. Tabya, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış. Boğazı savunmak için kullanılan tabya 18 Mart günü isabet almış.

Namazgah Tabyası

Seyit Onbaşı Anıtı: Hepimiz Seyit Ali’yi 215 kiloluk top mermisini tek başına kaldırmasıyla biliriz. Bu kahramanlığıyla İngiliz zırhlısı Ocean’a ağır yara verdiren Seyit Ali, “onbaşı” unvanı almış. Savaştan sonra tekrar bu mermiyi kaldıramamış, tahta mermi ile poz vermiştir. Anıtı Mecidiye Şehitliği’nin bulunduğu bölgede, sahil kenarında bulunuyor.

Seyit Onbaşı Anıtı

Bigalı Atatürk Evi: Atatürk’ün 19. Tümen komutanı olarak geldiği köyde, 19 – 25 Nisan arasında karargah olarak kullandığı ev müze olarak kullanılıyor. Evin bulunduğu sokaktaki evler restore edilmiş, etraf Türk bayraklarıyla donatılmış. Köylü teyzeler bu sokakta hediyelik eşyalar satıyor. Köyün meydanında Atatürk anıtı ve savaşa ait çeşitli fotoğraflar bulunuyor.

Bigalı Atatürk Evi

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi: Çanakkale Destanı’nın 11 farklı odada ileri simülasyon teknikleriyle anlatıldığı merkez burası. Sunumlar yaklaşık 1 saat sürüyor. Giriş ücreti 15 TL. Müzeyi gezmek ise 5 TL.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Salim Mutlu Özel Harp Anılar Koleksiyonu: Alçıtepe Köyü’nde bakkal olan Salim amcanın savaştan geriye kalan malzemelerle kurduğu bir müze. İçinde mermiler, tabancalar, tüfekler, şarapnel parçaları gibi savaşla alakalı büyük küçük birçok esere rastlayabilirsiniz. Müzenin gelişmesine köylüler de tarlalarında buldukları savaş eşyalarını getirerek katkıda sağlamışlar. Müzenin giriş ücreti 2 TL. Hemen yakınlarında bulunan Çanakkale Şehitlik Hastane Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Salim Mutlu Özel Harp Anılar Koleksiyonu

1915 Settülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi: Yerel tarihçi Ahmet Uslu’nun gayretleriyle Çanakkale Savaşı’ndan kalma birçok eser burada sergileniyor. İki katlı, küçük bir müze. Giriş ücreti 3 TL.

Şehitlik gezinizi özel aracınız yoksa turla yapmanızı tavsiye ederim. Çanakkale’den günübirlik birçok tur düzenlenmekte. Ortalama fiyatları öğle yemeği ve feribot ücretleri dahil 90 TL. Rehber eşliğinde gezmek, tarihi anlamak için daha faydalı olabilir.

Çanakkale’de Kaç Gün Kalınır?

Normalde hızlı gezen birisi olarak bir şehir için az gün demem beklenir, ancak Çanakkale için geçerli değil bu. Merkez, Şehitlik, Bozcaada ve Gökçeada’nın hepsine ortalama birer gün desek 3.5 – 4 güne ihtiyacınız var demektir.

Ne yapıp edin, bu güzel şehri mutlaka görün 😊

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)