Ürdün topraklarındaki ilk günümüzü başkent Amman’da geçirmiştik. Plana göre ilk önce kuzeydeki Jerash Antik Kenti’ni gezip daha sonra güneye inecektik. Türk Şehitliği’nin bulunduğu Salt şehrini ziyaret ettikten sonra tarihi şehir Jerash’a vardık.
Jerash Nerede, Nasıl Gidilir?
Jerash, başkent Amman’ın 50 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Buraya ulaşmak için birçok alternatif mevcut. En kolay yol araba kiralamak. Havaalanına iner inmez veya Amman’da kiralayacağınız araba ile Jerash’a konforlu bir şekilde varabilirsiniz.
İkinci tercih, Amman’ın kuzeyindeki terminalden kalkan otobüsleri kullanmak. Bu tercih çok daha ekonomik olacaktır.
Diğer tercihler ise taksi tutmak veya Amman’dan yapılan turlara katılmak.
Jerash Antik Kenti Giriş Ücreti
Antik kentin giriş ücreti 10 Ürdün Dinarı. Jordan Pass (Ürdün’ün Müze Kart’ı) sahipleri ise ücret ödemiyor.
Jerash Antik Kenti
Jerash, Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olan Petra’dan sonra Ürdün’ün ikinci önemli arkeolojik alanı. Tarihi M.Ö. 7500 yılına dayanıyor. M. Ö. 2. yüzyılda Helenistik şehir olarak kurulan kent, günümüzde en büyük ve en iyi korunmuş Roma ve Bizans kalıntılarına sahip. Ortadoğu’nun Pompeii’si yakıştırması da buradan geliyor. Ancak bunun çok yanlış bir tabir olduğu konusunda görüşler de mevcut. Jerash, 2004 yılından beri UNESCO’nun Geçici Listesi’nde yer alıyor. Antik kenti gezdiğimiz sıraya göre aşağıda anlatmaya çalıştım.
Antik kente girişi Hadrian Kemeri ile yaptık. İmparator Hadrian anısına M. S. 129 – 130 yılında yapılan kemer 3 adet geçişe sahip. Yüksekliği 22 metreyi bulan kemerin bir benzeri Antalya’da bulunuyor.
Kemeri geçtikten sonra sol tarafta Hipodrom bulunuyor. M. S. 1 – 3. yüzyıl arasında yaptırılan hipodrom, 15 000 kişi kapasiteli. Atletizm oyunlarına ve araba yarışlarına ev sahipliği yapmış bir alan.
Hipodrom’u geçtikten sonra Güney Kapısı’na varılıyor. Burası da Hadrian Kemeri gibi M. S. 130 yılında yapılmış ve 3 kemere sahip. Zamanında şehrin 4 ana girişinden biri olarak kullanılmaktaymış.
Kapıyı geçer geçmez sizi muhteşem bir meydan karşılıyor. Oval Plaza (Oval Forum), Jerash Antik Kenti’nin en etkileyici yerlerinden. Kireç tacı döşemeli alanda 56 adet sütun bulunuyor.
Antik kentin ana caddesi Cardo Maximus. Uzunluğu 800 metre. Oval Plaza’dan Kuzey Kapısı’na kadar devam etmekte.
Cardo Maximus’un ortalarında Nymphaeum adı verilen özenle yapılmış çeşme var. Antik kentin en iyi korunmuş yapılarından. İki katlı olan Nymphaeum, yarım daire şeklinde M. S. 190 yılında inşa edilmiş.
Cardo Maximus üzerinde bulunan Kuzey Tetrapylon antik kentin kuzey tarafında gittiğimiz en son nokta. Dört girişi olan yapı caddelerin kesişim noktasında bulunuyor. Buradan Kuzey Tiyatro’ya doğru yol aldık.
Meclis toplantıları için kullanılan Kuzey Tiyatro, 2000 kişi kapasiteli. M. S. 165 yılında inşa edilmiş daha sonra da genişletilmiş. Depremlerde zarar görse de, restorasyonlar çalışmaları ile günümüze ulaşmış.
Ana caddenin üst tarafında kalan caddeyi kullanarak geri dönüş yoluna başladık. Karşımıza çıkan yapı Artemis Tapınağı. Şehrin en tepe noktalarından birine inşa edilmiş. Koruyucu tanrıça Artemis’e atfedilen tapınak normalde 32 sütun olarak planlanmış, ancak tamamlanamamış.
Buraya Cardo Maximus’tan çıkılan merdivenlerle de ulaşabilirsiniz.
Kiliseler arasından (St. Theodore, St. John ve St. George) geçerek Güney Tiyatro’ya ulaştık. M. S. 1. yüzyılda inşa edilen tiyatro 5000 kişi kapasiteli. Kuzeydeki tiyatro gibi meclis toplantılarının haricinde asıl yapılış sebebi olan performanslara da ev sahipliği yapmış. Yerel kıyafetli Ürdünlüler ise gayda ve bando ile tiyatronun akustiğini göstermek için oradalar. Tabi ki ücretiyle 😊
Antik kente ait son bahsedeceğim yer Zeus Tapınağı. Güney Tiyatro’nun hemen yanında, Oval Plaza manzaralı tapınak, M. S. 162 yılında inşa edilmiş.
Tabi ki antik kent anlattıklarımla sınırlı değil. Birçok başka yapının kalıntıları da (kilise, katedral gibi) alanda bulunmakta. Burayı gezmek için 2 – 3 saat yeterli olacaktır. Jerash’a kadar gelmişken şehrin 20 kilometre kuzeybatısındaki 12. yüzyıl eseri Ajlun Kalesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Ülkenin kuzeyinde geçirdiğimiz vakit sonrası güneye doğru yöneldik.
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel
Yorumlar
Nihat
(2 Kasım 2023 - 08:59)Teşekkürler. Sizin anlatımınız üzerine merak ettim ve gittim.Teşekkürler.Nihat D.
Serdar
(2 Kasım 2023 - 09:04)Umarım beğenmişsinizdir 🙂