Kayısı Diyarı: Malatya

Yurt dışı için vakit bulamadığım şu günlerde, hafta sonları yurt içi gezileri yapmaya çalışıyorum. Gezip görmediğim yerler ise önceliğim. Bu düşünceyle uzun zamandır planladığım Adıyaman gezisi için planlama aşamasına geçtim. Yol arkadaşlarım ise şaşırtıcı bir şekilde lise arkadaşlarım oldu 🙂 Trabzon’dan çıktığımız bu yolda kare ası, Ahmet ve Samet’in yanında aramıza Sivas’ta katılan Emin oluşturuyordu. Bu ekip ilk defa bir arada geziye çıkıyordu…

Ekip
Ekip ( Soldan sağa Ahmet – Samet – Bendeniz – Emin)

Planımın en önemli ayağını Nemrut Dağı’nda gün batımı ve gün doğumunu izlemek oluşturuyordu. Bunları gerçekleştirmek çok fazla vaktimizi almayacağı için, alternatif rotalar oluşturmak adına, Adıyaman’ın komşu ili Malatya’yı plana dahil ettim. İyi ki de etmişim; Malatya’yı bu kadar seveceğimi hiç tahmin etmezdim 🙂

Malatya Gezilecek Yerler:

 

Arslantepe Açık Hava Müzesi: Gezilerimde tarihi bir yerin, binanın vb. yer almasına dikkat ediyorum. Burası da Malatya’nın en önemli arkeolojik alanı. Merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 5 bin yıl öncesine tarihlenen yerleşim alanı haftanın her günü ziyarete açık ve ücretsiz. En dikkat çekici eserler ise hemen müze girişinde bulunan kral Tarhunza ve iki aslan heykeli. Bunlar, gerçeklerinin birebir aynısı olarak yaptırılarak müzeye kazandırılmış. Vaktiniz ve tarihe merakınız varsa uğranabilir. Bizim için buraya güzellik katan bir olay da Malatya Trabzonspor Futbol Okulu’nun takımı ve hocalarıyla karşılaşmamız oldu 🙂

Arslantepe Açık Hava Müzesi
Arslantepe Açık Hava Müzesi

Orduzu Tabiat Parkı: İl merkezinin hemen yanı başındaki (5 km) bu park, şehrin gürültüsünden biraz olsun uzaklaşmak isteyenlerin adresi. Kafe ve lokantaların, yürüyüş yollarının, çocuk oynama alanlarının bulunduğu parkın bir güzelliği de içinde bulunan gölet. Deniz bisikleti ve kayıkla gezme imkanı bulunan gölet, parka ayrı bir hava katmış. Ayrıca park içinde piknik yapılabilecek çardaklar bulunmakta.

Orduzu Tabiat Parkı
Orduzu Tabiat Parkı

Taşhoron Kilise: Dikdörtgen bir plan üzerinde, tek kubbeli olarak inşa edilen Ermeni kilisesinin tarihi 18. yüzyılın ikinci yarısına dayanıyor. Kesme taşlarla dış mimarisi dikkat çeken kilise şu sıralar ziyarete kapalı. Malatya Valiliği tarafından restore edilmekte.

Taşhoron Kilise
Taşhoron Kilise

Yeni Cami: Valilik binasının karşısında yer alan Yeni Cami 1894’teki depremde yıkılan Hacı Yusuf Cami’nin bulunduğu alana inşa edilmiş. Çeşitli sorunlar nedeniyle yapımı 1912’ye kadar sürmüş. Merkezdeki konumuyla Malatya’nın en önemli camilerinden biri olan Yeni Cami’nin dikkat çeken bir özelliği de caminin hemen yanında bulunan, eski camiye ait şerefesi olmayan minare.

Yeni Cami
Yeni Cami

Şemsiye Sokak: PTT Caddesi’nden Yeni Cami’ye çıkan sokakta uygulamaya konulan şemsiyeli sokak projesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ilk olma özelliğine sahip. Türk bayraklı şemsiyeler çok güzel bir görüntü oluşturmuş. Yetkilileri tebrik ediyorum 🙂

Şemsiye Sokak
Şemsiye Sokak

Şire Pazarı Sokak: Kayısı Malatya’nın olmazsa olmazı. Şehrin her yerinde kayısı satışı yapan dükkanlara rastlayabilirsiniz. Ama bir sokak var ki burası tamamen kayısı satışına adanmış 🙂 Onlarca dükkanın bulunduğu bu sokaktan hediyelik kayısılarınızı alabilirsiniz. Bizim tercihimiz Uğur Kayısı idi. Bu tercihimizin sebebi ise Ahmet’in şehir merkezinde bir esnaf dükkanına girerek kayısı konusunda yardım istemesiyle oldu. İsmi “Sami” olan amcamızın tavsiyesi üzerine bu dükkanı seçtik. Sizin de yolunuz buraya düşerse Sami amcanın selamını söyleyin 🙂 Çünkü mağazanın fiyatları biraz pahalı. Selamın etkisiyle normal fiyata geliyor 🙂

Şire Pazarı Sokak - Uğur Kayısı
Şire Pazarı Sokak – Uğur Kayısı

Atatürk Evi Müzesi: Eski Halkevi binasının 1981 yılında düzenlenmesi ile ziyarete açılan Atatürk Evi, 1 salon ve 6 odadan oluşmakta. Giriş ücretinin olmadığı müzede, konferans salonu ve Atatürk’ün Malatya’ya geldiği zaman kullandığı eşyaların sergilendiği bir oda mevcut.

Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi

Malatya Müzesi: Arslantepe Höyük kazısından ve Karakaya Barajı altında kalan höyüklerde yapılan kazılardan elde edilen eserlerin sergilendiği müze haftanın her günü açık ve girişi ücretsiz. Müzenin üst kısmında kalan yapay şelale de gitmişken görülebilir.

Malatya Müzesi
Malatya Müzesi

Etnografya Müzesi:  Beşkonaklar adı verilen evler bütünü içinde yer alan müzede 19. yüzyıla ait günlük yaşantı örnekleri ve bazı araç gereçler sergilenmekte. Malatya Müzesi gibi giriş ücretsiz ve her gün açık.

Beşkonaklar - Etnografya Müzesi
Beşkonaklar – Etnografya Müzesi

Darende

Günpınar Şelalesi: Aslında burayı bu gezimde görmedim. Geçen yıl ailemle yaptığım Kahramanmaraş gezisinde hiç beklemiyorken karşımıza çıkan şelale inanılmaz mutlu etmişti beni 🙂 Darende ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki şelale 3 kademe halinde yaklaşık 40 kilometreden dökülmekte. Şelale alanında piknik yapmanın mümkün olduğunu ve 5 saatinin 20 lira olarak ücretlendirildiğini Maraş yazımda yazmışım 🙂

Günpınar Şelalesi
Günpınar Şelalesi

Somuncu Baba Külliyesi: Darende ilçesinde yer alan Somuncu Baba Külliyesi, bir cami, türbe ve balıklı gölden oluşmakta. İsmi kaynaklarda “Hamid-i Veli” olarak geçen “Somuncu Baba”, Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamış, Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in 24. kuşak torunudur.

Somuncu Baba Külliyesi
Somuncu Baba Külliyesi – Balıklı Göl

Türbenin yanında bulunan göl ve cami ile güzel bir kompleks oluşturan külliye, ilçeye gelenler için öncelikli uğrak noktalarından. Yolunuz düşerse yapılan yeni camiyi de ziyaret etmeyi unutmayın. İlginç bir tavanı mevcut 🙂

Tohma Kanyonu: Külliyeden çıktıktan sonra en güzel yapılacak şey Tohma Çayı boyunca yürümek. Çay boyunca yer alan kafe ve restoranlarda solunmak ise diğer bir alternatif. En uçta bulunan kafede ayaklarınızı soğuk çay suyuna sokarak dinlenmeniz naçizane tavsiyemdir. Diğer bir tavsiyem ise burada bulunan Kudret Havuzu‘nda yüzmeniz. 10 TL ücret ödeyerek girebileceğiniz havuzlar geçenlerde Show Tv’de haber bile oldu 🙂

Tohma Çayı
Tohma Çayı

Hasan Gazi Türbesi: Darende’de yapılabilecek bir diğer aktivite ise Şehitlik Tepesi‘ni ziyaret etmek. Burada Battal Gazi’nin amcası ve kayınpederi olan Seyyid Hasan Gazi’nin türbesi ile çeşitli savaşlarda şehit olmuş Darendeliler için yapılmış bir anıt bulunuyor.

Hasan Gazi Türbesi - Arkasında Şehitlik Anıtı
Hasan Gazi Türbesi – Arkasında Şehitlik Anıtı

Levent Vadisi Seyir Terası: İl merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan vadi, ilginç kaya şekilleri ve bitki örtüsü ile dikkat çekiyor. Ve bu durumu daha da önemli kılan bu vadinin 65 milyon yıl öncesine dayanan tarihi. Yetkililer de olaya kayıtsız kalmamış ve vadinin güzel noktalarından birine seyir terası inşa etmişler. Ulaşımı özel araç için son derece kolay olan vadiye Malatya’dan da minibüsler bulunmaktaymış.

Levent Vadisi
Levent Vadisi

Terasın yanındaki çalışmalar günümüzde hâlâ devam etmekte. Terasın içinde bir de ziyaretçilerin kendini boşlukta hissetmesine olanak sağlayan cam zemin bulunuyor.  Şahsi fikrimi soracak olursanız ne vadi manzarası, ne de cam teras beni çok etkilemedi. Malatya gezisinde vaktiniz bolsa değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Yeri gelmişken söyleyeyim vadiye giriş için şimdilik bir ücret ödenmiyor. Ancak düzenlemeler sonrası ücret alınacak gibi görünüyor 🙂

Battalgazi

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı: Battalgazi yani Eski Malatya’da bulunan kervansaray, 1637 yılında IV. Murad’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Oldukça güzel korunmuş olan kervansarayın içinde de bazı süs eşyaları ve maketler bulunmakta.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Sanat Sokağı: Kervansarayın yakınlarında, belediye binasının hemen yanındaki bu sokak, kerpiç ve ahşaptan oluşan evleriyle küçük bir Safranbolu havası katmış ilçeye. Evlerin duvarlarındaki işlemeler, eserler ise görülmeye değer.

Sanat Sokağı
Sanat Sokağı

Battalgazi Ulu Cami: Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde 1224 yılında inşa edilen cami, Eski Malatya’da görülmesi gereken en önemli tarihi yapılardan. Her ne kadar cami her gün ziyarete açık dense de biz gittiğimizde açık kapı bulamadık 🙂

Battalgazi Ulu Cami
Battalgazi Ulu Cami

Poyraz Konağı: İnşa tarihi 1890 olarak tahmin edilen konak, Cumhuriyet döneminde bölgenin en güzel binalarından biriymiş. İki katlı olan konağın içinde günlük yaşam ve ev hayatı canlandırılmış.

Poyraz Konağı
Poyraz Konağı

Kanlı Kümbet: Eski Malatya’da birçok tarihi yapı mevcut. Bunlardan biri de Kanlı Kümbet. 14 – 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kümbet, asıl mezar hücresi ( kripta ) ve gövde kısmı olmak üzere iki bölümden oluşmakta.

Kanlı Kümbet
Kanlı Kümbet

Bu yapılar haricinde birçok kümbet ve Malatya Surları da Battalgazi ilçesinde gezilebilecek yerler listenizde yer alabilir.

Hacı Baba Et Lokantası: Gelelim yemek konusuna. “Malatya’da nerede, ne yenir?” diye araştırdığımda karşıma çıkan bu lokanta tercihimiz oldu. Mekanda neyin meşhur olduğunu sorguladığımızda kağıt kebabı, kuzu tandır ve kuzu fırın yemekleri tavsiyesini aldık. Hepsini deneme hevesimiz tabağımızda 3 çeşit yemekle sonuçlandı 🙂 Tabii ki bu da fiyata yansıdı. Tek tek 19 -20 TL olan yemeklerin porsiyonu fotoğraftaki haliyle yaklaşık 38 TL ‘ye gelmiş oldu. Ama tıka basa doyduğumuzu ve memnun kaldığımızı söyleyebilirim. Tatlı olarak ise dondurmalı irmik tatlısını öneririm. Gerçekten güzeldi.

Hacı Baba Et Lokantası
Hacı Baba Et Lokantası – Ortada Kağıt Kebabı yanında Kuzu Tandır ve Kuzu Fırın

Böylece güzel bir Malatya gezisini geride bırakmış olduk. Buradan sonraki yolculuğumuz Adıyaman’a doğru oldu.

Malatya haritamı da şöyle bırakıyorum:

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)