Avrupa’nın en genç başkenti Priştine’de geçirdiğimiz birkaç saat fazlasıyla yetmişti. Yönümüzü ülkenin güneyindeki Osmanlı yadigarı, tarihi şehir Prizren’e doğru çevirdik.
Şehir, başkent Priştine’ye 85 kilometre uzaklıkta. Hem Arnavutluk’a, hem de Makedonya’ya sınırı bulunan Prizren’de azımsanmayacak kadar Türk nüfus bulunmakta. Prizren; kültürel yapısı, mimarisi, doğası, insanlarıyla bizden bir şehir…
Prizren Gezilecek Yerler
- Prizren Kalesi: Prizren’e hakim bir tepede konuşlanmış olan kale, Orta Çağ döneminden kalma bir yapı. Osmanlı döneminde de aktif olarak kullanılan kale, panoramik şehir manzarasına sahip. Sinan Paşa Cami yanından 10 – 15 dakikalık yorucu bir yokuş sonrası ulaşılan kalenin içinde çok bir şey olmasa da, şehir merkezinde gördüğünüz yapıları tepeden izlemek ayrı bir keyif vermekte.
Namazgah: Osmanlı döneminde açık alanda namaz kılabilmek için düzenlenen ibadethanelere “namazgah” denirmiş. Bu Namazgah da, Fatih Sultan Mehmet’in Prizren’i fethinden sonra (1455) askerleriyle birlikte Cuma namazını kıldığı rivayet edilen ibadethane. Prizren’in ilk camisi olma özelliğini taşıyan Namazgah’ın benzerlerine Bursa, Gelibolu,Trabzon – Gümüşhane sınırları arasında kalan Kadırga Yaylası gibi yerlerde rastlayabilirsiniz.
Savior Kilisesi: Kaleye yürüyüş yolunda sağınızda kalan kilise, 1330 yılında yapılmış bir Sırp Ortodoks Kilisesi. Harabe durumdaki kilisenin üstü açık bir avlusu bulunmakta, içine giriş ücretli.
Sinan Paşa Cami: Bistrica Nehri (Akdere) kenarında, Şadırvan Meydanı’nda bulunan cami, 1615 yılında dönemin Bosna Valisi Sinan Paşa tarafından inşa ettirilmiş. TİKA tarafından restorasyonu yaptırılan cami, Prizren’deki en önemli tarihi yapılardan biri.
Taş Köprü: Bistrica Nehri (Akdere) üzerinde yer alan taş köprü, 15. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş Osmanlı eserlerinden. Oldukça sağlam bir yapı olmasına rağmen meydana gelen seller sebebiyle 1979 yılında yıkılan yapı aslına sadık kalınarak tekrar yapılmış. Kaleyi karşıya aldığınızda köprü, Sinan Paşa Cami, kilise ve kale çok güzel bir manzara oluşturmakta.
Şadırvan Meydanı: Burası Prizren’in ana meydanı. Çevresinde bolca kafe ve restoranların bulunduğu meydanda soluklanıp, bir şeyler atıştırabilirsiniz.
Cuma Cami: İlk inşa edilişi 10. Yüzyılda kilise olarak belirtilen yapı, 13. yüzyılda katedral, Fatih Sultan Mehmet’in Prizren’i fethetmesiyle de camiye dönüştürülmüş. Prizren’in Osmanlı hakimiyetinden ayrılmasından sonra kullanım dışı kaldığı 1999 yılına kadar kilise olarak faaliyet gören yapı Kosova’daki UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Orta Çağ Anıtları’ndan biri.
Arasta Cami: Prizren için en ilginç yapılardan birisi burası. Çünkü caminin sadece minaresi bulunmakta. Dönemin (1960’lı yıllar) Yugoslavya Hükumeti şehri modernleştirme çabaları adına, cami dahil çevresindeki birçok yapıyı yıkmış. Yapılan protestolar sonucunda ise sadece minare kurtarılabilmiş.
Halveti Tekkesi: Prizren, Kosova’da Halvetiliğin merkezi olarak kabul edilmekte. Kurucusu Şeyh Pir Osman olan tekke, yaklaşık 350 yıllık. Tekkede bazı şeyhlerin türbeleri bulunmakta.
Emin Paşa Cami: Mehmet Emin Paşa tarafından 1832 yılında inşa ettirilen cami, içindeki süslemeler ve motiflerle Prizren’in en güzel camilerinden biri olarak kabul ediliyor. Yakın zamanda TİKA tarafından restorasyonu yapılmış olan cami Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nın hemen arkasında bulunuyor.
Gazi Mehmet Paşa Hamamı: Osmanlı dönemi 16. yüzyıl eserlerinden olan hamam, kadın ve erkeklere ayrılmış iki bölümden oluşmakta. Günümüzde sanat galerisi olarak kullanılıyor.
St. George Katedrali: Osmanlı egemenliği altındayken 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen yapı bir Sırp Ortodoks Katedrali. Mart 2004’te yaşanan şiddet olaylarında büyük tahrip alan katedralin restorasyonu birkaç yıl sürmüş. En güzel fotoğraf açısı kaleden yakalanıyor.
Our Lady of Perpetual Succour Katedrali: St. George Katedrali’ne çok yakın mesafede yer alan yapı ise bir Roma Katolik Katedrali. İç mimarisi göz alıcı olan katedral 1870 yılında inşa edilmiş.
Bir günlük Kosova maceramızın ardından, gezimizin başlangıç noktası Üsküp’e doğru yola koyulduk. Artık 12 günlük serüven son bulmak üzereydi…
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel