Tiflis’ten özel dolmuşla geldiğimiz Kutaisi, Batum’dan önceki son durağımız. Ülkenin batı bölümünde yer alan şehir, İmereti bölgesinin en büyük, Gürcistan’ın ise 2. büyük kenti.
Gezeceğimiz yerlerin birbirine uzak olması sebebiyle araba kiralamış, yağmur sebebiyle bazı sıkıntılar çekmiştik. Bir önceki yazımda da bunlardan bahsetmiştim (tıklayın).
İmereti Krallığına başkentlik yapmış şehirde ilk gördüğümüz yapı Gelati Manastırı. Merkeze 9 kilometre uzaklıktaki manastır, 12. Yüzyılın başlarında Gürcistan Kralı IV. David tarafından inşa ettirilmiş.
Manastır ormanlık alan içinde, bir tepenin üzerinde yer alıyor. Çevresinin güzelliğinin yanı sıra, mimarisi ile de ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. İçindeki farklı dönemlere ait freskler oldukça dikkat çekici.
Gürcistan’ın Altın Çağ mimarisinin olağanüstü örneklerinden biri olan Gelati Manastırı, 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış.
Havanın yağmurlu olması üzerine hostele döndük ve yağmurun biraz dinmesini bekledik. Akşam saatlerinde yağmur azalınca kendimizi Kutaisi sokaklarına attık. Şehir meydanda bir çeşme bulunuyor. Bu çeşme antik çağdaki Kolhis Krallığına ithaf edilmiş.
Çeşmenin arkasında bulunan güzel yapı ise, Meskhishvili Tiyatrosu. Buradan bedava yürüyüş turları da başlıyor. Zamanınız varsa şehri yerel birinden dinleyin derim. Bu arada bedava dediğime bakmayın, tur sonunda bahşiş bekleniyor 😊 Linke tur lideri Akaki’nin Facebook sayfası ve telefonunun olduğu sayfayı bırakıyorum (tıklayın).
Ertesi gün ilk hedefimiz Sataplia Mağarası ve Doğa Koruma Alanı. Şehir merkezinin 10 kilometre kuzeyinde kalan alanı gezerken size İngilizce bilen bir rehber size eşlik ediyor.
Burayı en ilginç kılan kısım, fosilleşmiş dinozor ayak izlerinin bulunması. Çağlar önce nesli tükenen dinozorların ayak izlerine tanık olmak güzel bir deneyim. Alanda hareket eden dinozor maketleri de bulunuyor.
Sataplia’da 900 metre uzunluğunda bir mağara, yürüyüş yapabileceğiniz ormanlık alan, manzarayı seyre dalabileceğiniz cam teras gibi yerler mevcut.
Sataplia’ya giriş ücreti 17,25 Lari (rehber dahil). Ulaşım için Yeşil Market (Green Market – Bazaar) bölgesinden kalkan 45 numaralı minibüsleri kullanabilirsiniz.
Bagrati Manastırı: Turkuaz rengiyle insanı etkileyen manastır, şehir merkezinde bir tepeye kurulmuş. İsmini dönemin kralı III. Bagrat’tan alan yapı 11. yüzyılda inşa edilmiş. Dış mimarisi oldukça güzel, ancak iç kısmında pek bir eser bulunmuyor.
Manastır, günümüze kadar pek çok kez onarım görmüş. Gelati Manastırı ile birlikte 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan manastır, geçirdiği büyük restorasyonlar yüzünden 2017 yılında listeden çıkarılmış.
Motsameta Manastırı: İlginç hikayelere ve efsanelere konu olan Motsameta Manastırı, şehrin 6 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor. David ve Konstantin adındaki iki kardeşin düşmana karşı burada savaştığı ve işkence görüp öldüğü söylenmekte. Bu yüzden adına Gürcüce “şehit” anlamına gelen “Motsameta” verilmiş.
Manastır Kral Bagrat tarafından 11. yüzyılda inşa edilmiş ve 19. yüzyılda genişletilmiş. Gelati Manastırı ile arasında bir tünel olduğu rivayet ediliyor.
Prometheus Mağarası: Biz gittiğimizde şiddetli yağmur sebebiyle ziyarete kapanmıştı. Sataplia’daki mağaradan çok daha uzun ve güzel olduğu söyleniyor. Mağaranın içinde 1 saate yakın yürüyüş ve 15 dakika botla gezinti yapabiliyorsunuz. Mağaraya giriş ücreti 23 Lari. Botla gezinti yapmak isterseniz o da 17.25 Lari. Ayrıca evlilik seromonisi de yapılabiliyormuş, onun da ücreti 115 Lari. Özel aracınız yoksa, ulaşım için önce Tskaltubo’ya gelip oradan mağaraya giden minibüsleri kullanmalısınız.
Bunların haricinde Kutaisi sınırlarında çok güzel iki tane kanyon bulunuyor.
Okatse Kanyonu: Kutaisi’ye 50 kilometre uzaklıkta. Çok güzel yürüyüş rotası mevcut. Yaklaşık 6 kilometre kuzeyinde Kinchkha Şelalesi var. Kanyona giriş ücreti 17.25 Lari.
Martvili Kanyonu: Bu kanyon da Kutaisi’ye yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta. Gezilebilecek parkuru kısa, botla gezme imkanı bulunuyor. Giriş ücreti 17.25 Lari. 300 metrelik bot turu 15 Lari. Mayıs ve Eylül arasında dalış yapmak isterseniz 57.5 Lari. Evlilik seromonisi 100 Lari 😊
Kutaisi Konaklama
Hostel Mandaria: Batum ve Tiflis minibüslerinin kalktığı caddede bulunan hostelden merkeze ulaşım 1 ve 2 nolu otobüslerle sağlanıyor. Temiz, rahat bir konaklama yeri. Ancak havlular ücretli. İşletme sahibi ise aşırı ilgili biri. Bize çok yardımı dokunmuştu.
Kutaisi Yemek
İstanbul Restaurant: Yemek konusunda içimiz rahat olsun düşüncesiyle gittiğimiz Türk lokantası. Lezzet orta karar, fiyatlar biraz pahalı.
Kutaisi’de yaşadıklarımız ve diğer sorunlardan dolayı geçirdiğimiz zamanı pek verimli kullandığımızı söylemek mümkün değil. Gezilerde her türlü olasılığı dikkate almak gerekiyor. Yine de her zaman dediğim gibi…👇… Artık Batum’la turumuza son verebiliriz.
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel