Şehzadeler Şehri Manisa Gezimiz

Geziye Nasıl Karar Verdik?

Ege Bölgesi’nde gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen şehir İzmir olur. Ancak biz İzmir’i gezip görmüş, hatta burada ayak basılmadık yer bırakmamıştık. Dilerseniz sitedeki yazımızı okuyabilirsiniz. Manisa, Kütahya, Uşak, Afyon gibi illerimiz Ege Bölgesi’nde yer almasına rağmen belki de denize kıyısı olmadığı için gezilecek şehirler anlamında geri planda kalıyordu. Arkadaş ortamımızda bile bu illerle ilgili gezi planımız konuşulurken, hiç kimsenin geziye eşlik etme konusunda olumlu düşünceler içerisinde olmadığını görüyorduk. Ancak bizler bütün şehirlerimizin mutlaka görülmeye değecek yerlerinin olduğunu biliyorduk ve buna hayatımızda bir kez de olsa tanıklık etmek istiyorduk. Derken telefonumuza gelen bir mesajla bu dileğimizin gerçekleşme ihtimalinin olabileceğini anladık. Mesajda Manisa’da mesleğimiz açısından önemli bir konuda 1 günlük kurs düzenleneceği yazıyordu ve kurs cuma günüydü. Hafta sonuyla birleştirirsek bu illerin hepsini görebilirdik. Hemen Gezmek güzel şey site yöneticisi Serdar’la birlikte kursa katılmak için gönüllü olduk. Daha önce İzmir’de de bize eşlik eden arkadaşımız Ayşen de meğer Denizli’den kursa katılmak için Manisa’ya geliyormuş. Çok sevindik, tabii ki gezi ekibimize onu da aldık.

Spil Dağı’ndan Manisa’ya Bakarken

Manisa’da Nerede Kaldık?

Kursun düzenlendiği yere yakın olması nedeniyle konaklama tercihimiz Manisa Öğretmenevi‘nden yana oldu. Ayrıca şehirde konaklamak için fiyat olarak en uygun yerdi ve temizdi. Sadece kahvaltısı biraz vasattı. Yalnız 2. gece için yerleri olmadığı için Serdar’ın Hotel Arma‘da konaklaması gerekti. Serdar’dan aldığım bilgilere göre kahvaltı ve hizmet anlayışları gayet iyiymiş. Ancak yaşadığımız bir olumsuzluğu aktarayım. Otel ana yol üzerindeydi ve otelin kendisine ait bir otoparkı yoktu. Otel görevlileri vale hizmeti vererek herhangi extra ücret talep etmeksizin aracımızı en yakın otoparka park ettiler. Biz istediğimizde de otelin önüne getirdiler. Buraya kadar her şey güzel olsa da sanırım otel görevlileri kiraladığımız aracın arkasını hafif de olsa bir yere sürtmüşler. Bu durum bizi oldukça endişelendirdi; çünkü araba kiraladığımız Garenta şirketi bizden bunun için extra ücret talep edebilirdi. Allah’tan korkulan olmadı ve Garenta yetkilileri ufak tefek çizikleri kendi yöntemleriyle yok ettiklerini söylediler de extra ücret ödemeden yırttık. Teşekkürler Garenta… 😀

Manisa’da Ne Yenir? Ne Satın Alınır?

Manisa’da gezilecek yerleri anlatmadan önce ne yediğimizden bahsedelim. Buranın en meşhur yemeği Manisa kebabı. Yoğurtlu pidelerin üzerinde yer alan tereyağ ve salça soslu köftelerden oluşan Manisa kebabını biz çok beğendik. Mekan olarak tercihimizi Şehzadeler Manisa Kebap Salonu’ndan yana kullandık. Burada kebaplarımızı yedikten sonra, üzeri tahinli Hasan Paşa tatlılarımızı da afiyetle yedik.

Manisa Kebabı

Manisa’ya gitmeden önceki araştırmalarımda cilveli kahveyi içmeden dönmemem gerektiğim anlaşılıyordu. Kahvenin üzerine çifte kavrulmuş öğütülmüş badem koyuyorlar. Yeni Han’da tadına bakalım dedik; ama bizim damak tadımıza uygun olduğu söylenemez 🙁 Yeni Han’ın bizim için tek artısı sadece kahve içip çıkacağız diye düşünürken otantik ve tarihi bir ortamda canlı müzik eşliğinde kahvelerimizi yudumlamak oldu.

Yenihan’da Cilveli Kahve

Manisa’nın neyi meşhur denildiğinde belki de aklımıza ilk gelmesi gereken mesir macunudur. Bu nedenle Trabzon’a dönmeden önce gördüğümüz ilk dükkandan mesir macunu satın aldık. Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan’ın tedavisi için dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından yapılan ve içerisinde 41 çeşit baharat bulunan bu macunun her derde deva olduğu söyleniyor. Her yıl 15 Nisan’da kutlanan Mesir Macunu Festivali’nde ise Sultan Cami’nin minaresinden bir gelenek olarak yaklaşık 500 yıldır halka ücretsiz olarak dağıtılıyormuş.

Manisa’nın Merkezinde Gezilecek Yerler

Camiler

Manisa’da en çok bilinen camiler Sultan Cami, Muradiye Cami, Ulu Cami, İvaz Paşa Cami’leridir. Sultan Cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Acem Ali’ye yaptırılmıştır. Mesir macununun dağıtıldığı cami olması nedeniyle halk arasında Mesir Cami olarak da bilinmektedir.

Muradiye Cami

Muradiye Cami ise III. Murat adına yaptırılan bir cami olup projesi Mimar Sinan’a aittir, hatta cami avlusunda Mimar Sinan’ın büstü bulunmaktadır. Projesini Mimar Sinan’ın hazırlamasından olacak, tüm ihtişamıyla merkezdeki camiler içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmeliyim. Mimari özellikler açısından benim en çok etkilendiğim cami oldu.

Ulu Cami, sadece Manisa’da değil; Bursa, Erzurum, Sivas, Kütahya, Mardin gibi illerimizde toplam 118 tanedir. Türkiye’nin pek çok ilinde bulunan Ulu Cami’lerin yapılış tarihi Beylikler dönemine dayanmaktadır. Bu camiler beyliklerin bulunduğu bölgede bilinen en büyük cami olarak yaptırılmıştır. Manisa’daki Ulu Cami, Spil Dağı’nın eteklerinde yer almakta; ancak günümüze dek pek iyi korunamadığı dikkat çekmektedir. Ayrıca çevresindeki çarpık kentleşmenin ürünü evler, böylesine önemli bir camiyi kapatmakta. Bölgede başlatılan kamulaştırma çalışmaları geleceğe umut vermekte.

Müzeler

Manisa ve çevresinde pek çok müze olsa da bizim en çok sevdiğimiz, ilgiyle gezdiğimiz aslında tek gezdiğimiz müze Tıp Tarihi Müzesi oldu. Bu müzenin en önemli özelliği gece 10’a kadar açık olması. Şehir merkezini ancak kurs çıkışı akşam saatlerinde gezebildiğimiz için hava kararmadan müzeye yetişemeyecektik. Diğer müzelerin aksine bu müzenin geç saatlere kadar açık olması bizi epey şaşırttı.

Hafsa Sultan Şifahanesi

Müzenin Hafsa Sultan Şifahanesi‘nin içine kurulması çok güzel düşünülmüş. Şehrin kimliği niteliğindeki bu değerli şifahanenin hayata kazandırılması memnuniyet verici. Müzenin içerisinde sağlık alanında kullanılan eski aletler sergilenmekte, ayrıca eski dönemlerde hastalıkların nasıl tedavi edildiği maketlerle gösterilmektedir. Maketler canlı  gibi ve girişimsel işlemler canlandırılırken gerçeğe yakın olması için özen gösterildiği çok belli, çok beğendik.

Tıp Tarihi Müzesi

Atatürk Kent Parkı

Atatürk Kent Parkı, lale zamanı gidildiğinde oldukça güzel görüntülere ev sahipliği yapıyormuş. Bizim gittiğimiz Nisan ayında laleler yeni yeni açmaya başlamıştı. Bu güzel görüntülere birazcık da olsa tanıklık edebildik. Parkta bahçe peyzajının yanı sıra çocuklar için oyun ve eğlence alanları da oluşturulmuş. Kurs çıkışı ilk gittiğimiz yer olması nedeniyle gidilecek çok yer vardı. Bu nedenle burada kısa bir süre kaldıktan sonra fotoğraf çekilip hemen ayrıldık.

Atatürk Kent Parkı ve Gezmek Güzel Şey

Niobe Ağlayan Kaya

Spil Dağı’nın eteklerinde yer alan Niobe Ağlayan Kaya‘nın eski çağlara dayanan bir hikayesi var. Niobe, 12 çocuğu olan bir annedir. Her yerde çocuklarını anlatmakta ve çocuk sayısıyla övünmektedir. Ancak bu nispet yapar tarzdaki davranışlarının ucu tanrıça Leto’ya kadar dayanınca çocuklarının sonu gelmiştir. Leto’nun 2 tane çocuğunun olması ve bunun Niobe tarafından alay konusu haline gelmesi nedeniyle tanrıçanın emriyle Leto’nun 2 çocuğu, Niobe’nin 12 çocuğunu öldürmüş; bu olay üzerine Niobe taş kesilmiştir. Bu efsaneye göre Ağlayan Kaya’da insan başı silüeti olduğuna ve bu insan başının da Niobe’ye ait olduğuna inanılıyor. Zaman zaman kayadan göz yaşı aktığını iddia edenler olsa da biz böyle bir duruma tanıklık etmedik.

Niobe Ağlayan Kaya

Spil Dağı

Bursa’nın Uludağ’ı varsa Manisa’nın da Spil Dağı var. Şehrin güneyini çevreleyen Spil Dağı, 1513 metrelik yükseltisiyle sizlere Manisa’yı tepeden görme olanağı sunuyor. Dağa tırmanırken seyir teraslarında durup şehri seyredebiliyorsunuz. Ancak oldukça virajlı olan yollar nedeniyle aralıklı olarak durup mis gibi bol oksijenli temiz havayı tenefüs edip yola öyle devam ederseniz mide bulantısı yaşamadan dağın keyfini çıkartmanız mümkün olacaktır 😀

Spil Dağı

Manisa’nın Çevresinde Gezilecek Yerler

Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti, dünyada madeni paranın yani sikkenin ilk kez basılıp kullanıldığı şehir olması, Lidya Krallığı’nın burada kurulması ve dünyanın en ünlü zenginlerden Karun’un (Kroisos) burada doğması nedeniyle antik kentler içerisinde büyük öneme sahip. Ayrıca görkemli savunma duvarları ve oldukça düzenli şehir planlamasıyla dikkat çekici bir kent olduğunu söylemeliyim.

Sardes Antik Kenti

Artemis Tapınağı

Tanrıça Artemis adına yapılan ve Anadolu’da yer alan 7 tapınaktan biri olan Artemis Tapınağı’nın tarihi, Helenistik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Deprem vb. nedenlerle bir hayli zarar görmüş ve bakımsız bırakılmış olsa da Sardes Antik Kenti’ne kadar gitmişken kentin çok yakınındaki bu tapınağı görmeden yola devam etmek olmazdı. Ayrıca dev kolonların arasında yürürken cüssemiz kısacık kalsa da bizim için keyif verici bir aktivite olduğunu söylemeliyim 😀

Artemis Tapınağı ve minik turistler 😀

Kurşunlu Şelalesi ve Kaplıcaları

Kurşunlu Şelalesi denilince akla Antalya gelse de Manisa’nın Salihli ilçesinde de birkaç katman halinde Kurşunlu Şelale‘lerinin olduğunu bu gezimiz sayesinde öğrenmiş olduk. Kaplıcaları deneyimlemesek de, şelale ve çevresi bu bölgede yaşayanların hafta sonu piknikleri için vazgeçilmez yerlerden biri gibi gözüküyordu.

Kurşunlu Şelalesi

Kula Peri Bacaları (Kuladokya)

Herkes Kapadokya’daki peri bacalarını görmek için can atarken, peri bacalarını görme konusunda benim ilk deneyimim Kuladokya ile oldu. Kula’daki peri bacaları Kapadokya’dakilere benzediği için bölgede Kuladokya olarak biliniyormuş. Benim hayatımda ilk olmasının payı büyük olacak, buradaki peri bacalarını çok beğendim 😀 Karadeniz’den oldukça farklı yüzey şekilleri, epey ilgimi çekti.  Burada uzun süre kalıp hayran hayran peri bacalarına bakabilirdim. Ancak güneşi batırmadan Tarihi Kula Evleri’ni görmek istediğimiz için peri bacaları çevresinde kısa bir yürüyüş sonrası hemen ayrılmamız gerekti.

Kula Peri Bacaları ve solda Gezmek Güzel Şey 😀

Tarihi Kula Evleri

Kula’da insanlara zamanda yolculuk yapıyormuş hissi veren evler ile her an sanki karşınıza Alaaddin çıkacakmış gibi hissettiren sokaklar bulunmakta. Burada yer alan evlerde kullanılan farklı ahşap ve taş mimari işçilikleri ile Türk – Rum evlerinin bir arada bulunması oldukça dikkat çekici.

Kula Evleri

Birgi

Birgi her ne kadar İzmir’e bağlı olsa da Manisa’ya kadar gitmişken ve Birgi’nin bu kadar yakınındayken ziyaret etmek istedik. Burada bulunan eski konakların yer aldığı Arnavut kaldırımlı taş sokaklarda yürümek oldukça keyif vericiydi. Konaklardan en meşhuru Çakırağa Konağı olsa da uzun zamandır süren restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalıydı, ziyaret edemedik. Etraftaki konakları ve konakların taş duvarlarından sarkan güzelim çiçekleri seyretmenin yanı sıra Birgi’nin ana caddesi üzerinde olan Aydınoğlu Mehmet Bey Cami, Türbesi ve Dervişağa Cami’ni ziyaret ettik.

Çakırağa Konağı

Buldan

Buldan her ne kadar Denizli’ye bağlı olsa da Birgi gibi Buldan’ın da meşhur evlerini pas geçmek olmazdı. Öncelikli hedefimiz Buldan’ın meşhur sarı ve mavi renklere boyanmış evlerin yer aldığı sokağı görmek olsa da ana caddenin kenarındaki Belediye El Sanatları Müzesi’ni ziyaret ettik. Burada dokuma tezgahı ve el sanatlarıyla ilgili eserleri gözlemledikten sonra meşhur evlere doğru yol aldık. Evlerin dış boyasındaki sarı ve mavi renkler her ne kadar Fenerbahçe’yi hatırlatsa da bu evlerin bulunduğu sokağı çok sevdik 😀

Buldan Evleri

Teşekkür

Manisa gezimizde eşlik eden arkadaşlarım Serdar ve Ayşen’e çok teşekkür ederim. Manisa gezimizde gittiğimiz yerlerin haritasını aşağıya bırakıyorum.

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Ceyda

Çalışma hayatımın çok yoğun ve yorucu olduğu zamanlarda hayattan kısa bir mola alarak gezmek, görmek, farklı kültürleri tanımak, yeni insanlarla tanışmak isterim. Çalışmaya verdiğim ara yeni yerler keşfetmemi sağladığı kadar işe döndüğümde de motive olmamı sağlıyor. Ayrıca eğitim amaçlı katıldığım seminer, kurs, kongre ve sempozyumlarda da gittiğim şehirlerin güzelliklerini keşfetmek için vakit ayırmaya çalışıyor, hem geziyor, hem de okuyorum. Böylece "Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir?" sorusuna yanıtım "İkisini de yapan... "oluyor.