Nebo Dağı, Ölü Deniz, Baptism Site, Wadi Mujib

Ürdün topraklarında 3. günümüz…Amman ve Jerash’tan sonra güneye doğru yolculuğumuza devam ediyoruz. Bugün planımızda çok farklı deneyimleri yaşayabileceğimiz yerler var. Bunlardan ilki Museviler ve Hristiyanlar için kutsal kabul edilen Nebo Dağı.

Nebo Dağı – Harita

Nebo Dağı (Mount Nebo)

Başkent Amman’a 35, bağlı bulunduğu il olan Madaba’ya 10 kilometre uzaklıktaki Nebo Dağı, Tevrat’a göre Hz. Musa’nın Vadedilen Toprakları gördüğü ve öldüğü dağ. Dağa giriş ücreti 2 Ürdün Dinarı (JOD).

Nebo Dağı Girişi

Dar ve kıvrımlı yollardan güzel bir manzara eşliğinde çıkılan dağın tepesi panoramik bir seyir fırsatı sunmakta. Tevrat’a göre Hz. Musa’ya vadedilen topraklara bakmak farklı bir deneyim…

Nebo Dağı Manzarası

Tepede esrarengiz bir Yılan Anıtı bulunmakta. Bu anıt Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi ile Hz. Musa’nın kullandığı asanın burada yılana dönüşmesini tasvir etmekte.

Yılan Anıtı

Dağın tepesinde Hz. Musa’nın ölüm yerinin anısına yapılmış bir kilise bulunuyor. Kilisenin zemini muhteşem figürlere sahip mozaiklerle dolu. Kilise haricinde bölgenin tarihini anlatan küçük de bir müze bulunuyor.

Kilise Mozaikleri

Bir dini bölgeden ayrılıp diğer dini bölgeye doğru yol aldık.

Baptism Site (El- Mağtas)

El- Mağtas (Al – Maghtas) Arapça “batırma” ve “vaftiz” anlamlarına gelmekte. Burası Ürdün Nehri kıyısında yer alan bir arkeolojik vaftiz alanı. Hz. İsa’nın vaftiz yeri olarak kabul edilmekte. Bu yüzden de kutsal sayılmakta. 2015 yılından beri UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmış bir alan.

Baptism Site – El Mağtas

Alana ulaşabilmeniz için ücretsiz olan servisleri kullanmak zorundasınız. Servisle belli bir alana kadar gelinebiliyor. Yolun geri kalan kısmını ise gruplar halinde (rehber eşliğinde) yürüyerek katediyorsunuz.

Servis

Bu bölge için 1967 yılında 6 Gün Savaşları yaşanmış. Sonrasında da bölgeye mayınlar döşenmiş. İsrail Ürdün Barış Antlaşması’nın 1994 yılında imzalanması ile alan mayınlardan arındırılmış, turist ve hac ziyaretine açılmış. Her yıl 6 Ocak’ta, Hz. İsa’nın vaftizini kutlamak için yapılan Epifani bayramı nedeniyle buraya binlerce kişi gelmekte.

Vaftiz Anı

Vaftiz bölgesinde bulunduğumuz zamanlarda İsrail tarafında hareketlilik vardı. Vaftize denk gelmemiz bizim için farklı bir deneyim oldu 😊

Bu bölgeye giriş ücreti 12 JOD. Eğer Jordan Pass’i avantajlı ücretle aldıysanız 8 JOD gibi bir ücrete girebiliyorsunuz.

Baptism Site – Kilise

Artık Ürdün’ün Ölü Deniz’ine geçebiliriz.

Ölü Deniz

Dünyanın en alçak noktası nerede biliyor musunuz? Bu unvanın sahibi, deniz seviyesinin yaklaşık 400 metre altında olması ile Ölü Deniz. Lut Gölü ise Ölüdeniz’in diğer adı.

Ölü Deniz

Gölün bir özelliği daha bulunmakta. Yüzde 30’un üzerindeki tuzluluk oranı ile dünyanın en tuzlu göllerden biri. Oldukça yüksek olan tuz oranı suda batmanızı da engellemekte. Bu haliyle çok ilginç görüntüler ortaya çıkmakta. Su yüzeyinde hiç efor sarf etmeden gazetenizi, kitabınızı okuyabilirsiniz.

Ölü Deniz – İstesen de Batamıyorsun 🙂

Göl kenarında bazı plajlar bulunmakta. Ancak girişler ücretli. En az 15 – 20 JOD gibi bir ücretten bahsediliyor. Biz plaj yakınlarında bir yerde girmeyi denedik. Yüksek tuz oranından dolayı özellikle vücudumuzun bazı bölgelerinde yanma hissi oldu. Girmemizle çıkmamız bir oldu diyebilirim. İnsanlar saatlerce burada nasıl kalıyor anlamış değilim. Başınızı suya sokmamanız gerektiğini bu vesileyle hatırlatayım 😊

Ölü Deniz

Bu arada Ölü Deniz’den çıkarılan minerallerin sağlığa iyi geldiği düşünülmekte. Çevrede gölden çıkarılan minerallerden yapılan güzellik ürünlerine ulaşabileceğiniz pek çok merkez bulunuyor. Ayrıca plajlarda bulunan çamurla da çamur banyosu yapabiliyorsunuz.

Üzülerek söylemeliyim ki, Ölü Deniz de diğer doğal kaynaklar gibi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yıllar geçtikçe suyu azalan göl, kuruma yolunda ilerliyor.

Ölü Deniz sonrası hedefimiz Wadi Mujib’di.

Wadi Mujib

Günün son aktivitesi, belki de en merak edileni. Wadi Mujib Amman’a 90, Madaba’ya 60 kilometre uzaklıkta bir kanyon. İçinden nehir geçmekte. Ülkemizdeki Saklıkent’in çok gelişmiş versiyonu diyebilirim.

Wadi Mujib – Başlangıç

Kanyonda dört farklı parkur bulunmakta. Bizim gibi amatörler için en kolayı ve yapılabiliri Siq Trail denilen parkur. Diğerleri için rehber gerekiyor. Siq Trail hızınıza göre 2-3 saat sürmekte.

Wadi Mujib – Ekip Hazır

Parkur için bazı öneri ve uyarılarım olacak. Öncelikle yürüyeceğinizi, tırmanacağınızı ve suya gireceğinizi bilmelisiniz. Bunun için sıkı bir ayakkabı ya da su ayakkabısı tercih etmelisiniz. Kıyafetiniz yüzmeye uygun bir kıyafet olmalı. Parkur boyunca takmak zorunda olacağınız can yeleklerini de hatırlatayım.

Wadi Mujib – Zorlayıcı Engeller

Böylesi muhteşem bir atmosferi kayıt altına almak istersiniz herhalde 😅 Suya tamamen gireceğinizi düşünürsek yanınıza cep telefonu için su geçirmez kılıf ya da aksiyon kamerası almanız gerekiyor.

Wadi Mujib – En Zor Kısım

Bazı yerleri tırmanmak gerçekten zorlayıcı olabilmekte. Bunun için halatlar konulmuş. Bazı yerlerde halatlar da yeterli olmuyor, görevli arkadaşlar yardımcı oluyorlar.

Siq Trail parkurunun bittiğini küçük bir şelaleye ulaştığınızda anlıyorsunuz. Her güzel şey gibi bu yolculuğun sonu da burası 😭 Aynı yolu dönmeniz gerekiyor. Ancak kısıtlama yok, isterseniz ve zamanınız varsa birkaç kere aynı parkuru bitirebilirsiniz 😅

Vadinin Sonundaki Şelale

Wadi Mujib Nisan başından Ekim ayı sonuna kadar ziyaretçilerine açık. Diğer aylar için izin almak gerekiyor.

Hayatımın en güzel deneyimlerinden biri diyebilirim. Uzun zamandır bu kadar eğlendiğimi hatırlamıyorum. Giriş ücreti 21 JOD. İsterseniz 5 JOD karşılığı ayakkabı kiralayabiliyorsunuz. Her kuruşuna değeceğini tekrar vurgulamak istiyorum 😊

Maceraya doyduğumuz günün ardından konaklama için Madaba şehrine dönmemiz gerekiyordu. Kullandığımız yol üzerinde Ölü Deniz Müzesi yer almakta. Bu müzede Ölüdeniz’i panoramik olarak seyredebilir, muhteşem gün batımına çay – kahve eşliğinde tanık olabilirsiniz.

Aynı yolun yakınlarında Ma’in Hot Springs adında bir bölge var. Burası sıcak kaynak suların havuzlara döküldüğü bir yer. Giriş ücreti 15 dinar (Yemek yiyeceğinizi söylerseniz para almıyorlarmış, söyleyip söylememek size kalmış 😅). Halka açık yere ekstra ücret ödemezken havuzun olduğu otel artı ücret alıyormuş. Wadi Mujib’den sonra ilgimizi çekmediği için ve o kadar ücret ödemek istemediğimizden ötürü burayı pas geçtik. Mozaikler Şehri Madaba’ya vardık.

Bahsettiğim yerlerin haritadaki konumunu da şöyle bırakayım.

Harita

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)