Trabzon’dan günübirlik gezi kaçamağının sonucu olarak ilk önce Yedideğirmenler Tabiat Parkı’na gitmiştik. Dönüş yolunda ise yolumuzu biraz uzatıp merak ettiğim Örümcek Ormanları Tabiat Parkı’na doğru yöneldik.
Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında “tabiat parkı” ilan edilen Örümcek Ormanları, 2 bin 640 dekara yayılmış uzun ladin ve göknar ağaçları ve gürül gürül akan Çağlayandibi Şelalesi ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmakta. Konum olarak ters bir yerde kaldığı ve çok reklamı yapılmadığı için tabiat parkını rahat bir şekilde gezebilirsiniz.
Dip Not: “Örümcek” adı, tabiat parkı sınırlarında çok fazla örümcek bulunmasından dolayı konmuş.
Örümcek Ormanları Tabiat Parkı
Örümcek Ormanları Tabiat Parkı Nerede?
Gümüşhane iline bağlı tabiat parkı, şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinin Giresun yolu çıkışında bulunan park, güneybatı istikametinde geniş bir alana sahip.
Örümcek Ormanları Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?
Tabiat parkına ulaşımı şahsi aracınızla yapmanız gerekiyor. Gümüşhane tarafından gelecekler Kürtün ilçesini geçtikten sonra tabelayı rahatlıkla göreceklerdir. Giresun’dan gelecek ziyaretçiler, Tirebolu yolunu geçtikten sonra Gümüşhane yoluna girerek toplamda 100 kilometre yol kat ederek parka ulaşabilirler. Trabzon’dan yola çıkacaklar içinse iki seçenek bulunuyor. Maçka yolundan Zigana geçilerek (105 km) ya da sahil yolunu kullanıp Tirebolu’ya gelmeden Gümüşhane yoluna saparak (138 km) parka varmak mümkün.
Örümcek Ormanları Tabiat Parkı Giriş Ücreti
Genellikle tabiat parklarına girişler ücretli olur. Burası için güzel haberi vereyim; tabiat parkına giriş ücretsiz 😊
Örümcek Ormanları Tabiat Parkı
Öncelikle biz tabiat parkına Giresun tarafından geldiğimiz için görmek istediğimiz bir nokta daha vardı. O da tabi ki bir şelale 😊 Güvenlik Tüneli’ni geçtiğinizde solunuzda kalan doğal güzelliğin adı Çatalağaç Şelalesi. Yaklaşık 20 metreden dökülen şelale, virajlı yollar sonrası güzel bir dinlenme yeri.
Tabiat parkı tabelasını gördükten yaklaşık 5 kilometre sonra Çağlayandibi Şelalesi‘ne ulaşıyorsunuz. Yüksekliği 15 metreyi bulan şelale, oldukça yüksek bir debiye sahip. Bu kadar gürül gürül akan şelaleyi en son Çamlıhemşin’deki Palovit Şelalesi‘nde görmüştüm. Bu tarz şelaleler daha çok hoşuma gidiyor 🙂
Şelale ziyaretinden sonra tabiat parkının derinliklerine doğru ilerlemeye devam…Yedi kilometre kadar ilerleyince karşınıza ortalama 400 yaşlarında göknar ağaçları çıkıyor. Birbirine yakın konumda, iki tane olan göknar ağaçları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak, çitle çevrelenmiş. Hemen yanındaki tabeladan ağaç hakkında bilgi edinebiliyorsunuz. Bu tabiat parkındaki göknar ve ladin ağaçlarının Avrupa’nın ve Kafkasların en boylu ve çaplı ağaçları olduğunu da hatırlatayım 🙂
Bu kadarı size yetmediyse, tırmanışınıza ladin ağaçlarının eşliğinde devam edebilirsiniz. Yükseldikçe çok güzel manzaralar sizi bekliyor olacak. Biz Güvende Yaylası yakınlarına kadar çıktık. Karlı yolların bize izin verdiği yere kadar devam edip, geri döndük.
Konumu sebebiyle adının çok duyulmadığını düşündüğüm Örümcek Ormanları Tabiat Parkı’nın en kısa sürede hak ettiği değeri alması dileğiyle…
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel