Nebatilerin Büyüleyici Başkenti: Petra

Dünyanın Yedi Harikası kavramını duymuşsunuzdur. Mısır’daki Keops Piramidi haricinde bu eserlerden hiçbiri günümüze ulaşamamış. Bu durum insanları yeni arayışlara itmiş ve New7Wonders Vakfı bir yarışma düzenlemiş. Dünyanın Yeni Yedi Harikası 100 milyonun üzerinde kişinin katılımıyla belirlenmiş. Yarışma sonuçlarını UNESCO kabul etmese de, insanlar tarafından kabul görmekte. İşte o yeni 7 harikadan biri de Ürdün’deki Petra Antik Kenti.

Petra Giriş

Petra Hakkında

Petra, M.Ö. 400 ile M.S. 106 yılları arasında güney Ürdünlü bir Arap topluluğu olan Nebatilere başkentlik yapmış tarihi kent. Şair John William Burgon tarafından “Tarihin yarısı kadar yaşlı gül kırmızısı şehir” olarak tanımlanan Petra, krallığın önemli bir ticaret merkeziymiş. Kentin Romalıların eline geçmesi, depremler ve ticaret yollarının değişmesi sonrası önemini kaybetmiş, hatta unutulmuş. 18. yüzyıl sonlarına kadar insanların bile uğramadığı antik kent 1812 yılında İsviçreli bir gezgin tarafından tekrar keşfedilmiş.

Petra Antik Kenti

Kızıl kireç taşlarının insanlar tarafından oyulması ile oluşan “Kızıl Şehir” göz alıcı bir güzelliğe sahip. Yunancada “taş” anlamına gelen Petra’ya hayran kalmamak, büyülenmemek elde değil. UNESCO da bu muhteşem antik kente kayıtsız kalmamış, 1985 yılında Dünya Mirası Listesi’ne almış.

Corinthian Tomb

Çok ünlü yapımlar olmasa da Petra birçok filme sahne olmuş bir yer.

Petra Nerede?

Petra Antik Kenti ülkenin güneyinde, Wadi Musa ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Başkent Amman’a 230, Kızıldeniz kıyısındaki Akabe’ye 125 kilometre uzaklıkta.

Petra’ya Nasıl Gidilir?

Antik kente ulaşmanın en kolay yolu araç kiralamak. Ülkemizden direk uçuşla ulaşabileceğiniz Amman ya da Akabe Havaalanı’ndan araç kiralayabilirsiniz.

Petra

Taksi pahalı görünse de kişi sayısına göre düşünülebilecek bir alternatif. Örneğin Amman’dan Petra’ya 50 Ürdün Dinarına gitmek mümkün.

Otobüs bir diğer seçenek. Jett firmasının günde bir seferi bulunuyormuş. Doğru zamanı tutturmak sıkıntı olabilir.

Günübirlik yapılan turlar da tercih edilebilir.

Petra Giriş Ücreti

Gelelim Petra’nın giriş ücretine. Burası dünyanın en pahalı giriş ücretine sahip ören yerlerinden birisi. Tek kişilik bilet tam 50 JOD. 1 Ürdün Dinarının 10.54 TL (Ocak 2021) olduğu düşünüldüğünde epey yüksek bir miktar. Eğer 2 günlük bilet alırsanız 55 JOD, 3 günlük bilet ise 60 JOD.

Petra

Bab Al Siq

Ziyaretçi merkezinden başlayacağınız yürüyüşün ilk kısmı yaklaşık 1 kilometre. The Siq denilen geçide kadar olan bu yol biraz sıkıcı. Çünkü etrafta görülebilecek çok şey yok. Bunaltıcı hava da düşünüldüğünde bu yolu hızlı geçmek isteyebilirsiniz. Birçok atlı bedevi de sizi taşımayı teklif edecek. Aslında bu yolun taşıması ücretsiz. Yani atla ulaşım bilete dahil. Ancak yolun sonunda bedeviler sizden bahşiş (5 – 10 dolar) bekliyor olacak, buna hazırlıklı olmak lazım. Biz bu yolu yürüdük. Sürpriz yaşamamak adına önceden konuşulabilir bedevilerle.

Obelisk Tomb

Bu yol üzerinde görülebilecek yapılar Djinn Blocks (Cin Blokları), Obeliks Tomb (Dikilitaş Mezarı) ve The Dam (Baraj).

The Siq

The Siq

Bab Al Siq bittiğinde dar bir kanyonla karşılaşıyorsunuz. Bu yol ünlü The Siq. Sizi El Hazne binasına götüren 1.2 kilometrelik yolda bolca insana, at arabalarına rastlayacaksınız. Çevrenize dikkatli bakarsanız birçok su kanalı göreceksiniz. Dar geçidi geride bırakırken Hazine Binasının muhteşem görüntüsü sizleri selamlayacak.

The Treasury (El Hazne – Hazine Binası)

Petra’nın sembol yapısı. Petra fotoğraflarının neredeyse tamamında yer alan Hazine Binası, kızıl renkli kireç taşlarının oyulması ile oluşmuş muazzam bir yapı. Yüksekliği 39, genişliği 25 metre. Hangi amaçla yapıldığı tam olarak bilinmese de Nebati Kralı 4. Aretas’ın mezarı olduğu düşünülüyor.

The Treasury

Yapıya Hazine Binası denmesi hakkında bazı rivayetler var. Bunlardan birisi korsanların ganimetlerini buraya saklaması, ikincisi ise bir Mısır firavununun hazinesini buraya koyması. Hazinenin küpün içinde olduğu inanan Bedeviler buradaki küpü patlatmışlar, ancak bu yapıya zarar vermekten başka bir şeye yaramamış.

Eşsiz süslemelere sahip yapı, konumu sebebiyle doğal olaylardan az hasarla kurtulabilmiş. Yukarıda bahsettiğim gibi antik kent terkedilip unutulunca günümüze kadar böyle gelebilmiş.

The Street of Facades

Hazine Binasından sonra uzunca bir sokak sizi bekliyor. Bu bölgede tiyatro, kaya mezarları, Columbarium, Nymphaeum gibi birçok yapı bulunuyor.

Street of Facades

Tiyatro (The Theatre)

Sokakta adımlarınızı atarken solunuzda kalan bir yapı dikkatinizi çekecek. Nebati Kralı 4. Aretas zamanında inşa edilen tiyatro 4000 kişi kapasiteye sahip.

Tiyatro

Kraliyet Mezarları (Royal Tombs)

Bölgenin diğer önemli yapısı kaya mezarlarının olduğu bölüm. Yüksekte dağ kenarına inşa edilen ilk mezar Urn Tomb diye geçiyor. Kraliyet mezarlarının kimler için yapıldığı belli değil. Urn Tomb denilen mezarın Nebati Kralı II. Maltus adına olduğu rivayet ediliyor.

Royal Tombs

Manastır (Ad Deir)

Ziyaretçi Merkezi’nden başlayan yaklaşık 5.5 kilometrelik yolun sonu Manastır’a açılıyor. Buraya ulaşmak için öyle kolay değil. Basin Restoran’dan başlayıp yaklaşık 800 basamaklı bir yolu yürümeniz gerekiyor (dinlenecek yerler var). Zaten hava sıcak ve hali hazırda yorgunluk var, ancak bu yol bitince değdiğini göreceksiniz. En az Hazine binası kadar ihtişamlı bir yapı karşınızda duruyor olacak!

Manastır (Ad Deir)

Manastır 45 metre yüksekliğinde, 50 metre genişliğinde. Bu haliyle El Hazne binasından daha büyük bir yapı. M. Ö. 3. yüzyılda Nebati mezarı olarak inşa edilmiş.

Manastırdan sonra turistler için yürüyüş yolu bitiyor. Aslında 6 kilometre uzaklıkta Küçük Petra (Triclinium) denilen bir yer var, ancak bu yürüyüşü yapmak isteyeceğinizi sanmıyorum. Bu bölgeye gitmek isterseniz özel aracınızla gidebilirsiniz. İki bölge birbirine bağlantılı.

Manastırı karşınıza alıp tepeye çıktığınızda güzel bir vadi manzarası sizleri bekliyor. Vakti olanlar bu tepeye çıkıp manzara eşliğinde biraz dinlenebilirler. Manastırı tepeden görebileceğiniz bir alan da bulunuyor.

Vadi Manzarası

Artık geri dönme vakti. Dönüşler her zaman daha zorlu ve daha sıkıcı olmuştur. En azından basamak inilecek 😅

Tepeden El-Hazne’ye (The Treasury) Bakış

Petra’yı tam anlamıyla gezdiyseniz son bir şey kaldı demektir. Hazine binasını tepeden görmek. Tabi ki bunu ne zaman yapacağınız size kalmış, ancak bunu yapmadan dönmeyin derim. Tavsiyem The Siq bittikten sonra bunu yapmanız.

Tepeyi Ararken Karşımıza Çıkan Minnak 🙂 Petra

Hazine binasını iki açıdan görmeniz mümkün. Dilim döndüğünce ikisinden de bahsetmeye çalışayım. Birincisi bizim yaptığımız ve size önermeyeceğim açı 😊 Yani El-Hazne’yi karşınıza aldığınızda sol taraftan baktığınız açı. Buraya ulaşmak için El-Hazne’yi geçip Petra’nın içlerine doğru 350 metre ilerlediğinizde solunuzda tuvaletler kalıyor. Tuvaletlerin hemen yanında merdivenler bulunuyor. Buradan uzunca bir yolculuğa başlamanız gerekiyor. Bir işaret bulunmaması büyük handikap. İlerledikçe bir tepeye ulaşıyorsunuz. Bu tepe aslında El-Hazne’nin üst tarafı, karşısı değil 😊 Burada bedevilere denk geldik. İçlerinden biri bize 15 dinar karşılığında karşı tepeye götürebileceğini söyledi. Kabul etmedik ve kaybolmaya devam dedik. İlerledikçe yolu bulamayacağımıza dair endişelerimiz artıyordu. Neyse ki bedevi arkamızdan gelmiş ve pazarlıklar başladı. Kişi başı 1 dinar olmak üzere 3 dinara anlaştık ve bizi yolu gösterdi. Aslında basit sayılırmış, sağ çaprazdan devam etseymişiz tahta köprüye ulaşacakmışız. Bu tahta köprüden karşıya geçip ,El-Hazne’yi karşımıza aldığımız tepeye ulaştık. Burada bir bedevi bizim gibi harareti olanlar için içecek satıyordu.

Petra’ya Üstten Bakış

Muhteşem manzara karşımızdaydı. Bu açıyı kullanan birkaç kişi vardı. Karşı taraf ise epey kalabalıktı. İyi mi yaptık, kötü mü yaptık tam karar veremedim 😊 Dönüş yolumuz ise çok daha kolay oldu. Kayaların üstünden atlaya atlaya El-Hazne’nin yanına indik. Buradan yukarıya tırmanmak yasak.

Hazine Binası’na Dönüş Yaptığımız Yer

Ziyaretçilerin çoğunlukla kullandığı ve daha kolaylıkla ulaşabildiği açı ise, El-Hazne’yi karşınıza aldığınızda sağ taraftan baktığınız açı. Bunun için ise Royal Tombs’un oradan bulunan merdivenlerle başlayıp patika – merdiven karışımı yolla devam eden güzergahı takip ederek ulaşabilirsiniz. Buradaki bir avantaj aynı yolu kullanan turistlere rastlama ihtimaliniz. Burada çok daha fazla bedevi size yolu göstermeyi teklif edecektir. Yolu bulmakla uğraşmak istemiyorsanız güzel pazarlık yapıp gidebilirsiniz. Ayrıca tasvip etmediğim eşek ya da katırla gitmek gibi bir seçenek de var.

Petra by Night

Aslında mümkünse Petra’yı ilk önce gece görmek gerekiyor (Benim fikrim). Bunun için de yetkililer özel bir organizasyon üretmişler: Gecenin karanlığında, 1500’ün üzerinde mum ile aydınlatılmış 1.2 kilometrelik The Sig’de yürüyerek El Hazne’ye (The Treasury) ulaşmak.

Etraf sessiz, ayak sesleri ve cılız muhabbetler dışında çıt yok. Gündüz olan sıcaklık etkisini yitirmiş, hava serin. Mumlar ile oluşturulmuş otantik bir yoldan (The Sig) yürüdüğünüzü hayal edin. Merak uyandırıyor değil mi? 😊

Petra by Night

Yürüyüşün sonunda El-Hazne önüne geliniyor. Burada üzerine oturmanız için sıra sıra kilimler dizilmiş (Çok rahat değil). Herkes yerini aldıktan sonra şekerli çaylar dağıtılıyor. Ansızın, üflemeli – yaylı enstrümanı ile bir bedevi gecenin sessizliğini bozuyor. Mükemmel bir ambiyans. Sonrasında biri çıkıp mumların ortasında dolaşarak Petra hikayelerini anlatıyor.

Bir anda sesler susuyor ve o büyülü an geliyor. Bir anda El-Hazne’ye ışıklar yöneltiliyor. Merak edilen görüntü karşınızda…

Petra by Night

Bundan sonra fotoğraf çekimi için izin veriliyor. İyi bir fotoğraf makineniz varsa sıkıntı yok ama bizim gittiğimiz zamanda telefonlarımız gece çekimi açısından çok kaliteli değildi. Çok güzel fotoğraflar elde ettiğimizi söyleyemeyeceğim.

Etkinlik haftanın belirli günlerinde (Pazartesi, Çarşamba, Perşembe) yapılmakta. Saat 20.30’da ziyaretçi merkezinden başlayan organizasyon yaklaşık 2 saat sürmekte.

Gel gelelim Petra by Night ücretine 😊 Etkinliğin ücreti 17 JOD. JordanPass bu etkinliği karşılamıyor. Bileti ziyaretçi merkezinden alabilirsiniz. Bazı oteller ve tur şirketleri de bu bileti satmakta.

Gece gösterisinde El-Hazne gösterilirken yaşanan heyecanın zirvede olmasını istiyorsanız bence ilk önce Petra by Night etkinliğine katılmak gerekiyor. Biz tam tersini yapmıştık ve o büyülü anda diğer ziyaretçiler kadar şaşıramadık 😅

Petra’da büyüledikten sonra artık kendimizi denize atmanın vakti. Rota Akabe…

Petra Hakkında Uyarılar

Petra
  • Petra çok geniş bir alana sahip. Hakkıyla gezmek isterseniz neredeyse tüm gününüzü alacaktır. Benim gibi hızlı gezmeyi seven birisi bile 7 saat bu bölgede kaldı. Varın siz düşünün 😊
  • Gideceğiniz zamana göre değişecektir elbet ama sıcak zamanlarında gerçekten bunaltıcı olabiliyor. Biz Mayıs ayında 35 derece sıcaklığın altında gezimizi yaptık. Hazırlığınızı buna göre yapmanızı öneririm. Rahat ayakkabı ve kıyafet, koruyucu ekipmanlar şart.
  • Sıcaklığı göz önünde bulundurarak sabahın erken saatlerinde gidip, güneş tepedeyken biraz mola vermek güzel bir tercih olabilir.
  • Yemek konusuna değinecek olursam, antik kentin içinde restoranlar var. Takdir edersiniz ki burada diğer yerlere göre çok daha pahalı. Yanınıza atıştırmalık bir şeyler alabilirsiniz. Biz antik kentin içinde küçük bir sandviç yemiştik.
  • Elbette su da alın, ancak ne kadar süre soğuk kalır? 😊 Mataranız varsa işe yarayabilir.
  • Eğer tezgahlardan bir şey alacak ya da bedevilerle herhangi bir konu hakkında ücret konuşmasına girecek olursanız parolayı unutmayın: Pazarlık 😅 Yukarıda bahsettiğim gibi 15 JOD karşılığı yapacağı yol tarifini 3 JOD’a kabul etmişti. Bedeviler ne kadar ısrarcı olsalar da, bizim rastladıklarımız sevimli insanlardı.
  • Yollarda dikkatli olun. Birçok hayvan antik kentin içinde gezindiği için, hayvan pisliğine basmanız muhtemel 😅
  • Bilet ücretini ödemeden (ya da az ödeyerek) antik kente girmenin yolu var mı diye soracak olursanız elbette var, ancak bu yol sahtekarlığa girdiği için hiç bahsetmiyorum. Merak edenler nette biraz araştırıp bulabilir.

Wadi Musa Yemek

Al Arabi Restaurant: Petra dönüşü şehir içinde bu restorana girdik. Ürdün seyahatimizin genelinde olduğu gibi burada da shawarma denedik. Lezzet olarak oldukça güzeldi. Tabaktaki hali 6 JOD iken, dürüm 3.5 JOD idi.

Al Arabi Restaurant

Wadi Musa Konaklama

Mussa Spring Hotel: Konaklama konusunda Wadi Musa’da çok çeşitlilik olduğunu söyleyemem. Bu otelde 2 gün konakladık. İstediğimiz vakitte kahvaltı yapamayışımız (yaptığımız kahvaltı da eh işte), odada internetin çekmemesi, duşun kötü olması ile hayal kırıklığıydı. Buranın tek artısı ise yanındaki markette burada konakladığımız için bize indirimli olan su fiyatlarıydı.

Otelin Kahvaltısı

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Yorumlar

    cengizselcuk

    (19 Ocak 2021 - 10:55)

    Keyifle okudum. Kalemine Sağlık Serdar.

      Serdar

      (24 Ocak 2021 - 23:21)

      Çok teşekkür ederim 🙂

    grslakpinar

    (14 Mart 2023 - 23:32)

    yorumlarınız iyi anlamda yönlendirici kaleminize sağlık.

      Serdar

      (14 Nisan 2023 - 13:10)

      çok teşekkürler 🙂

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)