Evet, farkındayım…Bu yazıyı yazmak için epey geciktim. Artık gezi severlerin birçoğu tarafından keşfedildi Salda Gölü. Hatta “Türkiye’nin Maldivleri” diye yakıştırma yapıldı. Ben de olaya kayıtsız kalmayarak bu meşhur gölü görüp, deneyimlerimi paylaşayım istedim.

Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olmasını fırsat bilerek çıktığım bu yolda bana dostum Ahmet eşlik etti. Hava yoluyla ulaştığımız Antalya’dan kiraladığımız araç ile hiç vakit kaybetmeden Salda Gölü’ne doğru hareket ettik. Ancak karnımız acıktığı için göle gitmeden önce Yeşilova ilçesine uğradık. Aklımızda daha önceden belirlediğimiz tostçular vardı. Yumurtalı ve kıymalı tost seçeneklerimizden kıymalı olanını seçtik. Bu yüzden de hedefimiz Gül Tost oldu.

Burası küçük, salaş bir mekan. Tostu yapan abimiz ve eşi çok tatlı insanlar. Kıymalı tostları da oldukça lezzetli. Yarım ekmeğe tost 3 TL. Biz bir taneyle doyamadığımız için ikincisini sipariş etmek durumunda kaldık 🙂
Karınlar doydu, keyifler yerinde. Gölün serin sularına girmemek için bir sebep kalmamış. Ancak öncesinde Salda Beldesi’ne gidip, göl manzarasını yükseklerden seyre dalalım dedik. Göle 3 kilometre uzaklıktaki beldeden manzara müthiş…

Bu arada Salda Gölü’nün konumundan biraz bahsedeyim. Bu gölün meşhur olmasının gecikmesindeki ana sebep bence konumu. Burdur’a 75, Denizli’ye ise yaklaşık 85 kilometre uzaklıktaki Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer almakta. Şehirler arası yolların bu kadar uzağında kalması eminim ki keşfedilmesine etki etmiştir. Gerçi bu doğa harikaları ne kadar geç keşfedilirse o kadar iyi bence 🙂
Peki bu gölü diğer göllerden ayıran ne? Fotoğraflarda gördüğümüz muhteşem turkuaz renginin haricinde gölün birçok özelliği mevcut. Öncelikle Salda Gölü, 184 metre derinliği ile ülkemizin en derin tatlı su gölü. İkinci olarak, Mars‘ın yüzey özelliğini taşıyan dünyadaki 2 yerden birisi. Gölde bulunan magnezyum yüklü beyaz kayalar Mars’ta da bulunmaktaymış. Ayrıca killi kumu sayesinde çamur banyosu yapmaya oldukça elverişli. Ve bu tektonik göl, çevresinde kamp yapmaya uygun birçok alan barındırıyor. Daha ne olsun 🙂

Yüzme konusuna gelecek olursak, Salda Gölü’nde belli bazı noktalarda yüzmeye izin veriliyor. Bunlar: Yeşilova Belediye Halk Plajı, Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı, Doğanbaba Halk Plajı. Bu noktalar dışında yüzülmesi önerilmiyor. Ancak bahsedilen yerlerde de istenilen turkuaz rengi görülmüyor. Bu yüzden yüzmenin tavsiye edilmediği bir bölgede (Salda Beldesi’nden gördüğümüz noktada) göle girdik. Zaten bizimle aynı fikirde olan birçok insan da oradaydı. Kamp atanlar, düğün fotoğrafı çekilenler…

Belirtilen yerler dışında suya girmenin yasak olmasının sebebi, kumun bazı yerlerde sizi bataklık gibi içine çekmesi. Bu yüzden yasak bölgelerde suya giren kişilerin dikkatli olması gerekiyor. Bir de gölde su yılanları mevcutmuş. Ama bize görmek nasip olmadı 🙂 Onların da zararsız olduğunu söyleyeyim.
Son olarak Salda’da yapılacak en güzel aktivite, gün batımını izlemek. Bunun için de yaklaşık 35 kilometrelik göl çevresini biraz turlamak gerekiyor. En iyi açıyı bulabileceğiniz kısım ise beyaz kayaların karşısındaki bölüme denk geliyor. Burada gün batımını izlemek ayrı bir keyif…

Haritadaki işaretli yer beyaz kayaların bulunduğu bölge. Hemen batısında da biz göle girdik.
Böylece günümüzde herkesin “Maldivler” diye adlandırdığı Salda Gölü’nü de görmüş olduk. Ülkemizdeki bilinen-bilinmeyen yüzlerce güzelliği keşfetmeye devam…
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel
Yorumlar
Tanıtım Filmi
(9 Kasım 2017 - 14:07)harika olmuş teşekkürler
Serdar
(9 Kasım 2017 - 21:39)çok teşekkürler 🙂
prp fiyatları
(28 Haziran 2019 - 22:56)Detaylı bir yazı olmuş teşekkürler.
Serdar
(1 Temmuz 2019 - 12:23)Sağ olun 🙂