Surların Şehri: Diyarbakır

Bazı şehirler vardır..Tekrar gitmek, tekrar havasını solumak istersin..”Aslında ülkemde ne güzel gezilecek, görülecek yerler varmış” dersin. Benim için de Diyarbakır o şehirlerden biri olmuştu. Ama maalesef şu sıralar ülkemizde bu güzel yerleri tekrar görmemiz imkansız…

Yaklaşık 9000 yıllık geçmişe sahip Diyarbakır; şehir merkeziyle, gezilecek yerlerin birbirine yakınlığıyla gezmeyi seven kişilere uygun bir şehir. Umarım bir gün korkmadan gezebileceğimiz günler geri gelir.

Bütün olumsuzlukların ortadan kalkması ümidiyle artık gezilecek yerleri listeleyeyim…

 Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

Hasan Paşa Hanı: Bizim ilk durağımız oldu. Osmanlılar tarafından Diyarbakır’ın alınmasından sonra Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu tarafından yapılan bu han uzun yıllar tüccar hanı olarak kullanılmış. Şimdilerde ise önemli bir tarihi ve turistik mekan.

hasan pasa hani

Hasan Paşa Hanı

 

Kahvaltı için ideal bir yer. Bizim tercihimiz “Mustafa’nın Yeri” oldu. Kahvaltı konusunda Diyarbakır ve Van kahvaltılarının ününü yeterince duymuştum. Serpme kahvaltıda birçok çeşit ürün (meyve dahil) masanıza geliyor. Kahvaltıyı beğensem de beklentiyi çok yüksek tutmayın derim.

hasan pasa hani2

Mustafa’nın Yeri

 

Ulu Camii: Anadolu’nun en eski camiisi olarak kabul edilen Ulu Camii, Diyarbakır’ın 639 yılında İslam Orduları tarafından fethedilmesi sonrası şehrin en büyük kilisesinin (Mar Toma Kilisesi) camiiye çevrilmesiyle oluşturulmuş. Beşinci Harem-i Şerif olarak kabul edilmekte.

ulu cami

Ulu Camii

ulu cami2

Camii avlusundaki güneş saati

ulu cami3

Ulu Camii

ulu cami4

Ulu Camii

 

Dört Ayaklı Minare: Akkoyunlular tarafından yaptırılan Dört Ayaklı Minare dört sütun üzerinde inşa edilmiş gerçekten ilginç bir yapıt. Minarenin sütunları altından yedi defa geçenin her dilediğinin yerine geldiği inanılıyormuş(Ben geçmedim). Bu minarenin Anadolu’da başka bir örneği bulunmuyor.

dort ayakli minare

Dört Ayaklı Minare

 

Söylemeden geçmeyeyim bu bölge geçtiğimiz günlerde kötü bir olayla ekranlara geldi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde bu bölgede öldürüldü. Bugünlerde Sur’da sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

dort ayakli minare2

Dört Ayaklı Minare

 

Ara Sokaklar: Başka bloglarda böyle bir gezilecek yer ara başlığına rastlamayabilirsiniz. Ama Diyarbakır ara sokakları benim çok hoşuma gitti.

ara sokak

Ara Sokaklar

ara sokak2

Ara Sokaklar

ara sokak3

Ara Sokaklar

 

Mar Petyun Keldani Kilisesi: Pazar günü sabahın erken saatlerinde kapısını çaldığımız ama içine giremediğimiz kilise. Eğer bir gün yolunuz düşerse görün derim.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi: Gördüğüm en güzel kiliselerden biriydi. Ortadoğu’ daki en büyük Ermeni kilisesi olarak kabul ediliyor.

kilise

Surp Giragos Ermeni Kilisesi

 

“Küçük Kilise” veya “Çanaklı Kilise” diye de adlandırılan bu kilise gerçekten heybetli bir görünüme sahip.

kilise2

Surp Giragos Ermeni Kilisesi

baris

Sur’da gördüğüm hoşuma giden şeylerden biri ( Arkada merkezde fazlasıyla gördüğüm TOMA )

 

Cahit Sıtkı Tarancı Evi: Diyarbakır evlerinin en güzel örneklerinden biri olan bu ev 1733 yılında inşa edilmiş. Bir zamanlar Trahom Hastanesi olarak kullanılan bu yapı daha sonra Cahit Sıtkı Tarancı ailesi tarafından kullanılmış.

Cahit Sıtkı Tarancı Evi
Otuz Beş Yaş Şiiri

Hz. Süleyman Camii: Camiinin en önemli özelliği Hz. Ömer döneminde Diyarbakır fethinin burada başlamasıdır.

hz suleyman cami

Hz. Süleyman Camii

 

Camiinin hemen yanında Osmanlılar döneminde yapılan Halid bin Velid’in oğlu Süleyman ile Diyarbakır’ın Araplar tarafından alınışı sırasında şehit düşen diğer sahabelerin burada yattığı bölme bulunmaktadır.

hz suleyman cami2

Hz. Süleyman Camii

 

Diyarbakır Valiliği Kabul Merkezi ve Kent Müzesi(İçkale Bölgesi) : Diyarbakır’ın ilk yerleşim alanı ve yönetim merkezi İçkale, yapılan restorasyon çalışmalarıyla inanç ve kültür turizmine kazandırılmış.

ickale

İçkale Bölgesi

ic kale2

İçkale Bölgesi

 

Hevsel Bahçeleri: İlk baktığımda bir anlam veremediğim ucu bucağı olmayan bu bahçeleri yüksek tepelerin neredeyse hepsinden görebilirsiniz. Tarih boyunca bütün şehrin sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan bu bahçeler, efsanelere ve türkülere de konu olmuş. Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık bu verimli araziler, 2015’te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş.

tarlalar

Hevsel Bahçeleri

 

Diyarbakır Surları: Belki de gezilecek yerlerin en meşhur kısmına geldik. Çin Seddi’nden sonra günümüze bozulmadan gelen en uzun surlardan biri olarak ünlenen Diyarbakır Surları 5.5km(5 km yazan yerler de var) uzunluğunda ve 10-12m  yüksekliğindedir. 16 kalesi ve 5 çıkış kapısı vardır. Surlar, yazıtlar ve kabartmalarla dekore edilmiştir.

surlar

Kalp şeklindeki Diyarbakır surları

 

M.Ö. 349 yılında Bizans İmparatoru II. Constantinus tarafından yenilenen surların yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor.

surlar2

Diyarbakır surları

 

Surlarda dinlenip, çay içerek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz…

surlar3

Diyarbakır surları

 

Gazi Köşkü: Asıl adı Semanoğlu Köşkü olan yapı Akkoyunlular tarafından 15. yüzylılda yapılmış. Birinci Dünya Savaşı’nda karargah olarak kullanıldığından 1935 yılında belediye tarafından satın alınarak Atatürk’e armağan edilmiş.

gazi6

Gazi Köşkü
Gazi Köşkü

gazi 3

Gazi Köşkü

gazi4

Gazi Köşkü

gazi5

Gazi Köşkü

 

On Gözlü Köprü: Diyarbakır gezimizin son durağı. Hasankeyf’e çok da geç kalmamak için durmadık. Dicle, Silvan, Mervani Köprüsü olarak da bilinen bu tarihi köprü 1065 yılında Mervaniler devrinde Diyarbakır hükümdarı tarafından yapılmış.

kopru

On Gözlü Köprü

 

Son olarak umarım ülkemizde akan kanlar son bulur. Bu güzel yerleri tekrar, korkmadan gezmek bizlere nasip olur.

Bir sonraki yazım Güneydoğu turumun devamı olan Hasankeyf olacak.

Görüşmek üzere 😉

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)