Tiflis Hakkında
Tiflis, komşu ülke Gürcistan’ın başkenti. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan şehir, adını çokça duyduğumuz Bakü – Tiflis – Ceyhan boru hattında bulunmakta. Kura Irmağı’nın iki yakasında kurulu başkent, ülkenin en önemli sanayi, kültür ve sosyal merkezi. Adını bir efsaneden alan “Tbilisi”, ülkemize yakın oluşu, vizesiz, hatta sadece kimlikle gidilebiliyor olması nedeniyle çok güzel bir gezi noktası olarak karşımıza çıkmakta.
Tiflis’e Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Tiflis’e direk uçuşlar bulunduğu gibi, Trabzon’dan her gün kalkan otobüsle de Tiflis’e ulaşabilirsiniz.
Tiflis’e Ne Zaman Gidilir?
Biz Temmuz ayının ilk günlerinde Tiflis’te idik ve oldukça güzel bir hava vardı. Özellikle Ağustos ayının oldukça sıcak ve bunaltıcı olduğundan bahsedilmekte. Nisan – Temmuz ve Eylül – Kasım arası en ideal aylar.
Tiflis’e Kaç Gün Ayırmalı?
Açıkçası bir hafta sonunun yeteceği kanaatindeyim. Sindirerek gezmek isteyenler için 3 gün önerebilirim.
Tiflis Ucuz Mu?
Türk Lirasının her geçen gün değer kaybettiği günümüzde ucuz olmasa da, hala gidilebilecek ülkelerden birisi Gürcistan. Günümüzde 1 Lari (GEL) , 2 TL nin üstünde (Ocak 2020 = 2.08 TL).
Tiflis’te Şehir İçi Ulaşım Nasıl?
Şehir içi ulaşım maşrutka denilen sarı minibüs-otobüs ile sağlanıyor. Bunların fiyatı 0.5 Lari. Metro da aynı fiyata hizmet vermekte. 2 Lari ücretli “Metromoney” kartı alarak metroya binebilirsiniz. Narikala Kalesi’ne çıkan teleferik için de bu kartı kullanmak gerekiyor.
Taksi kullanmak isteyenler için ise tavsiyem Gürcistan’ın Uber’i olan “Bolt” uygulaması. Taksicilerle haşır neşir olmak istemeyenler için 😊
Tiflis’te Nerede Kalınır?
Konaklamayı Guesthouse Lola’da yaptık. Bizim gittiğimiz zamanda ismi “Guesthouse Gia” idi. Sanırım sahipleri değişmiş ya da sadece isim değişikliğine gidilmiş. Merkeze oldukça yakın konumda bulunuyor. Temiz ve fiyatı uygun bir konaklama yeri.
Tiflis’te Yemek
Tiflis için değil de Gürcistan açısından konuşmak gerekirse bir Trabzonlu olarak “khachapuri” sürekli tercihimiz oldu. Özellikle “khachapuri adjarian” tam benim damak zevkime uygun “Trabzon peynirlisi” gibi bir yiyecek. Yanında ülkede ünlü olan armutlu gazoz tavsiye edilir. Gürcü mutfağına özgü “khinkali (hingel)” de deneyebileceğiniz yerel tatlardan.
Tiflis’te Gezilecek Yerler
Benim için asıl önemli kısım burası. Tiflis, gezilecek yerler konusunda orta karar bir şehir. O zaman hızlıca gezilecek yerler listeme başlayayım.
Sameba Katedrali: Tiflis’in en gösterişli yapısı. Şehrin geneline bakıldığında devasa boyutlara sahip eser, Gürcistan Ortodoks Kilisesi’nin ana katedrali. Aynı anda 15 bin kişinin ibadet yapabileceği büyüklükte inşa edilen katedralin yapımı 2004 yılında tamamlanmış.
Katedral, altın kubbesi, 87 metreyi bulan yüksekliği ile Tiflis’in birçok noktasından görülebilmekte. Listenizin üst sıralarına ekleminizi tavsiye ederim.
Narikala Kalesi: Tarihi 4. yüzyıla dayanan kale, turistlerin en fazla ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. Manzarası, teleferikle çıkılabiliyor olması, hemen yakınındaki Kartlis Deda Heykeli kalenin neden bu kadar ziyaretçi aldığını açıklıyor aslında. Kalenin içinde yer alan St. Nikolos Kilisesi 12. yüzyıldan kalma.
Kaleye botanik bahçesindeki patika yoldan ve özel araçla ulaşabileceğiniz gibi 2.5 Lari vererek Rike Parkı’ndan kalkan teleferikleri de kullanabilirsiniz.
Kartlis Deda Heykeli: Kalenin bulunduğu bölgede yer alan heykel Tiflis’in sembollerinden. Şehrin kuruluşunun 1500. yılında 1958 yılında yapılan eser, 20 metre yüksekliğinde. Geleneksel Gürcü giysisi giyen kadın figür, bir elinde dostlarını karşıladığı şarap kasesi, diğer elinde ise düşmanlarına karşı kullanacağı kılıç ile tasvir ediliyor.
Heykelin hemen yakınında bulunan zipline ile eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
Sülfür Hamamları: Abanotubani olarak da adlandırılan hamamların olduğu bölge, Tiflis’in önemli uğrak yerlerinden. Hastalıklara iyi geldiğine inanıldığı için sadece hamama gelmek suretiyle şehri ziyaret edenlerin olduğu söylenmekte. Sıcak su üzerine kurulan Tiflis’in adı da, eski Gürcüce “Tbili” yani “sıcak” kelimesinden gelmekteymiş.
Tiflis Cami (Cuma Cami): Şehirdeki tek cami. Farklı minaresi ile dikkat çeken cami, birkaç kez yıkılıp yenilenerek günümüze gelmiş. Sünni ve Şii Müslümanlar, caminin tek olmasından dolayı 1996 yılına kadar siyah perde ile bölünmüş bir ortamda ibadetlerini yaparken; günümüzde ortak bir şekilde ibadet etmekteler.
Botanik Parkı: Caminin hemen arkadaşından başlayıp 161 hektar alana yayılan park, şehrin merkezinde soluklanmak için ideal bir yer. Bahçenin içinde çeşitli ağaçlar, çiçekler, yürüyüş parkurları, Japon bahçesi, köprüler ve şelaleler bulunuyor. Giriş ücreti 4 Lari.
Tabor Manastırı: Konakladığımız yerden patika yol ile ulaşılabilen manastır, aslında tarihi bir yapı değil. Daha çok manzarası için gidilir.
Metekhi Kilisesi: Nehir kıyısında köprüyle aynı isme sahip kilise. Yapılış yılı hakkında tartışmalar bulunmakta. Nehri ve manzarayı seyredip soluklanabileceğiniz bir bölge.
Kral Vakhtang Gorgasali Heykeli: Tiflis’in kurucusu Kral Gorgasali adına olan heykel de kilisenin hemen önünde yer alıyor.
Metekhi Köprüsü: Kura Nehri üzerinde şehrin iki yakasını birbirine bağlayan en eski köprü. Eski dediğime bakmayın günümüzdeki hali 1950 lerde inşa edilmiş 😊
Shavteli Sokağı: Bu daracık sokak Tiflis’in en ilginç yerlerinden. Güzel ve farklı mimariye sahip binaların yanı sıra Gabriadze Saat Kulesi’nin burada bulunması ziyaretçilerin bu bölgeye gelmesini sağlıyor.
Gabriadze Saat Kulesi: Shavteli Sokağı’nın en ilgi çekici yapısı kuşkusuz bu saat kulesi. Kukla tiyatrosunun önünde yer alan saat kulesi, eğri olmasının yanında ilginç mimarisi ile de dikkat çekmeyi başarıyor. Kulede her saat başı çanın çalmasıyla başlayan kısa kukla oyununa denk gelmeye çalışın.
Anchiskhati Bazilikası: Saat kulesinin hemen yanında yer alan bazilika, 6. yüzyıldan kalma bir yapı. Bu haliyle Tiflis’teki en eski dini yapı. Giriş ücretsiz.
Kamu Hizmet Salonu (Public Service Hall): Kura Nehri kıyısında kurulmuş bina oldukça modern bir mimariye sahip. Ulusal Banka, Enerji Bakanlığı, Evlendirme Dairesi gibi kurumları da içinde barındıran kompleks 2012 yılında tamamlanmış.
Özgürlük Meydanı: Tam ortasında altından yapılma St. George heykeli bulunan meydan, Tiflis’in buluşma noktalarından biri. Eski belediye binası ve bazı bankalar bu bölgede bulunuyor.
Free Walking Tour: Özgürlük Meydanı’nın arkasındaki Pushkin Parkı’ndan başlayan tur yaklaşık 2.5 – 3 saat sürmekte. Tiflis’teki ana noktaların gösterildiği turlar Nisan – Kasım ayları arasında günde iki kez (saat 12 da ve 18 de) yapılmakta iken diğer zamanlar günde bir kez (saat 12 de) gerçekleştirilmekte. Turun sonunda ise sizden bahşiş bekleniyor. Ayrıntı için tıklayın.
Ulusal Müze: Rustaveli Bulvarı üzerinde yer alan müze, Rus mimarisine sahip bir binada hizmet veriyor. Binlerce yıllık insan ve hayvan kafatasları, antik takı koleksiyonları, tarihi savaş aletleri ve Sovyet işgaline ait belgeler müzede sergilenmekte.
Giriş ücreti yetişkin için 15 Lari, öğrenci 0.50 Lari. Müzeleri daha ucuza gezmek için 20 Lari’ye bizdeki gibi Müze Kart alabilirsiniz.
Kashveti Kilisesi: Rustaveli Bulvarı üzerindeki 1910 tarihli kilisenin adı bir efsaneden gelmekte. Kashveti, Gürcüce taş ve doğum kelimelerinden oluşuyor. Efsane, 6. yüzyılda keşiş David Gareja’nın bir kadın tarafından iftiraya uğraması ile ilgili. Kadın, keşiş tarafından hamile bırakıldığını iddia ediyor ve taş doğuruyor. Yerin adı da “kashveti” oluyor.
Kilisenin karşısında Parlamento Binası yer alırken, hemen arkanızda dinlenip soluklanabileceğiniz 9 Nisan Parkı bulunuyor.
Rustaveli Bulvarı: Özgürlük Meydanı’ndan başlayıp 1.5 kilometre boyunca uzanan bulvar, çok sayıda hükümet binası, kültür kuruluşlarının binaları ve iş merkezlerine ev sahipliği yapıyor.
Rustaveli Tiyatro Binası: İsmini Gürcü şair Rustaveli’den alan ve aynı isimli bulvarda yer alan tiyatro, Gürcistan’ın en geniş ve en eski tiyatrolarından biri. Tiyatro 1887’de kurulmuş ve 1921’den beri Rustaveli adıyla hizmet veriyor.
Opera ve Bale Binası: Rustaveli Bulvarı’nda bulunan bina, 1851 yılında kurulmuş, 1896 ve 2016 yıllarında yenilenmiş. Orijinal mimarisi ile güzel bir yapı. Kültürel aktivite adına, meraklıları için uygun bir yer.
Sanat Sarayı: Gotik mimari ile inşa edilen 19. yüzyıl eseri olan bir binada hizmet veren Sanat Sarayı, 300 binden fazla nesnenin sergilendiği bir müze. Giriş ücreti 2 Lari.
Barış Köprüsü: Kura Nehri üzerinde, birçok LED ışık kullanılarak cam ve çelik yapıdan inşa edilen köprü oldukça ilgi çekici. Üzerindeki LED ışıkların akşam vakitlerinde oluşturduğu güzel görüntüyü kesinlikle görmek gerekiyor.
Rike Parkı: Şehrin göbeğinde, nehir kenarında çok güzel bir park. Oturma alanları, çocuk parkı, birçok kafe, yürüyüş alanları…Teleferik hattı bu parktan başlıyor. Ayrıca nehirde tekne gezintisi de yapabilirsiniz. Parkın içinde ilginç mimariye sahip bir konser salonu binası ve nehri karşı kıyıya bağlayan bir köprü bulunmakta.
Başkanlık Sarayı: Rike Parkı’nın arka tarafında bizleri selamlayan bina, İmparatorluk jandarmasının binası üzerine inşa edilmiş. Yapımına 2004 yılında başlanmış ve 5 yılda tamamlanmış. Barış Köprüsü’nün İtalyan mimarı bu yapının da tasarımcısı.
Ejmiatsin Ermeni Kilisesi: Sameba Katedrali’nden aşağı doğru inildiğinde karşınıza çıkacak olan kilise, 18. yüzyıl eserlerinden. Defalarca restore edilen yapı Tiflis’teki iki Ermeni kilisesinden biri.
Aziz George Ermeni Katedrali: Katedral 13. yüzyıla ait olsa da, birçok kez büyük çapta restorasyon görerek günümüze gelmiş. İçindeki freskler 18. yüzyıla ait.
Aghmashenebeli Caddesi: Azımsanmayacak kadar Türk işletmelerinin olmasından dolayı Türk Caddesi diye adlandırılan bir yer burası. Güzel mimariye sahip olan cadde Tiflis’in işlek yerlerinden.
Mtatsminda Parkı: Şehre hakim tepede kurulmuş bir eğlence merkezi. Dönme dolap, roller coaster, su kaydırağı, korku evi gibi birçok alternatif mevcut. Bunların yanı sıra restoranlar ve alışveriş mağazaları da bulunmakta.
Parkın bir güzelliği de, tepede kurulmuş olmasından dolayı etkileyici bir Tiflis manzarasına sahip olması.
Parka özel araç ve otobüsle (90 ve 124 numaralı) ulaşım sağlayabileceğiniz gibi, isterseniz füniküler ile hızlı bir şekilde de varabilirsiniz. Fünikülerin ücreti tek yön 2.5 Lari. Ayrıca 2 Lari de kart ücreti ödemelisiniz.
Mama Daviti Rise Kilisesi: Adını 6. yüzyılda Gürcistan’da Hıristiyanlığı yaymak için uğraşan ve bugün kilisenin bulunduğu yere yakın bir mağarada yaşamış olan Suriyeli rahip St. Davit Gareji’den alan kilise 16. yüzyılda inşa edilmiş. Bu kiliseyi ünlü yapan bir diğer etken de, ünlü şairlerin ve halk adamlarının mezarlarının burada olması. Füniküler ile 1 Lari ödeyerek buraya çıkabilirsiniz.
Tiflis Konser Salonu: Şehrin önemli etkinliklerinin gerçekleştirildiği bir yer burası. Yapımına 1961 yılında başlanıp 10 yılda tamamlanmış. O zamanlar cam kaplama şeklindeki yapıların yaygın olmaması sebebiyle modern bir bina olarak kabul edilmekte.
Listedeki yerler haricinde şehrin dışında bulunan; Tiflis’in eski evlerini, eşyalarını, kültürünü yakından tanıyabileceğiniz Açık Hava Etnografya Müzesi ile Gürcistan’ın tarihini anlatan The Chronicle of Georgia da gezilebilecek yerler arasında.
Tiflis’te parça parça geçirdiğimiz 3 günde gördüğümüz gezdiğimiz yerler bunlardı. Tiflis haritamı da aşağıya bırakıyorum.
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel