Üniversite, yurt ve ev arkadaşım Şahin ile yaptığımız 8 günlük Bulgaristan gezisinin özeti işte bu yazıda. Planımızda olan Romanya seyahati, beklenmeyen bir nedenden ötürü iptal olunca bütün geziyi Bulgar topraklarında geçirdik. Epey de bir yerlisi olduk bence 😊

Bulgaristan Hakkında
Kuzeybatı komşumuz Bulgaristan yaklaşık 7 milyon nüfusa sahip bir Balkan ülkesi. Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkenin diğer komşuları Romanya, Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Sofya. Para birimi Leva (BGN). Kasım 2019 kuruna göre 1 Leva = 3,25 TL (Mayıs 2021: 1 Leva= 5,12 TL). Bulgarcanın resmi dil olarak konuşulduğu ülkenin en büyük etnik grubunu biz Türkler (%8.8) ve Romenler (%4.9) oluşturmakta. Dini inanış olarak en fazla Ortodoks Hıristiyanlar bulunmakta iken bunu Müslümanlar takip etmekte.

Bulgaristan Nasıl Bir Ülke?
Yakın zamana kadar (1990) komünist rejime sahip olan Bulgaristan, hızla bu kimliğinden uzaklaşan bir görüntüye sahip. Ülkeye varmadan önce insanları hakkında zaman zaman olumsuz şeyler duysam da (ırkçı gibi), sınır kapısından itibaren bu ön yargım kırıldı. İlk bakışta soğuk gözükseler bile, konuştukça insanların yardımsever ve güler yüzlü olduğunu görüyorsunuz. Ayrı ayrı illerde, Türk olduğumuzu öğrenen kişilerin “komşu” diyerek sıcak tavırlarla karşılaştığımızı belirtmeliyim. Ama bu benim gözlemim. Çoğu yerde ırkçı ve faşist oldukları yorumlarına rastlayabilirsiniz. Ayrıca akşam saatlerinde ara sokaklarda gezmeniz çok tavsiye edilmiyor.

Turistik anlamda genellikle kötü yorumlara sahip olan ülkede ben aksine oldukça keyif aldım. Kültürel ve tarihi zenginliğin yanında, kayak merkezleri ve Karadeniz kıyısındaki kumsalları ile ülke turistlere çeşitlilik sunuyor.
İnsanlarına dönecek olursak kesinlikle göze çarpan bir konu kahve kültürü. Adım başı rastlayacağınız otomatik kahve makineleri sizi şaşırtmasın. Çok yüksek miktarda espresso tüketimi var.
Atlanmaması gereken bir diğer konu ise köpek bakıcılığı. Ülkede başıboş halde köpek neredeyse hiç yok. İnsanlar parkta, bahçede, sokakta, her yerde köpeklerini gezdiriyorlar. O kadar çok köpek cinsine rastladım ki anlatamam 😊
Bulgaristan Vize İstiyor Mu?
Bulgaristan, Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport) sahiplerinden vize isterken, diğer pasaportlara (yeşil, gri, siyah) sahip Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Bu nedenle bordo pasaporta sahip olanlar ya Bulgaristan vizesi ya da Schengen vizesi almak durumundalar. Araştırdığımız kadarıyla çok girişli bir Bulgaristan vizesi ile Romanya ve Hırvatistan’a da seyahat edebilmektesiniz.
Bulgaristan’a Ulaşım
Bulgaristan’a şahsi aracınız ile gelmek dışında otobüs, tren ve hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şahsi araçla gelecekler için, –eksik olabilmekle beraber– bildiklerimi aktarayım. Öncelikle yeni tip ehliyetiniz olmalı. İkinci olarak aracınıza Uluslararası Sigorta (Yeşilkart) yaptırmalısınız. Ayrıntılı bilgi için tıklayın. Üçüncü olarak da ülkenin yollarını kullanabilmek için vinyet almanız gerekiyor. 2019 yılından sonra Bulgaristan e-vinyet uygulamasına geçti. Dilerseniz sınır kapılarında bulunan makinelerden, dilerseniz de internetten alabilirsiniz. Ayrıntı bilgi için tıklayın.
Bizim tercih ettiğimiz yöntem otobüs oldu. Ülkeye girerken ve çıkışta Metro firmasını kullandık. Metro haricinde bu hattı kullanan birçok firma bulunuyor. Bunlardan bazıları: Nişikli, Huntur, Alpar, Avar, Has Turizm ve İstanbul Seyahat.

Biraz otobüs yolculuğumuzdan bahsedeyim. Esenler’den çıktıktan 3 saat sonra sınırdaydık. Geçiş işlemleri yaklaşık 45 dakika sürdü. Pasaport kontrolde polis soruları Türkçe sordu 😊 Sıkıntı yaşanmadı. Tek sorun Metro’nun aşırı hızlı gitmesiydi. Planlanandan çok önce yani gece vakti Filibe’ye vardık. Dönüşte Dereköy Sınır Kapısı’ndan giriş yaptık.
İstanbul (Halkalı) – Sofya arasında gerçekleştirilen tren seferleri ise bir diğer seçenek. Her gün akşam saatlerinde olan sefer (saat 22:40’da) sabah saatlerinde Sofya’da oluyor. Bu tercihin bir dezavantajı bileti internetten alamıyor oluşunuz. Tren garından almanız gerekiyor. Daha ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Hava yolunu tercih edecekler için ise her gün THY’nin başkent Sofya’ya 1 saat 20 dakika süren uçuşları bulunmakta. Ancak yukarıda bahsettiğim diğer yollardan daha pahalıya gelecektir.
Bulgaristan’da Ulaşım
Ülkede geçirdiğimiz 8 gün sayesinde şehir içi ve şehirler arası ulaşımda birçok çeşidi deneme fırsatı bulduk.
Şehir içi: Özellikle Sofya’da metro, otobüs, tramvay, troleybüs gibi toplu taşıma oldukça gelişmiş durumda. Saydıklarım arasında troleybüs hariç hepsini denedik. Baştan söyleyeyim Sofya’daki ulaşım tek biniş 1.6 Leva. Eğer gün boyunca tüm toplu araçlarına sayısız binmek isterseniz 4 Leva. Biz bunu iki kez kullandık, çok avantajlı oluyor. Üç gün geçerli olanı ise 10 Leva. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Metro: Sofya’da iki tane metro hattı bulunmakta. Serdika Metrosu, ana durak ve bu iki hat arasındaki aktarma istasyonu. Metro ile havaalanı ve tren – otobüs terminallerine ulaşım sağlamak mümkün. Tüm gün geçerli bilet aldıysanız her binişte “casa” denilen gişelerden aktive etmeniz gerekiyor.

Otobüs: Sofya’da şehir içinde otobüse çok ihtiyaç duymuyorsunuz. Ancak daha uzak bölgelere (Tarih Müzesi, Boyana Kilisesi) gibi yerlere gidilecekse kullanmak faydalı olabilir.
Tramvay: Uzaktaki “Ovcha Kupel” otogarına ulaşabilmek için 5 nolu tramvayı kullanmıştık. Bilet kontrolüne rastlamamış olsak da biletleri altta gösterilen fotoğraftaki gibi kutularda delmeniz gerekiyor. Eğer kontrol görevlisi fark ederse 40 Leva gibi bir cezası var.

Şehirlerarası Otobüs: Ülke içerisinde 4 kere şehirlerarası otobüs kullandık. Bunlar;
Filibe – Sofya: Union Ivkoni (14 Leva)
Sofya – Veliko Tırnova: Biomet (20 Leva)
Veliko Tırnova – Sofya: Union Ivkoni (17 Leva)
Varna – Burgaz: Travel Ekspres Company (14 Leva)

Bulgaristan’ın en konforlu ve lüks firması Biomet. Bunu otobüslerini görünce de anlıyorsunuz. Bunlar dışında Karat’s, Etap Group gibi firmalar da bulunuyor. Otobüs biletlerini terminallerden alabileceğiniz gibi birçoğunun internet sitesinden de alabilirsiniz. İnternetten aldığınız biletleri otobüs terminalindeki gişe görevlisine gösterip normal biletinizi almayı unutmayın.
Şehirlerarası Tren: Farklı bir deneyim olması adına Sofya – Varna arasında gece treni deneyelim istedik. Gece otobüsü ile aynı fiyat olması sebebiyle de yataklı vagonu tercih ettik. Kompartımanlar 3 ranzadan oluşuyor. İnternet sitesinde üç seçenek görecekseniz. Eğer “business” kısmını seçerseniz 3 kişilik kompartımanda tek başınıza kalıyorsunuz. “First class berth” seçeneğinde eşiniz ya da arkadaşınızla o kompartımanı kapatmış oluyorsunuz. “Second class berth” seçeneğinde ise 3. kişinin gelmesine izin veriyorsunuz. Biz second class olanı seçtik ve 3. bir yolcu daha eklendi. Sessiz sedasız ranzasına çıktı ve yolculuğun ortalarında sessiz sedasız trenden indi 😊 Burada hatırlatmak istediğim bir konu da internet sitesinden aldığınız biletin çıktısını yanında bulundurmanız gerektiği. Görevli trene binişte sizden onu alıyor, inerken size geri veriyor. İnternet sitesi için tıklayın.

Bulgaristan’da İletişim
Bulgaristan’da uzun vakit geçirecekseniz ve hat almak istiyorsanız, ülkede çokça bayisini gördüğümüz A1 Bulgaria, Telenor, Vivacom gibi firmalarla 4G destekli T.com ve Bulsatcom firmalardan herhangi birini tercih edebilirsiniz. Kalacağınız güne göre size uygun pakete seçip aktivasyonunu yaptırmanız gerekmekte. Daha ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Bir diğer seçenek ise bizim yaptığımız gibi ülkemizdeki hattın günlük 39 TL fiyata Türkiye’deki gibi kullanmak. Dediğim gibi burada telefonu ne amaçla kullanacağınız ve kaç gün ülkede kalacağınız önem taşıyor.
Bulgaristan’da Konaklama
Konaklama tercihlerimizi her zaman olduğu gibi Booking’den yaptık. Tabi ki daha ucuza hosteller de vardı ancak odamızda başka birilerinin olmasını istemediğimizden bir tık daha pahalı olanlara yöneldik. Konakladığımız yerler genel olarak sınıfı geçti diyebilirim. Aşağıda sırayla kaldığımız yerleri listeledim. İki kişilik oda fiyatlarını da sonuna ekledim.
Kuker Inn Guest House (Filibe): İlk konakladığımız yer, merkezi konumdaki bir misafir evi. Ertesi sabah Sofya’ya kuzeydeki otobüs terminalinden gideceğimiz için tercihimiz burası oldu. Odası gayet güzel ve temizdi. Duş ve lavabo dışarıda yer alıyordu. Misafir evine girmek için dış kapıdaki telefonu arayıp şifreyi almamız gerekti. Hoşumuza gitmeyen durum ise fiyata kahvaltı dahil olmasına rağmen kahvaltı zamanında muhattap kimseye ulaşamayışımız oldu. (Ücret: 50 Leva)
Hello Sofia Guesthouse (Sofya): Ana metro istasyonu olan Serdika’ya 500 metre yürüme mesafesindeki misafir evi, yüz yılı aşkın bir binada yer alıyor. Tarihi bina olması sizi korkutmasın, içi öyle değil 😊 Duş ve lavabo odanın içinde yer alıyordu ancak suyun ısınması oldukça sıkıntılıydı. Otoparkı kullanacaklar için ücretli olduğunu söyleyeyim. (Ücret: 51 Leva)

Hotel & Restaurant the House (Sofya): Plan değişikliği sonrası kaldığımız bu oteli sevdiğimiz için bir gün daha kaldık. Sofya’nın ana caddesi Vitosha’ya ve metro durağına oldukça yakın konumda bulunan otelin sahibi tonton bir amca. Ortalama bir otel konforuna sahip. (Günlük ücret: 60 Leva)
Hotel Anhea (Veliko Tırnova): Bahçesiyle kendisini bize hayran bırakan bir otel burası. Asen Anıtı’na oldukça yakın. Çalışanlar güleryüzlü ve oldukça misafirperver. Ücrete dahil olan kahvaltı da gayet güzeldi. (Ücret: 49,5 Leva)

City Mark Hotel (Varna): Tabiri caizse Varna’nın tam göbeğinde. Opera binasının karşısında. Hemen altında güzel bir kafe, yakınında ise dönerci bulunuyor. (Ücret: 50,5 Leva)
Bulgaristan Rota
- Gün: Filibe
- Gün: Filibe – Sofya
- Gün: Sofya
- Gün: Sofya – Rila Manastırı
- Gün: Veliko Tırnova
- Gün: Veliko Tırnova
- Gün: Varna
- Gün: Burgaz

Bulgaristan Gezilecek Yerler
Gezilecek yerleri diğer rota yazılarımda olduğu gibi geniş zamana bırakıyorum. İnşallah en yakın zamanda yazacağım 😊
Bulgaristan’da Yemek
Gezilerde yemek konusuna takılmadığımı sürekli dile getiriyorum. Bu sefer biraz farklı oldu. Bazı yöresel tatları denedim. Bazılarından bu yazıda, diğerlerini ise şehirleri yazarken bahsedeceğim.
Şopska: Bulgaristan’a özel olan salata. Bizdeki çoban salataya benziyor. Domates, salatalık, soğan ve kırmızı biberin yanında salataya peynir ilave ediliyor. İki kere deneme fırsatım oldu, tadı fena değil.

Banitsa (Baniçka): Kahvaltılarımızın vazgeçilmezlerinden olan Banitsa, peynirli Bulgar böreği. Zaman kaybetmeden geziye başlamak isteyenler için güzel bir tercih olabilir. Yanında çoğunlukla boza tercih edilmekte. Ben bozayı bir kere denedim. İlk yudumdan sonrasını içemedim 😊 Damak zevkime uymadı.

Prensesa: Adını çokça duyduğum ancak yemeye bir türlü fırsat bulamadığım Prensesa, ekmek üstü kaşar peynirin fırında eritilmesiyle yapılan bir kahvaltılık. Üzerine sucuk ya da salam eklenen çeşitleri de bulunuyor.
Türk Restoranları: Bulgaristan’ın büyük şehirlerinin hepsinde Türk restoranları bulunmakta. Yabancılık çekmek istemeyen, et konusunda çekincesi olanlar tercih edilebilir.

Ben içki içen biri olmasam da Bulgaristan’ın ünlü içkilerinden bahsetmek gerekiyor. Kamenitza ülkenin en çok tüketilen birası. Mastika ise Bulgaristan’ın rakısı.
8 günlük Bulgaristan gezimizin özeti böyleydi. Umarım faydalı olur 😊
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel