Türkiye’ye İlkler Yaşatan Şehir: Uşak

Manisa’dan Uşak’a Yolculuğumuz

Manisa yazımızda Manisa’ya yakın olup gezilmesi gereken yerlerden bahsetmiştik. Yakın yerler derken sınırlarımızı birazcık geniş tutmuş olacağız ki İzmir sınırlarına girip Birgi’yi, Denizli sınırlarına girip Buldan evlerini de ziyaret etmiştik. Hatta bu yazımızda bahsetmediğimiz ancak; benim 11 yıllık hayalim olan Salda Gölü’ne de giderek Burdur sınırlarını da işgal ettik 😀 Salda Gölü’nden sonra sıra artık Uşak’taydı. Önce şehir merkezinin dışında bulunan Ulubey Kanyonu ve Clandras Köprüsü‘nü ziyaret ettik, ardından şehir merkezine gelerek Uşak gezimizi tamamladık.

Manisa’dan Uşak’a yolculuğumuz 🙂

Uşak’ta Konaklama

Uşak’ta sadece 1 gün konakladık ve tercihimizi Uşak Öğretmenevi’nden yana kullandık. Öğretmenevi oldukça eski olsa da burada kalabileceğimiz en uygun yerdi ve pişman olmadık.

Uşak’ta Gezilecek Yerler

Uşak’ın Çevresinde Gezilecek Yerler

Ulubey Kanyonu

Uşak’ın güneyinde yer alan Ulubey Kanyonu, Uşak’a 30 km mesafede olup ABD’nin Arizona eyaletindeki Büyük Kanyon’dan (Grand Canyon) sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak bilinmekte. Kanyona ziyaret ettiğimizde kişi başı 3 TL ödeyerek cam terasa çıktık, kanyondaki farklı kaya oluşumlarını gözlemledik. Ayrıca cam terasın hemen yanında bulunan “Ulubey” yazısının önünde fotoğraf çekildik. Burada kısa süre kaldıktan sonra hemen yola koyulduk; çünkü hava kararmak üzereydi ve Uşak’a gitme nedenlerimiz içerisinde başı çeken Clandras Köprüsü’nü henüz görmemiştik, zamanı iyi kullanmalıydık. Eğer sizlerin vakti bolsa kanyonda yürüş yapabilir, balonla gezebilirsiniz 🙂

Ulubey Kanyonu

Clandras Köprüsü

Gezimizin önceliklerinde başı çeken Clandras Köprüsü‘ne vardığımızda akşam ezanı okunuyordu, hafif hafif yağmur çiseliyordu ve biz vardıktan sonra 5-10 dakika içerisinde hava kararmıştı. Hava birazcık kararmış olsa da, yağmur çiselese de Clandras Köprüsü’nü ve köprünün kenarından akan şelaleyi gördüğümüzde çok etkilendik. Girişte okuduğumuz kitabeye göre Clandras Köprüsü aslında 2. yüzyılda Frigyalılar döneminde Pepouza antik kentine su taşımak için yaptırılan bir su kemeriymiş. Bu güzel su kemerinin önünde sosyal medyada gördüğümüz ve buraya giden herkesin mutlaka verdiği pozu her birimiz ayrı ayrı kadrajlarımıza aldık. Su kemerinin üzerinde yürüdük, fotoğraf çekildik. Hava kararmasına ve yağmur yağmasına rağmen piknik yapmaya yeni başlayanlar vardı. Demek ki bir tek deli biz değiliz 😀

Clandras Köprüsü ve Şelalesi

Zafer Anıtı (Göğem Şehitliği)

Uşak merkeze bağlı Göğem Köyü’ndeki Zafer Anıtı, Yunan Ordu’larının başkomutanı Trikopis’in, 5. Kafkas Tümen Komutanı Kurmay Albay Dadaylı Halit AKMANSU tarafından teslim alındığı tepe üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizin varlığı açısından bir zafer niteliğinde olması nedeniyle bu tepe Zafer Anıtı ile taçlandırılmıştır.

Zafer Anıtı

Uşak’ın Merkezinde Gezilecek Yerler

Atatürk ve Kurtuluş Anıtı

Şehir merkezinde bulunan anıt 1998-2001 yılları arasında yapılmış. 17 metre yükseliğinde ve 30 metre uzunluğunda. Üç figürden oluşmakta. Birinci figürde Uşak’ın Türk süvarileri tarafından kurtuluşunu simgeleyen süvari figürleri bulunmakta. İkinci figürde Türk ulusunun tutsak edilemeyeceğini sonsuza dek özgür kalacağını simgeleyen zafer sütunu yükselmekte. Üçüncü figürde ise Türk kadınının kahramanlığını ve cesaretini, Kurtuluş Savaşı’nda verdiği desteği simgeleyen kadın figürleri bulunmaktadır. Anıt boyutları itibariyle oldukça heybetli görünüyor. Benim hayatımda gördüğüm en anlamlı anıtlardan biri 🙂

Atatürk ve Kurtuluş Anıtı

Uşak Kent Tarihi Müzesi

Hayatımda gördüğüm beni en çok etkileyen müzelerden biridir Uşak Kent Tarihi Müzesi. Belki’de bunun nedeni Uşak’ın ülkemizin önemli şehirlerinden biri olduğu konusundaki bilgisizliğim ve müzede öğrendiğim bilgilerin beni şaşkınlığa düşürmesidir.

İlk elektrik üretimi ve dağıtımının yapıldığı bina

Uşak’ın ne kadar önemli bir kent olduğunu, müzenin birbirinden farklı bölümlerini ziyaret ettikçe daha iyi anlıyorsunuz. Örneğin Elektrik ve Aydınlatma Tarihi, Agrandizör, Şeker Fabrikası ve Kronoloji bölümleri bunlardan bazıları.

Kent Tarihi Müzesi’nin giriş bölümü

Müzede öğrendiğim ilk bilgiyi Elektrik ve Aydınlatma Tarihi bölümünden edindim. Meğer Türkiye’de sokakları aydınlatmak için elektrik üretimi ilk kez Uşak ilimizde gerçekleştirilmiş. Hatta Kent Tarihi Müzesi’nin bulunduğu bina, elektrik üretiminin ve dağıtımının yapıldığı binaymış. Bu nedenle de tarihi öneme sahip bu binayı müze olarak değerlendirmeleri hoşumuza gitti.

Sokak lambaları ve eskilerden kalma plakalı bir bisiklet 🙂

Agrandizör kelimesinin anlamını da ilk kez bu müzede öğrendim. Fotoğraf negatiflerinin kağıda aktarılmasını sağlayan cihazın adıymış. Müzede sergilenen agrandizör cihazı da Uşak’ın ilk amatör fotoğrafçılarından Hüsnü ERSOY’a aitmiş. Bu bölümde Hüsnü ERSOY’un çektiği fotoğraflar da bulunmakta.

Şeker Fabrikası bölümünden de ülkemizde ilk şeker üretiminin yapıldığı ilin Uşak olduğunu öğreniyoruz. Bu bölümde ülkemizde üretilen ilk şeker, şeker fabrikasının kurucusu Nuri ŞEKER’in fotoğraf ve eşyaları, şeker fabrikasının eski fotoğrafları yer almakta. Ayrıca Uşak’ın ilk sineması Şeker Fabrikası bünyesinde kurulduğu için ilk sinema makinesi de burada sergilenmekte. Bütün öğrendiklerimiz Uşak’ın ilkler şehri  yakıştırmasının kabul edilebilirliğinin bir göstergesi adeta 🙂

İlk sinema makinesi

Kronoloji bölümünde ise geçmişten günümüze Uşak’ta neler olup bitmiş, ayrıntısıyla anlatmışlar. Burada okuduklarımın büyük bir bölümünü anlatsam da Karun hazineleriyle ilgili olan bölüm birazcık aklımda kalmış. Örneğin bunlardan bir tanesi Karun’un hazinelerinin en değerlilerinden biri olan Deniz atı şeklindeki broşun yurt dışına kaçırılması ve 2012 yılında da iade edilmesi. Broş şu anda Karun’un diğer değerli eşyalarıyla birlikte Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyormuş. Biz göremesek de…

Uşak Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi‘nin google maps üzerinde işaretli olan konumuna güvenerek gittiğimiz müzenin yerinde yeller esiyordu. Müze binası oldukça eski ve bakımsız görünüyordu. Sabahın erken saatleri olduğu için çevrede müzenin taşındıktan sonraki yerini bilen insan göremedik. Uşak merkezden tam ayrılacakken müzenin gerçek yerini öğrenebildik. Müzeye gittiğimizde kapıda pazartesi günleri kapalı olduğu, saat 08.30 – 17.30 arasında açık olduğu yazıyordu. Pazar günü gitmemize ve açık olduğu saatlerde gitmemize rağmen kapalıydı, çok üzüldük. Sanırım kapalı olmasında yeni taşınmış olmasının payı vardı. Yakın tarihte ziyarete açılacağı yazıyordu. Uşak’a bir daha yolumuz düşerse mutlaka uğrayacağız. Lidya Kralı Kroisos’un (Karun) 432 parçalık hazinesi burada sergileniyormuş. Daha önce tarihi eser kaçakçıları tarafından yurt dışına kaçırılan eserler 1993 yılında Türkiye’ye getirilerek müzede sergilenmeye başlanmış. 2012 yılında da deniz atının iadesi sağlanmış. Bu değerli eserleri görmek için Uşak’a uğramaya değer 🙂

Uşak Arkeoloji Müzesi

Ulu Cami

Yapım tarihi tam olarak bilinmese de Germiyanoğulları Beyliği döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir.  Yapıldıktan sonra yıllar içerisinde birçok kez restorasyona uğrayan caminin üzerinde onarıldığı dönemlerin özelliklerine ait bulgulara rastlanmakta. Şehir merkezinde Burma Cami ile birbirine yakın konumda bulunmaktadır.

Ulu Cami

Burma Cami

Yapım tarihi 14. yüzyıla dayanan Burma Cami, ismini minaresindeki burma yivlerinden alıyor. İki kubbeli tek minareli caminin minaresi kırmızı tuğladan yapılmış ve minarenin yüzeyindeki burma yivleri helezonik olarak yükselmekte.

Burma Cami

Cimcim Çeşmesi

Yapımı 1896 yılına dayanan çeşmenin kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Kesme taştan yapılmış, her iki yüzünde yuvarlak kemerler bulunmakta, duvarlarının köşeleri ay yıldız ile süslenmiştir.

Cimcim Çeşmesi

Atapark

Uşak merkezde cafe, çay bahçesi ve çocuklar için oyun alanlarının bulunduğu parktır. Burada yürüyüş ve yapabileceğiniz alanlar mevcut. Yine Atatürk Kültür Merkezi ve Karun AVM’de burada yer almakta.

Atapark

Uşak Saat Kulesi

Uşak Belediyesi tarafından yaptırılan saat kulesi, Sultan Abdulhamit döneminde ülkemizin farklı illerinde yaptırılan saat kulelerine benzetilmeye çalışılmış; ancak bu konuda pek başarılı olunduğunu söyleyemeyeceğim. Kulenin çevresinde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmış ve zaman içerisinde şehrin kilit noktalarından biri olması bekleniyormuş.

Saat Kulesi

Uşak’ta Gezemediğimiz Yerler

Uşak’ta bulunan; ancak gezemediğimiz yerler de oldu: Taşyaran Vadisi ve Blaundus Antik Kenti. Vaktimiz kalmadığından ziyaret edememiş olsak da Uşak’a gidenlere mutlaka tavsiye ederiz. Bizim aklımız özellikle de Taşyaran Vadisi’nde kaldı… Vadinin ortasından geçen dere, yüz binlerce yıllık bir süreçte kayaların dış yüzeyini aşındırmış ve yuvarlaklaştırmış. Daha önce rastlamadığımız güzellikte kaya oluşumları meydana getirmiş. Yolumuz tekrar bu bölgeye düşerse uğrayacağız.

Taşyaran Vadisi (alıntıdır)

Uşak’ta Ne Yedik?

Uşak’a vardığımızda vakit epey ilerlemişti. Normalde açtık ve akşam yemeği yiyebilirdik; ama vakit geç olduğu için küçük atıştırmalıklarla geçiştirelim dedik. Kendimizi Atapark’ın çevresindeki lüks mekan Bisquitte‘de bulduk. Bu saatte bu kadar kalabalık olması çok ilginçti. Menüdeki tatlılar ilgimizi çektiği için ortaya 3 çeşit tatlı (nytro, sufle, kirpi) söyleyip birlikte yemeyi düşündük. Hepsini çok beğendik. Kirpinin görünümü farklıydı. Nytro’nun üzerinden buharlar çıkıyordu, oldukça ilginçti. Ama şunu açıkça belirtmeliyim ki favorimiz sufle oldu. Sufle yerken kendimden geçtim resmen ve bu aramızda ufaktan bir alay konusu oldu. 2. sufleyi de söylemek durumunda kaldık, çok beğendik 😀

Bisquitte’de nefis tatlılarımız 😀

Uşak Gezi Haritası

Uşak’ta gezilmesi gereken yerleri haritada işaretledim. Aşağıya bırakıyorum, inceleyebilirsiniz.

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Ceyda

Çalışma hayatımın çok yoğun ve yorucu olduğu zamanlarda hayattan kısa bir mola alarak gezmek, görmek, farklı kültürleri tanımak, yeni insanlarla tanışmak isterim. Çalışmaya verdiğim ara yeni yerler keşfetmemi sağladığı kadar işe döndüğümde de motive olmamı sağlıyor. Ayrıca eğitim amaçlı katıldığım seminer, kurs, kongre ve sempozyumlarda da gittiğim şehirlerin güzelliklerini keşfetmek için vakit ayırmaya çalışıyor, hem geziyor, hem de okuyorum. Böylece "Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir?" sorusuna yanıtım "İkisini de yapan... "oluyor.