Ünye, Ordu’nun Samsun’a sınır sahil ilçesi. Ordu’yu bir hafta sonu gezerken burayı da gözüme kestirmiş, ancak zaman yetmediği için sonraya bırakmıştım. Sonunda Ünye’yi birkaç saatliğine de olsa gezme fırsatı buldum.
Ünye Gezilecek Yerler
Tarihi Çınar Ağacı: İlçe merkezine gelindiğinde ilk olarak sizleri Cumhuriyet meydanı ve 550 yıllık Anıt ağaç karşılıyor. Bu ağacın Fatih Sultan Mehmet’in kendi elleriyle diktiği rivayet edilmekte.
Kadılar Yokuşu: Osmanlı döneminde Ünye’de birçok kadı yetişmiş. Ünye’de kadılık yapan ve farklı yerlerde kadılık yapıp emekliliğinde buraya geri dönen kadılar bu yokuşta konaklar yaptırmış ve yaşamışlar. Bazı konakların giriş kapıları gerçekten görülmeye değer.
Saray Surları: 19. yüzyıl başlarında inşa ettirilen Süleyman Paşa Sarayı, dönemin en ihtişamlı yapılarından biriymiş. Ahşap saray 19. yüzyılın ortalarında yanmış, geriye ise çeşmesi ve havuz kalıntısı dışında fotoğrafta gördüğünüz surlar kalmış. Sarayın orijinaline uygun tekrar yapılması gündemde.
Saray Hamamı: Süleyman Paşa hamamı saray halkı ve misafirlerin kullanıma tahsis ettiği için Saray Hamamı olarak adlandırılmış. Dikdörtgen plandaki hamam aktif olarak 1982 yılına kadar kullanılmış, 2016 yılında restore edilmiş. Günümüzde tekrar hamam olarak hizmet veriyor.
Saray Cami: “Ünye Taşları”ndan inşa edilen Saray Cami, meydanda yer alıyor. Dikdörtgen plana sahip küçük bir cami. Farklı kaynaklarda 1816 yapıldığı yazılsa da, cami duvarına asılan cami kitabesinde Hacı Ahmed tarafından 1720 yılında inşa edildiği söylenmekte.
Yaşayan Kültürel Miras Müzesi (Müze Evi): Kaptan Evi olarak bilinen yapı, 1760 yılında inşa ettirilmiş. Eski Ünye evinin bir gösterimi olarak etnografik eserler sergileniyor. Giriş ücretsiz.
İskele: İlçenin sembollerinden biri. Yerlisinin ve turistlerin yürüyüş yolunun sonlandığı yer. Yenileme çalışmaları tamamlanıp tekrar açılmış, akşam ışıklandırması çok güzel deniyor.
Yalı Kilisesi: Ordu ve Giresun’da örneklerini gördüğümüz tipik 19. yüzyıl Rum kiliselerinden. Restorasyonu sonrası Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılmaktaymış.
Ayanikola Kilisesi Kalıntıları: Burası Ünye’nin Samsun tarafındaki çıkışında kalan bir yarımada. Üzerinde bir kilisenin kalıntıları bulunuyor. Görülmeye değer çok bir şey yok. Ancak manzarası güzel. Havanın iyi olduğu zamanlarda piknik yapılabilir. Bu bölgeyi turizme kazandırma çalışmaları varmış.
Şeyh Yunus Emre Türbesi: İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan türbe, ünlü Türkmen derviş Yunus Emre adına yaptırılmış. Ne zaman doğduğu ve öldüğü bilinmeyen Yunus Emre’nin burada bir türbesinin olmasının sebebi bir şiirinden kaynaklı. “İndik Urum’a kışladık, Çok hayr-u şer işledik, Oney (Ünye) oldu son durak, göçtük Elhamdülillah.” dizeleri burada vefat etmiş olabileceği yönünde yorumlanmış. Güzel bir yeşillik alanda bulunan sekizgen türbenin çevresinde Yunus Emre’nin şiirleri de sergileniyor. Son düzenlemelerle bir çay bahçesi de eklenmiş.
Ünye Kalesi: Pontus Krallığı döneminde yaklaşık 2500 yıl önce inşa edilen kale Ünye’ye 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kaleye ulaşım kolay. Sarp kayalık üzerindeki kalenin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kaleyi sadece dıştan görebiliyorsunuz.
Asarkaya Milli Parkı: İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan park, temiz havayı ciğerlerinize çekebileceğiniz, boş vaktinizi değerlendirebileceğiniz güzel bir alternatif olarak karşınıza çıkıyor. Muhteşem bir doğası ve manzarası olan parkta (fotoğraflardan öyle gözüküyor 😊), dileyenler 20 TL ücretli hazır semaver ve mangalı milli park içinde alabiliyor. Biz buraya yol yapım çalışması nedeniyle gidememiştik. Belki yollar açılmıştır 😊
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel