Ülkemizin en kuzeyinde yer alan Sinop, son yıllarda turistlerin akın ettiği illerden biri olmaya başladı. Denizi, doğal güzellikleri, mis gibi havası ile tatilcilerin tercih ettiği Sinop’u benim de 4 kere ziyaret etme fırsatım oldu. En son Ramazan Bayramı (Haziran 2019) tatili sayesinde ailemle gezdiğim şehrin gezilecek yerlerini ayrıntılı bir şekilde anlatabilirim artık 😊
Not: Erfelek Şelaleleri, Hamsilos gibi yerler altta “Sinop Merkezi Dışında Gezilecek Yerler” başlığı altında 😊
Sinop Merkezinde Gezilecek Yerler
1- Tarihi Cezaevi: Burası turistlerin Sinop’a gelip uğramadan gitmediği yer. Başlı başına bir gelme sebebi desem yanlış olmaz. “Anadolu’nun Alcatraz’ı” (Alcatraz, ABD’de San Francisco şehrinde ünlü bir cezaevi adası) olarak anılan cezaevi, 1999 yılında kapatılıp müzeye çevrilmiş.
Gaskalılar döneminde yapılan kale surlarının ardında, tarihi kaynaklara göre ilk önce zindan olarak kullanılmaya başlanan yapı, 1800’lü yılların sonlarına doğru resmi olarak hapishane işlevi görmeye başlamış. Cezaevinin kuzeyine 1939 yılında Çocuk Islahevi adında ek bir bina eklenmiş.
Sinop Cezaevi, ağırladığı ünlüler ve çekilen dizi – filmler sayesinde popüler bir ziyaret noktası haline gelmeye başladı. Burada tecrit edilen en önemli ünlü şüphesiz Sabahattin Ali. Burada bir yıl geçiren ünlü şair, herkesin bildiği “Aldırma Gönül” şiirini burada yazmıştır. “Kuyucaklı Yusuf” romanını ve birçok eserini bu hapishanede kaleme alan şairin odası ziyarete açık durumda, şiirleri ise hapishane duvarlarında sergilenmekte.
Sabahattin Ali dışında Refik Halit Karay, Hüseyin Hilmi, Ahmet Bedevi Kuran, Refi Cevat, Burhan Felek, Kerim Korcan, Osman Deniz gibi kişiler de bu hapishanede yatmıştır.
Cezaevinde çekilen filmler ve diziler ise şöyle;
Filmler: Pardon, Bizim Hikaye, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Diziler: Köpek, Parmaklıklar Ardında, Esir Şehrin Göz Yaşları, Tatar Ramazan
Müzeye giriş ücreti 6 TL. Müzekart geçerli. Ziyaret saatleri;
Yaz Dönemi | 09:00 – 19:00 |
Kış Dönemi | 08:00 – 17:00 |
2- Diyojen Heykeli: Hapishanenin karşı çaprazında bulunan heykel, 2006 yılında dikilmiş. Sinoplu olan Antik Yunan filozofu Diyojen, Büyük İskender’in bir dileği olup olmadığını sorması üzerine verdiği “Gölge etme başka ihsan istemem” cevabı ile tanınmakta. Ünlü filozofun fıçı içinde yaşadığı, tek mal varlığının ise sadece bir su kabı olduğu rivayet edilmekte. Gerçi o su kabını da eliyle su içen çocuk görünce attığı söyleniyor 😊
3- Sinop Kalesi: M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kale, birçok uygarlık tarafından restore edilerek günümüze gelmesi sağlanmış. Denize sıfır, liman ve şehir manzarasına sahip kaleye çıkış ücretsiz. Kalenin en güzel manzarasına sahip yerde bir kafe bulunuyor, dilerseniz yorgunluğunuzu burada atabilirsiniz.
4- Aşıklar Parkı (Barış Manço Parkı): Kaleden görülen sahil kenarındaki park, yürüyüş yapabileceğiniz, dinlenebileceğiniz huzurlu bir yer. Kıyı boyunca hediyelik eşya stantlarının bulunduğu bölge, akşam saatlerinde çok daha hareketli oluyor.
Bu arada hatırlatmakta fayda var. Sahilden kalkan tekne turları 10 TL ücretli ve 30-45 dakika boyunca sizi Sinop sahilinde gezdiriyor.
5- Karakum Plajı: Sinop’a kadar gitmişken denize girmemek olmaz. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktaki plaj, adını kumsalının siyahlığından almakta. Giriş ücreti 5 TL, şezlong ve şemsiye ayrı ücretlendiriliyor. Yan tarafından kumsala inilirse ücretsiz bölüme geçiliyormuş. “Ben o kadar uzağa gidemem” diyenler için ise şehrin girişindeki Kumkapı Plajı güzel bir alternatif.
6- Pervane Medresesi: Şehir merkezinde yer alan medrese, Sinop’un Selçuklular tarafından 2. kez alınması sonrası 1262 yılında Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından yaptırılmış. Günümüzde Sinop’a özgü el sanatları ve mutfağı ile ilgili ürünlerin bulunabildiği çarşı olarak hizmet vermekte.
7- Alaaddin Cami: Pervane Medresesi’nin hemen güneyinde yer alan cami, 1214 yılında Sinop’un fethi sonrası Selçuklu hükümdarı Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılmış. Şehrin en büyük camisi olarak biliniyor.
8- Mehmet Ağa (Kaleyazısı) Cami: Sinop’un ana caddesi üzerinde yer alan cami, 1651 yılında Kaleyazıcısı Mehmet Ağa tarafından yaptırılmış. Sonradan yapılan ahşap çatısı ve güdük minaresi ile turistlerin dikkatini çekmeyi başaran bir yapı (en azından benim 😊).
9- Hacı Ömer Cami: Tersane bölgesinde limana yakın konumda bulunan cami, 1903 yılında Hacı Çerkez Ömer Efendi tarafından yeniden inşa ettirilmiş. Caminin hemen yanında bulunan Şehitler Çeşmesi ise 1853 yılında Rusların baskını sonrası şehit düşen askerlerimiz anısına yaptırılmış. Yine aynı sebeple yakın zamanda caminin adı Deniz Şehitleri Hacı Ömer Bey Camisi olarak değiştirilmiş.
10- Paşa Tabyaları: Yarımadanın doğusunda Karakum Plajı’na oldukça yakın bulunan Paşa Tabyaları, 19. yüzyılda Ruslardan gelebilecek muhtemel saldırılara karşı yapılmış. Yarım ay şeklinde, 11 adet top yuvası, cephanelik ve mahzenden oluşmakta.
11- Balatlar Kilisesi: Roma döneminde hamam olarak kullanıldığı düşünülen yapı, Bizans döneminde kilise, daha sonraları tahıl deposu ve manastır olarak işlev görmüş. Günümüzde arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği tarihi bölgede, Diyojen’in de bir heykeli bulunuyor.
12- Etnografya Müzesi: Tipik bir 18. yüzyıl sonu Osmanlı konaklarından biri olan Arslantorunlular Konağı, Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor. Girişin ücretsiz olduğu müzede, Sinop kültürü ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
13- Şahin Tepesi: Şehri gezdikten sonra günün yorgunluğunu Sinop manzarası ve gün batımı eşliğinde kapatmak isterseniz Şahin Tepesi uygun bir yer. Dilerseniz tepedeki kafede bir şeyler içerek manzaranın tadına varabilirsiniz 😊
Sinop Merkezi Dışında Gezilecek Yerler
14- Erfelek (Tatlıca) Şelaleleri: Sinop adına en çok sevdiğim, beni benden alan, bir daha gitmekte tereddüt etmeyeceğim doğa harikası yer.
Sinop merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta yer alan takım şelalelere giriş ücreti kişi başı 5 TL, araçla girecekseniz 15 TL. İlk şelalenin bulunduğu alan piknik için elverişli bir yer.
Erfelek (Tatlıca) Şelaleleri toplam 28 adet şelaleden oluşmakta. İlk şelale hariç şelalelerde yüzmek serbest. Adrenalin severler şelaleleri tırmanarak en tepeye ulaşabilirler. Bunun için bazı şelalelerin yanında halatlar mevcut. Tırmanış 1-1.5 saat sürmekte. Kesinlikle tavsiye ediyorum. En azından bir şelalede yüzmeyi ihmal etmeyin 😊 Tırmanacak olan arkadaşlar yanlarına deniz ayakkabısı ya da sandalet almayı unutmasınlar.
Şelaleleri tırmanınca bir derme çatma kafe sizi karşılıyor. Burada yayık ayran içerek yorgunluğunuzu dindirebilirsiniz. Küçük bardak 3 TL, büyük bardak ise 5 TL. Ayrıca burada çay, kahve, gözleme gibi başka seçenekler de bulunuyor.
Tepeden dönüş ise işin en sıkıcı kısmı. Yaklaşık 25 dakika patika yoldan (çoğunlukla şelale görmeden) başladığınız yere dönmeniz gerekiyor.
Bu arada hatırlatmakta fayda var. Burayı bir tatil beldesi gibi düşünebilirsiniz. O yüzden ne kadar erken giderseniz, o kadar az kişiyle karşılaşırsınız 😊
15- Hamsilos Koyu: Bir buzul aşındırması sonucu oluşan ve dünyada kendiliğinden oluşan tek koy (fiyort) unvanına sahip Hamsilos, şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Muhteşem manzaraya sahip bu doğa harikası huzur arayanlar için birebir. Tabii ki yine erken saatlerde gidin ya da gün batımında orada bulunun.
Düzenleme (02.09.2019): Üzülerek söylüyorum, Hamsilos’a giriş ücretli hale gelmiş ya da gelmek üzere. Şahıs 5 TL, otomobil girişi 15 TL.
16- Akliman Tabiat Parkı: Hamsilos’a giderken yol üstünde kalan tabiat parkı, piknik yapmak, denize girmek isteyenler için ideal bir yer. Giriş ücreti araç başına 15 TL.
17- İnceburun: Burası ülkemizin ennnn kuzeyi 😊 İl merkezine yaklaşık 23 kilometre uzaklıktaki İnceburun’da 1863 yılında inşa edilmiş bir deniz feneri bulunmakta.
18- Sarıkum Göleti: Sinop’a yaklaşık 22 kilometre uzaklıktaki gölet, bahri ve yeşilbaş ördeklerin üreme bölgesi ve göç yoludur. Tek bir gözetleme barakasının bulunduğu gölet, pek bakımsız kalmış. Vakti olanların ziyaret etmesi tavsiyemdir.
19- Bektaşağa Göleti: Erfelek Şelaleleri’ne giderken yol üstünde kalan Bektaşağa Köyü’ndeki gölet bir başka doğal güzellik. Yanıbaşındaki işletme oldukça eleştiri almış, benden söylemesi. Manzarayı fotoğraflayıp şelalelere doğru yol almak en iyisi 😊
20- İnaltı Mağarası: Bağlı olduğu ilçe olan Ayancık’a 40, Sinop merkezine yaklaşık 95 kilometre uzaklıktaki mağara 2008 yılında keşfedilmiş. Boyabat tarafından gidilen yolun (bizim kullandığımız yol) son 12 kilometresi stabilize. Ancak bu yolu gitmeye değiyor 😊 Mağaranın giriş ücreti 5 TL, ücreti ödedikten sonra mağaraya çıkmak için merdivenleri kullanmanız gerekiyor.
Astım ve romatizma hastalığına iyi geldiğine inanılan mağarada 670 metre kadar yürüyüş alanı bulunuyor. Boyu 2.5 kilometre olup, 18 metre genişliğe, 20 ile 50 metre yüksekliğe sahip mağara, sarkıtları ile ziyaretçilerini bekliyor.
21- Akgöl: Boyabat tarafından İnaltı Mağarası’na gidildiğinde karşınıza çıkacak olan Akgöl, doğa severler için güzel bir manzara sunmakta.
22- Salar Köyü Kaya Mezarı: Boyabat ilçesine bağlı Salar Köyü’nde yer alan kaya mezarı, M.Ö. 7. yüzyıla tarihleniyor. Patika yoldan tırmanarak kaya mezarına ulaşmak mümkün.
Biz bunu yapmayıp köyde her yıl düzenlenen ve şansımıza o gün yapılan “Yağmur Duası” etkinliğine katıldık. Katılımcılara ikram edilen yemeği de yemeyi ihmal etmedik😊
23- Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı: Sinop’un Boyabat ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Bazalt Kayalıkları, volkanik patlama sonucu 5 milyon yıl önce oluşmuş. Yükselikleri 30 – 40 metreyi bulan altıgen prizma şeklindeki büyük sütunlardan oluşan kayalıklar ilginç bir görüntü oluşturmakta. Sit alanı ilan edilen bölgede yürüyüş parkurları, seyir terasları oluşturulmuş. Parkurun en sonunda ise bir şelale bulunuyor 😊
24- Boyabat Kalesi: M. Ö. 6. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından temelleri atılan kale, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmış. Gökırmak Vadisi’ndeki iki sarp kayalıktan birine kurulmuş olan kale, heybetli görünümü ile dikkati çekiyor. Girişin ücretsiz olduğu kalenin en üst kısmına kadar çıkmak mümkün. Ancak bakımsızlık direkt göze çarpmakta. Kalenin tepesindeki kanatlı karıncalar (sinekler?) oldukça rahatsız ediciydi.
Kalenin hemen alt tarafında yerel halkın uğrak yeri Kalebağı Mesire Alanı var. Zamanınız varsa burada piknik yapabilirsiniz. İlçeden ayrılmadan önce Boyabat Evleri’ni ziyaret etmeyi unutmayın.
25- Ayancık Sahil: Sinop’a 55 kilometre uzaklıktaki sahil ilçesi Ayancık, küçük, tatlı bir yerleşim yeri. Oldukça güzel bir sahile sahip. Bu ilçeye geldiyseniz gün batımını sahilden izleyin 😊
26- Ayancık Evleri: Sahil bölgesinde bulunan tarihi evler, restorasyon sonrası rengarenk bir görünüme kavuşmuş. Nette Sinop için yaptığım araştırmada tesadüfen bulduğum bu evleri vakti olanların görmesi gerektiği kanısındayım.
Sinop’ta Yemek
“Sinop ve Yemek” deyince akla Sinop Mantısı ve Sırık Kebabı gelir. Yemeğe çok düşkün biri olmasam da benim de bu konu hakkında bazı önerilerim olacak.
Teyzenin Yeri: Sinop’ta mantı adına herkes tarafından söylenen mekan burası. Ben gitmedim ancak yerlisi dahil burayı öneriyor. Konum olarak Aşıklar Parkı’na çok yakın olduğu için, yer bulmakta güçlük çekebilirsiniz, çok sıra oluyormuş.
Meşhur Sırık Kebabçısı Ali Postaloğlu: Sırık kebabının ana yeri gösterilen Boyabat’ta adım başı sırık kebapçısı görebilirsiniz. Biz tercihimizi Ali Postaloğlu’ndan yana kullandık. Diğer gelişimizde Sinop girişindeki İzzet Usta’nın Yeri’nde (aşağıdaki haritada Meşhur Sırık Kebapçısı) yemiştik. Bu tat bana hitap etmiyor; ama bu gidişimizde babam, öncekinde ise abim kebabı çok beğenmişlerdi 😊 Erfelek Şelalesi bölgesinde de bu kebabı deneyebilirsiniz; ancak dediğim yerlerden daha pahalı olacaktır.
Şekerci Mehmet Gürbüz: Boyabat’a özel bir tatlı bulunmakta: Boyabat Ezmesi. Bunun da muciti olarak Mehmet Gürbüz gösterilmekte. Fındık ezmesi üstüne konulan ceviz ile oluşturulan tatlı benim oldukça hoşuma gitmişti. Ben görmesem de badem ve antep fıstık ezmeli çeşitleri de varmış. Erbaş Şekerleme de diğer önerilen mekan.
Türkiye’nin kuzey ucu Sinop’un gezilecek yerler haritasını da aşağıya bırakıyorum. Bir gün mutlaka bu şehri gezmenizi tavsiye ediyorum 😊
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel
Yorumlar
Serhat
(29 Haziran 2019 - 19:24)Mükemmel bir rehber yazısı olmuş
Serdar
(29 Haziran 2019 - 23:36)Çok teşekkürler 🙂
Erdinç Karakullukçu
(11 Temmuz 2019 - 11:23)Gelecek hafta Sinop’a gideceğiz. Yazıda paylaşılan yerleri görmeyi deneyeceğiz inşallah 😀
Serdar
(11 Temmuz 2019 - 13:46)İyi yolculuklar dilerim şimdiden 🙂
Hilmi Keskin
(22 Haziran 2021 - 23:08)Sayenizde her gittiğimiz yerde samimi bir rehberimiz var iyi ki varsınız
Serdar
(22 Haziran 2021 - 23:16)Güzel yorumunuz için teşekkür ederim