Dört saatte Afyon ve Frig Vadisi

Manisa’da düzenlenen kursu fırsatı çevirmiş, Ankara’dan kiraladığımız araçla Manisa, Kütahya, Uşak gibi illeri gezme fırsatı bulmuştuk. Dönüş vakti yaklaşmaya başladığı zamanlarda bile içimizde yeni yerler keşfetme isteği vardı. En yakın ve olası yerler Afyonkarahisar ili ve Frig Vadisi olarak gözüküyordu.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Başkomutan Tarihi Milli Parkı: Şehrin 20 kilometre güneyinde bulunan Kocatepe, 1874 rakıma sahip. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile 26 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruz’un başlatıldığı yer. Burada o günün anısına kesme taştan bir anıt yapılmış. Oraya çıktığımızda aşırı bir rüzgar ile karşılaşmıştık.

Başkomutan

Afyonkarahisar Müzesi: Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara dayanan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Afyonkarahisar’da bir arkeoloji müzesi bulunması şaşırtıcı olmasa gerek. Tek katlı ve bahçesi olan müzede, alan olarak küçük olmasına rağmen birçok tarihi eser sergileniyor. Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemine ait ilgi çekici eserler bulabilirsiniz. Müzeye giriş ücreti 10 TL. Müze Kart geçerli.

Afyonkarahisar Müzesi

Karahisar Kalesi: Volkanik özellikli, 226 metre yükseklikteki doğal bir kaya üzerine kurulmuş kale, Afyon’un simgesi. Adına türküler söylenen kale, M. Ö. 1350 yılına tarihleniyor. Tarihi kaleden sadece bazı kalıntılar günümüze gelebilmiş. Kaleye tırmanmak epey yorucu. Vakit darlığından bir kısmına kadar çıkabilmiştik.

Karahisar Kalesi

Ulu Cami: Ülkemizde 118 tane Ulu Cami bulunuyor. Onlardan biri de Afyon’daki kırk ahşap sütun üzerine oturtulmuş çatıya sahip “Kırk Direkli Cami”. Anadolu Selçukluları Devri’nde, 1272-1277 yılları arasında inşa ettirilen cami şehrin en büyük camilerinden biri.

Ulu Cami

Tarihi Evler: Caminin bulunduğu çevrede ve il genelinde 400’e yakın tarihi ev ve konak bulunmakta. Rengarenk evler güzel bir görüntü oluşturmakta.

Tarihi Evler

Kocatepe Üniversitesi Cami: Aklınıza gelebilecek bütün camileri unutun 😊 Bu cami çok ilginç bir şekilde tasarlanmış. Caminin minaresi kubbenin üstünde oluşturulmuş. Cami 2014 yılının ilk günlerinde hizmete açılmış.

Kocatepe Üniversitesi Cami

Gedik Ahmed Paşa Cami: Sadrazam Gedik Ahmet Paşa tarafından 1472 yılında inşa ettirilen cami, heybetli bir mimariye sahip. Minaresi tek şerefeli, yivli burma biçimlerle süslü. İki büyük kubbesi, yanlarda bulunan üçer kubbe ve taç kapısı ile dikkat çeken bir yapı. Elimde ağaçlar arasından bir fotoğrafı var maalesef 😊

Gedik Ahmet Paşa Cami

Ördek Cami: Zafer Mahallesi’nde yer alan cami 1983 yılında inşa ettirilmiş. İki şerefeye sahip. Tek ana kubbe, dört yarım kubbe ile desteklenmiş. Yeşil kubbeleri ile dikkat çeken caminin iç mimarisi çok güzel çinilere sahip.

Ördek Cami

Frig Vadisi

Frig Vadisi

Gelelim Kapadokya kadar ünlü olmasa da, yeni yeni popüler olmaya başlayan Frig Vadisi’ne. Eskişehir – Kütahya – Afyon şehirleri arasında kalan vadi, 3000 yıl öncesinde yaşamış olan Friglerin izlerini taşıyan dikkat çekici bir bölge. Vadide kaya anıtları, kiliseler, kral mezarları gibi önemli eserler yer alıyor. Cem Yılmaz’ın Arog Filmi’ne de sahne olmuş buralar.

Frig Vadisi

Emre Gölü: Vadinin içinde ilerlerken bir mola vermeniz gerektiğinde burası Emre Gölü olabilir. Göl kenarında piknik alanı ve sosyal tesis bulunmakta. Gölde gezmek ve çevreyi turlamak için araçlar mevcut. Bölgede birçok tarihi eser yer alıyor.

Emre Gölü

Aslankaya Tapınağı: Gölün yakınındaki eserlerden bir tanesi Aslankaya Tapınağı. Tapınağın Frigyalılar döneminde M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Kayanın güney yüzü, dikey kesilmiş üçgen çatılı bir tapınak şeklinde. Kayanın bazı kısımlarında pek belli olmasa da aslan figürleri bulunmakta.

Aslankaya Tapınağı

Bölgedeki Üçlerkayası Köyü, Aslantaş, Ayazini görülesi diğer yerler.

Döger Kervansaray: Frig Vadisi’ni gezerken görebileceğiniz tarihi bir yapı. Kervansaray, İhsaniye ilçesinin Döger kasabasında bulunuyor. II. Murat döneminde inşa edilmiş. İki katlı kervansaray ilk katı dinlenme, ikinci katı konaklama için kullanılmış. Günümüzde halkın özel günlerinde kullandığı bir mekan haline gelmiş. Kervansarayı kapalı bulursanız yan tarafındaki dükkandan anahtarını alabilirsiniz deniyor 😊

Döger Kervansaray

Yazılıkaya: Sınırları Eskişehir’in içinde kalsa da bahsetmem gereken bir eser Yazılıkaya. Diğer adı Midas Anıtı. Friglerin en görkemli anıtlarından biri, hatta en görkemlisi. Yüksekliği 17 metre. Ana kaya üzerine kazınmış olan 11 metre yazıtta Kral Midas’ın ismi okunmaktaymış. Üzerindeki uzun kitabeden dolayı “Yazılıkaya” adı verilmiş.

Yazılıkaya

Yazılıkaya’nın hemen yanında Kırkgöz Kayalıkları yer alıyor. Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılan kayalıklar, günümüzün apartmanlarını andırıyor.

Kırkgöz Kayalıkları

Afyonkarahisar’da geçirdiğimiz zamanı güzel değerlendirmeye çalıştık. Bir daha yolum düşerse daha ayrıntılı gezeceğim.

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)