Üniversiteyi okuduğum şehir…İyisiyle kötüsüyle koskoca altı yılım geçti burada. Liseyi bitirmiş toy bir çocukken, üniversite sonrası olgun? 😊 bir hekim olarak ayrıldım buradan. Altı yılın verdiği deneyimle yazıyorum bu yazıyı…
![Sivas](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Sivass.jpg)
Sivas, İç Anadolu’nun tarihi bir şehri. Meydanı bile “Tarihi Kent Meydanı” diye geçiyor, gerisini siz düşünün Bu şehre ilk geldiğim 2007 yılını hatırlıyorum da, o günden bugüne o kadar gelişti ki insanın inanası gelmiyor (Sivaslı olanlara ya da Sivas’ta yaşayanlara öyle gelmiyormuş
).
Sivas Gezilecek Yerler
1- Kongre Binası: Bu bina Atatürk’ün “Cumhuriyet’in temelini burada attık” dediği bina. Dönemin Sivas Valisi tarafından “Sivas Lisesi” olarak 1892 yılında yaptırılan bu tarihi bina, 4 Eylül 1919’da Sivas Kongresi’ne şahitlik etmiş, bu yönüyle Cumhuriyet tarihimizde önemli bir yer tutmaktadır. Bina 1981 yılına kadar “Kongre Lisesi” olarak hizmet vermiş, 1984 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek 1990 yılında müze haline getirilmiş.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Kongre-Binası.jpg)
Girişin ücretsiz olduğu müzenin zemin katı etnografik eserlere ayrılmışken, üst kat Atatürk ve Kongre ile ilgili bölüm olarak teşhir edilmekte.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Kongre-Binası-2.jpg)
2- Buruciye Medresesi: Selçuklu sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde İran’daki bir şehir olan Burucerd’den gelen Muzaffer Burucerdi tarafından 1271 yılında yaptırılmış. Diğer medreselerde olduğu gibi taç kapısının muhteşem süslemelere sahip olduğu dikdörtgen planlı medrese, Anadolu’da simetrisi en düzgün plana sahip medrese. Fizik, kimya, astronomi öğretimi için yaptırılan medrese, günümüzde kafe ve hediyelik eşya mağazaları ile hizmet veriyor.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Buruciye-Medresesi.jpg)
3- Çifte Minareli Medrese: Sivas’ın sembollerinden olan Çifte Minareli Medrese, 1271-72 yıllarında İlhanlı veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmış. Taç kapının üzerindeki çini süslemeli tuğla minareler yapının ihtişamını artırmakta. Taç kapı ve minareler günümüze kadar gelebilmişken, medresenin geri kalan kısmı maalesef yıkılmış.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Çift-Minareli-Medrese.jpg)
4- Şifaiye Medresesi: Anadolu Selçuklu devrinde 1217-18 yıllarında I. İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan Anadolu’nun en önemli şifahanelerinden biridir. İçinde hediyelik eşya dükkanları ve kafe bulunmakta. I. İzzettin Keykavus ‘un vefatı sonrası buraya gömülmesiyle güney kısmında türbesi yer alıyor. Böyle bir tarihi yapının içinde kafelerin vs. bulunması ise bir hayli düşündürücü.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Şifaiye-Medresesi.jpg)
5- İnönü Bulvarı (İstasyon Caddesi): Sivas’ın Atatürk Caddesi ile birlikte en işlek caddesi olan İnönü Bulvarı, Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp Tren Garı’nda son buluyor. Yukarıda bahsettiğim Kongre Binası, medreseler haricinde mimarisini beğendiğim valilik binası ve jandarma binası da bu bölgede bulunuyor.
![Sivas](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/DSC_0232.jpg)
6- Madımak Oteli: O vahim olayın gerçekleştiği otel. Pir Sultan Abdal şenliklerine katılan çoğunluğu alevi 33 yazar, ozan, düşünür Madımak Oteli’nin yakılması üzerine hayatını kaybetmiş. Olayda 2 otel görevlisi ile beraber 2 saldırgan da vefat etmiş. Günümüzde otel restore edilerek Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanılıyor.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Madımak-Oteli.jpg)
7- Ulu Cami: Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Kılıç Arslan’ın oğlu Kutbeddin Melikşah zamanında 1196-1197 yıllarında yapılan cami, Anadolu’nun en eski camilerinden biri. Kubbe fikrinin gelişmediği dönemde yapılan caminin minaresi de hafif eğri durumda.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Ulu-Cami-1.jpg)
8- Paşa Cami: Süleyman Bey tarafından 1421 yılında küçük bir mescit olarak yapılmış olan cami, daha sonrasında Sivas Valisi Alaaddin Paşa tarafından 1805 yılında yıktırılarak yerine Sivas’ın en büyük camilerden biri olarak inşa ettirilmiş. Sarı kesme taştan, dikdörtgen planda yapılan caminin alt tarafında Kuyumcular Çarşısı bulunuyor.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Paşa-Cami.jpg)
9- Taşhan: Paşa Cami’nin karşısında yer alan Taşhan, 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış. İş merkezi olarak kullanan hanın içinde kafeler de bulunmakta.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Taşhan.jpg)
10- Behram Paşa Hanı: Sağır Behram Paşa tarafından 1576 yılında yaptırılan han, günümüzde butik otel olarak hizmet veriyor. Restoran ve kafe olarak kullanımı mevcut. Hemen yanındaki Kurşunlu Hamamı da Behram Paşa tarafından han ile birlikte yaptırılmış. Hayatımın ilk hamam deneyimini burada yaşamam nedeniyle, bende özel bir yere sahip 😊
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Behrampaşa-Hanı.jpg)
11- Sivas Kalesi: Aslında kale demek doğru olmaz (geriye pek bir şey kalmamış), tepede güzel bir park burası (Topraktepe). Parkın sonunda manzaraya karşı bir şeyler içebileceğiniz kafe bulunuyor.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Sivas-Kalesi.jpg)
12- Abdi Paşa Konağı: Sivas Kalesi’nin altında yer alan konak, eski Türk evlerine güzel bir örnek. Sivas Belediyesi tarafından Kültür Evi olarak ziyarete açılan 1827 tarihli evi gezerek eski Sivas kültürünü yerinde yaşayabilirsiniz. Hemen karşısında bulunan Osman Ağa Konağı’nda yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Osman-Ağa-Konağı.jpg)
13- Gök Medrese: Selçuklu imparatoru IV. Kılıçarslan’ın oğlu III. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemi veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan medrese, kent merkezindeki bir başka göz alıcı yapı. Öğrencilik dönemimden beri restore edilen tarihi eser, 11.00 – 15.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmekteymiş 😊 Yapının içinde fotoğraf çekimine izin verilmemekte (Restorasyon bu yıl bitecekmiş 🙂 )
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Gök-Medrese.jpg)
14- Eğri Köprü: Selçuklular döneminden kalma köprü, Kızılırmak Nehri üzerinde yer alıyor ve 173 metre uzunluğa sahip. Bağdat (İpek) Yolu üzerinde yer alan 18 kemerli köprü, 12. kemerden sonra sola doğru eğrilerek devam ediyor. Neden böyle inşa edildiği konusunda somut bir bilgi mevcut değil. Çeşitli rivayetler bulunmakta 😊
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/20180304_114410.jpg)
15- Kardeşler (Gardaşlar) Tepesi: Sivas manzarasını izleyebileceğiniz, aynı zamanda mesire alanı olarak kullanılabilen Kardeşler Tepesi, benim zamanımda atıl durumdaydı ve çok tercih edilmiyordu. Günümüzde yapılan düzenlemelerle macera parkı eklenmiş, zipline yapabiliyorsunuz.
Bu saydığım yerler dışında şehir merkezinde Vişneli Cami, Dikilitaş ve Cami, Güdük Minare (Şeyh Hasan Türbesi), Abdulvahabi Türbesi (Şehitler), Aksu Parkı görülmeye değer diğer yerler.
Hadi biraz da şehir merkezinin dışına çıkalım 😊
16- Paşabahçe: Aslında çok da merkez dışı sayılmaz. Uzaklığı 5 kilometre kadar. Merkeze bu kadar yakın yerde çok güzel bir piknik alanı. İmkanları oldukça gelişmiş. Market, büfe, kafe, lokanta, cami, oyun parkları, spor alanları, yürüyüş yerleri gibi aklınıza ne gelirse mevcut. Ayrıca konaklamak için de Hobbit evleri yapmışlar. Hafta sonları çok kalabalık olması dışında tercih etmekte tereddüt edilmeyecek bir yer. Üstelik giriş ücreti araç başı sadece 3,5 TL.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Paşabahçe.jpg)
17- Soğuk Çermik Kaplıca: Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıca, halk tarafından daha çok mesire alanı olarak kullanılmakta. Hafta sonları oldukça tercih edilen kaplıcalarda yüzmek ve piknik yapmak için yer bulmada zorlanabilirsiniz.
Yukarıda dediklerimin hepsi, Yozgat tarafındaki Sivas merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta Sıcak Çermik Kaplıca için de geçerli.
Bu arada Sivas Belediyesi kaplıcalar ve Paşabahçe için belediye otobüsü servisi koymuş. Sıcak ve Soğuk Çermik için öğrenci bileti 4 TL, tam bilet 5 TL, araç içi bilet ise 7 TL olarak belirlenmiş. Paşabahçe için ise; öğrenci bileti 2 TL, tam bilet 3 TL, araç içi bilet 4 TL. Otobüs kalkış ve dönüş saatleri ise şöyle:
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/servis-saatleri.jpg)
18- Sızır Şelalesi: Benim gibi şelale sever birinin bile, buranın varlığından mezun olduktan sonra haberi oldu. Bu durum tanıtımının ne kadar az yapıldığının bir göstergesi 😊 Kayseri – Sivas arasındaki Sızır Beldesi yakınlarında yer alan şelale Kayseri’ye 100, Sivas’a 135 kilometre uzaklıkta. Yaklaşık 20 metreden dökülen şelalenin yakınlarında oturma yerleri, çay bahçesi ve alabalık restoranı bulunmakta.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Sızır-Şelalesi.jpg)
19- Hafik Gölü: Sivas’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki göl, merkeze yakınlığı, ana yoldan fazla sapılmadan kolay ulaşımıyla tercih edilen yerler arasında. Gölün çevresinde bir sosyal tesis ve özel işletmeler mevcut. Yapılan yorumlarda mesire alanının yetersizliğinden ve çevre kirliliğinden bahsedilmekte. Alternatif olarak tercih edilebilir.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Hafik-Gölü.jpg)
20- Tödürge Gölü: Sivas – Erzincan karayolunun 58. kilometresinde bulunan Tödürge Gölü, anayolun kenarında yer alıyor. Çevresinde dinlenme tesisi ve restoranın bulunduğu gölün bir de ilginç bir hikayesi bulunuyor. Bu gölün altında 4 bin yıllık şehrin olduğuna inanılıyor. Yerlilere göre gölün altındaki höyükler ve etrafındaki kaya mezarları bu iddialarını destekler nitelikte.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Tödürge-Gölü.jpg)
21- Gökpınar Gölü: Hayranlığımı her seferinde dile getirdiğim, gök mavi rengiyle insanı büyüleyen bir göl Gökpınar. Sivas’a 147, bağlı olduğu ilçe Gürün’e uzaklığı ise sadece 10 kilometre. Çevresinde piknik (ücretli) ve kamp (izin alarak) yapma imkanlarının bulunduğu gölün bir de restoranı bulunuyor.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Gökpınar-Gölü.jpg)
Kaynağını yer altı kaynaklardan alan, adeta bir akvaryum misali gölün ise tanıtımı yeterince yapılmamış durumda. Böylesine berrak bir gölün ülkemizde halen daha popüler olmaması ise bir hayli şaşırtıcı. Gerçi ünlü olan doğal güzellikleri mahvetmede üstümüze yok, çok da bilinmese daha iyi sanki? 🙂
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/20170708_120018.jpg)
22- Divriği Ulu Cami: Gel gelelim Sivas’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki ünlü camisine. Evliya Çelebi’nin bile “Methine diller kısılır, kalem kırıktır.” diyerek hayranlığını dile getirdiği Divriği Ulu Cami, 1985 yılında UNESCO listesine girmeye hak kazanmış. Ülkemizden bu listeye giren ilk mimari yapı olarak da kayıtlara geçmiş.
![Sivas](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Sivas-Divriği.jpg)
Mengücekoğulları yönetimi altında Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228 – 1229 yıllarında cami ve darüşşifa yaptırılmış. Heybetli görünümünün yanı sıra sahip olduğu dört kapının da birbirinden eşsiz işleme ve süslemeleri göz alıcı bir güzelliğe sahip. Gittiğimiz dönemde restorasyon çalışmaları olduğu için cami içindeki minberi göremedik. Uzun ömürlü ağaçlardan biri olan abanoz ağaçlarından yapılan minber de kapıları kadar görülmeye değer bir esermiş.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/20170722_164817.jpg)
Divriği ilçesine kadar gitmişken Mengücekoğulları döneminden kalma kaleyi de ziyaret etmenizi öneririm.
Bunların dışında Kangal ilçesindeki balık kaplıcası oldukça popüler. Sağlığa oldukça faydalı? olduğu söylenen kaplıcanın fiyatlarının pahalılığından yakınılmış genelde.
Sivas’ta Yemek
Sivas’ta yemek denilince aklıma direk Kirli Ahmet geliyor. Meşhur Sivas Köftesi’nin en güzel yapıldığı yerlerin başında bu mekan bulunuyor. Hiçbir katkı maddesinin kullanılmadığı, sadece kıyma ve tuzdan hazırlanan Sivas Köftesi’ni deneyecekseniz sanayideki Köfteci Ahmet durağınız olmalı. “Kirli” lakabı ise Ahmet Usta’nın seyyar araba dönemlerinden gelmekte. Önlüğü kirlendiği için bu isim ona takılmış.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/Köfteci-Ahmet.jpg)
Sanayide yer alan diğer bir nezih restoran Aşçıbaşı da bir o kadar kaliteli mekan. Köfte haricinde külbastıyı da çok beğenmiştim. Tabi ki bu restoranın tatlıları da bir o kadar güzel, hele ki Sütlü Nuriye efsane 😊
Benim zamanımdan hatırladığım Yeşil Konak, Lezzetçi Çamlık ve Çimen gibi restoranlar da diğer nezih mekanlar.
Sivas Kafeler
Ben mezun olduktan sonra Kongre Caddesi’ni Kafeler Sokağı yapmışlar. Gördüğümde çok beğenmiştim. Denemediğim için kafeler hakkında bilgi veremeyeceğim. Genel anlamda ise kafe önerilerim: Şems Kahve ve Çerkezin Kahvesi.
![](https://gezmekguzelsey.com/dosyalar/20180303_213326.jpg)
Sivas haritamı da buraya bırakayım. Belki yardımı dokunur 😊
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel