Avrupa’nın En Genç Başkenti: Priştine

Balkanlardaki son günlerimize yaklaşırken Sırbistan’ı geride bırakıp yönümüzü Kosova’ya doğru çevirdik. Bloglardan okuduğumuz kadarıyla Sırbistan – Kosova sınırında bazen sorunlar yaşanabiliyordu. Ancak bu sorunun Kosova’dan Sırbistan’a geçmeye çalışanlarda meydana geldiği yazıyordu. Biz de hafif endişeyle gittiğimiz sınır kapısından sıkıntısız bir şekilde Kosova’ya geçtik.

Kosova, Avrupa’nın en genç ülkesi. Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını 2008 yılında alan Kosova, denize kıyısı olmayan ülkelerden biri. Ülkede 7 tane şehir bulunmakta. Başkent Priştine ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri.

Priştine Gezilecek Yerler

Zamanımızın kısıtlıydı, başkentten sonra Prizren’e gidecek olmamız sebebiyle en son şehir merkezine gelecek şekilde rotamızı belirledik. Bu bağlamda yaptığımız rotaya göre gezilecek yerleri listeledim.

1- Sultan Murat Türbesi (Meşhed-i Hüdavendigar): Şehir ve ülke adına ilk gittiğimiz yer üçüncü Osmanlı Sultanı I. Murat’ın türbesi oldu. Kosova fatihi olan Sultan I. Murat, 1389 yılında Birinci Kosova Savaşı’ndan sonra savaş alanını gezerken Miloš Obilić isimli bir Sırp Asilzadesi tarafından hançerlenerek şehit edilmiştir. Sultanın iç organları günümüzde türbenin bulunduğu yere, cesedi ise Bursa’ya gömülmüştür. Başkente 6 kilometre uzaklıktaki türbe, bugüne kadar birçok kez restore edilmiş, 2005 yılında Türkiye’nin girişimleri ile son restorasyonu yapılmıştır.

Sultan Murat Türbesi (Meşhed-i Hüdavendigar)

2- Marble Mağarası: Şehir merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki mağara, turistik olmayan  Priştine için önemli bir potansiyele sahip. Giriş ücretinin 2 Euro olduğu mağara, şehirden uzakta gezilecek yerlerin başında geliyor.

Marble Mağarası

3- Gračanica Manastırı: Mağara dönüşü soluğu 14. yüzyıl Sırp Ortodoks Manastırı’nda aldık. Manastır, Kosova’daki Orta Çağ Anıtları Dünya Mirasının bir parçasını oluşturmakta. Yapı, geç Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilmekte.

Gracanica Manastırı
Gracanica Manastırı

4- Ulpiana: Manastır yakınlarındaki antik Roma kenti, meraklısı için önemli bir arkeolojik alan. Günümüze gelen çok bir şey kalmadığı için bizim çok ilgimizi çekmedi açıkçası 😊 Gračanica Manastırı’na doğru geçerken göreceğiniz heykel Miloš Obilić’e ait (fazla bilgi göz çıkarmaz 😊 ).

Ulpiana

5- Rahibe Teresa Katedrali: Sonunda şehir merkezindeyiz. Bill Clinton Bulvarı’ndaki katedral 2010 yılında Rahibe Teresa’nın doğumunun 100. yılı anısına, tam olarak bitmese de açılmıştır. Kosova’nın en büyük ve gösterişli yapılarından biri olan katedral, aynı zamanda şehrin en uzun binalarından.

Rahibe Teresa Katedrali

6- Ulusal Kütüphane: Şehrin, belki de ülkenin en ilginç, en sıra dışı yapısı. Tarihi 14. yüzyıla dayansa da 1982 yılında Modern Metabolizma (Adını ilk defa duydum 😊 ) mimarisi ile inşa edilen kütüphane, 2 milyona yakın esere ev sahipliği yapıyor.

Ulusal Kütüphane

7- NEWBORN anıtı: Benim için her şehirde sembol olan bir yer vardır. Burası da Priştine adına benim en çok görmek istediğim yerdi. Herhangi bir özelliği olmasa da, Kosova halkı için bağımsızlığı simgelemesi adına değerli bir anıt. Türkçe anlamıyla “yenidoğan” anlamına gelen anıt, her yıl farklı bir şekilde boyanmakta.

NEWBORN anıtı – Bize Her Yer Trabzon 🙂

8- Rahibe Teresa Bulvarı: Başkentin en kalabalık, en popüler caddesi burası. Trafiğe kapalı olan bulvarda sağlı sollu kafeler ve restoranlar bulunuyor.

Rahibe Teresa Bulvarı

9- İskender Bey Heykeli: Bulvarın sonunda bulunan heykel, Osmanlı’nın batıya ilerlemesini engellemede büyük rolü olan İskender Bey’e ait. Her ne kadar Arnavutların ulusal kahramanı olsa da Kosova’da da değer verilen liderlerden biri olan İskender Bey, yaklaşık 25 yıl boyunca Osmanlılara karşı direnmiş. Heykelin arkasında görülen ise Hükümet Binası.

İskender Bey Heykeli

10- Fatih Cami: Rahibe Teresa Bulvarı’nı geçip İbrahim Lütfü Caddesi’ne girildiğinde üç cami bizi karşılıyor. Bunların ilki, kaderine terkedilmiş Çarşı Cami, diğeri Yaşar Paşa Cami ve son olarak da Fatih Cami. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1460 – 61 yılında inşa edilmiş. TİKA tarafından restorasyonu yapılan yapı, şehrin en önemli camisi konumunda.

Fatih Cami

11- Saat Kulesi: Caminin hemen karşısında yer alan kule, 19. yüzyılda Vali Yaşar Paşa tarafından yaptırılmış. Yanarak kullanılamaz hale gelen eski kulenin yerine yaptırılan saat kulesi, 26 metre uzunluğa ve altı açıya sahip.

Saat Kulesi

12- Bill Clinton Anıtı: Şehir adına gördüğümüz son yapı, bu anıt oldu. Zamanında Kosova’nın bağımsızlığının kazanılmasına olan katkıları nedeniyle, Bill Clinton’ı onurlandırmak adına 2009 yılında bu anıt dikilmiş.

Bill Clinton Anıtı

Germia Parkı: Priştine ziyaretinde uğramadığımız; ancak size önerebileceğim bir park burası. Şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki bu park, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için ideal bir yer.

Sonuç olarak pek de turistik olmayan başkentte geçirdiğimiz 4 saatin ardından Kosova’nın tarihi şehri Prizren’e doğru yol aldık.

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)