Alaca Camisi ile Ünlü Tetova

Balkanlar gezimizin son 2 günü…Makedonya’nın başkenti Üsküp’ten kiraladığımız araç ile başladığımız turda yine Makedonya topraklarındayız. Turun ilk günü gezdiğimiz Bitola ve Ohrid’in ardından ülkeye 2. kez girişimizdeki yeni hedefimiz Tetova, Matka Kanyonu ve son olarak başkent Üsküp’ü gezmek.

Tetova, nam-ı diğer Kalkandelen; ülkenin kuzeybatısında, başkent Üsküp’e 43 kilometre mesafede bulunuyor. Osmanlı topraklarına 14. yüzyılda katılıp 1900’lü yıllara kadar egemenliğimizde kalan şehirde, yakın zamana kadar azımsanmayacak kadar Müslüman Türk nüfusu olsa da, günümüzde bu sayı oldukça azalmış ve yerini Arnavut ve Makedon nüfusa bırakmış durumda.

Tetova

Tetova şehri, ülkenin diğer birçok yerinde olduğu gibi Osmanlı’dan büyük izler taşımakta. Şüphesiz turistler açısından en ilgi çeken yapı, muhteşem mimarisi ile Alaca Cami (Sarena Cami). Caminin orijinal inşa yılı 1438 (Bazı kaynaklarda 1495). Camiler o yıllarda sultanlar, beyler, paşalar tarafından yaptırılmaktayken, bu cami iki kız kardeşin çabaları sonucunda yaptırılıyor. Caminin avlusunda bulunan türbe de bu iki kız kardeşe ait.

Alaca Cami

Bugünkü görünümüne, 1833 yılında Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılan restorasyon çalışmaları ile ulaşan caminin hem iç hem dış süslemeleri oldukça göz alıcı. Bu muhteşem yapıyı oluşturabilmek için 30 bin yumurtanın kullanıldığı rivayet edilmekte. Caminin bir özelliği de kubbeli bir çatısının bulunmaması.

Alaca Cami İçi

Alaca Cami şehri ikiye bölen Pena Nehri kıyısında bulunuyor. Nehrin diğer kıyısında ise 16. Yüzyıla ait bir Osmanlı hamamı yer alıyor. İki büyük iki küçük toplamda dört kubbeye sahip hamam, zaman zaman sanat galerisi olarak kullanılmakta.

Osmanlı Hamamı – Pena Nehri

Hamama ve camiye sadece 1 kilometre uzaklıkta ise Balkanların en önemli ibadet yapılarından biri olan Harabati Baba Bektaşi Tekkesi bulunuyor. Tetova’ya sürülen Kanuni Sultan Süleyman’ın kayınbiraderi Sersem Ali Baba’nın 1538 yılında kurduğu tekke, ismini öğrencisi Harabati Baba’dan almakta. Külliyedeki diğer binalar 18. yüzyıl sonlarına doğru Recep Paşa tarafından inşa ettirilmiş.

Harabati Baba Bektaşi Tekkesi

Kosova Valisi olan Recep Paşa’nın verem hastası kızı Fatma için yaptırdığı Mavi Konak, külliyenin en ilgi çekici yapısı.  Temiz hava için yüksek bölgeye kurulmuş, güneşi iyi alabilmesi için de bina çivit mavisi rengine boyanmış.

Mavi Konak (Alıntıdır)

Tetova’ya kış mevsiminde gelenler için bir de önerim var. Şehre 20 kilometre uzaklıktaki Popova Shapka dağı, Makedonya’daki önemli kayak merkezlerinden biri. Kış sporlarına merakınız varsa burası ideal bir yer olabilir.

Tetova ziyaretimiz sonrası bir doğa harikası olan Matka Kanyonu’na doğru yol aldık.

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Yorumlar

    ahmet bostancı

    (5 Şubat 2025 - 13:53)

    merhaba, bloğunuzu severek okudum ve bir konu hk fikrinizi almak istiyorum. biz bosna hersek ve karadağı 3 ay önce gezdik. sırada kalan ülkeler arnavutluk, kosava, sırbistan, makedonya kaldı. 4 martta çıkıyoruz yolculuğa eşim ile birlikte. Aklımıza takılan soru sıbistan ve kosava arasında geçiş yapmadan bu dörtlüyü tamamlamak ve bunu en optimal şekilde yapabilmek. 12-13 günümüz var yaklaşık. sizce nasıl bir rota oluşturulsa güzel olur ? araç kiralayabilirim ama ülkeler arası arabayla geçiş yapmak istemiyorum. Bu konu hakkında fikirleriniz nedir ? bloglarınızı severek okumaya devam edeceğim 😀

      Serdar

      (11 Şubat 2025 - 23:24)

      Merhaba, güzel yorumunuz için teşekkür ederim 🙂 gezinizin başlangıç noktasını bilmemekle birlikte, Belgrad – Üsküp, Üsküp – Prizren yapabilirsiniz diye düşünüyorum (Araç ile ülke geçişi yapmayı istememenizden dolayı 🙂 ). 12-13 gün oldukça güzel bir süre. İyi seyahatler dilerim

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)