Güzel ülkemin her bir köşesi gezilmeye görülmeye değer doğa harikaları barındırıyor. Ben de elimden geldiğince bunları paylaşmaya gayret ediyorum. Bu sefer Bingöl’deki doğa güzelliklerinden bahsetmeye çalışacağım.
Onlara başlamadan önce, Erzurum’dan Elazığ’a olan yolculuğumuzda geçtiğimiz Çat ve Karlıova’nın bize sunduğu manzaralardan bir fotoğraf paylaşayım 😊
Çır Şelalesi
“Gittiğin her yerde nasıl şelale buluyorsun?” sorularını artık sık duymaya başladım 😊 İnsan sevdiği şeyi daha fazla araştırıyor demek ki…
Büyük Çır Taşı adı verilen 100 metre yükseklikteki kayalığın ortasından dökülen şelale, kendine hayran bıraktıracak cinsten. Ayrıca kayalıkların oluşumu oldukça ilginç.
Vaktinde gidildiğinde oldukça gür bir şekilde akan şelalenin döküldüğü yere inmek mümkün. Ancak bunu yapacaksanız oldukça dikkatli olmanız gerekmekte. Dilerseniz suyun döküldüğü yeri de kayalıkların üstüne çıkarak görebilirsiniz. Yine temkinli olmakta fayda var.
Bu arada hatırlatmam gereken önemli bir detay var. Yaz aylarında giderseniz şelale göremeyebilirsiniz. Bahar aylarında gitmeniz tavsiyemdir.
Çır Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Şelale, Erzurum – Bingöl yolu üzerindeki Yenibağlar mevkiden 9 kilometre kuzeyde yer alıyor. Yolu tek şerit asfalt şeklinde. Toplu taşıma olmadığı için buraya özel aracınızla gelmelisiniz.
Hafif virajlı yollar eşliğinde tırmanırken bir anda karşınıza çıkacak olan şelale, eminim bende olduğu kadar sizde de hayranlık uyandıracaktır 😊
Yüzen Adalar Tabiat Parkı
Gölün ortasında hareket eden 3 adadan oluşan Yüzen Adalar, ilk bakışta insanı şaşkına çeviriyor. Rüzgarın etkisiyle ya da insanların üzerine çıkmasıyla adalar ağır ağır hareket ediyor. Ancak günümüzde güvenlik nedeniyle adaların üstüne çıkmak yasaklanmış. Alan da çitle çevrilip kapısına kilit vurulmuş. Zeminin bataklık olduğunu da vurgulayayım.
Derinliğinin 50 metreden fazla olduğu söylenen adalar, tamamen doğal oluşum. Seyir terasından çok daha rahat bir şekilde izleyebilirsiniz. Bolca oturma yeri ve piknik yapmaya elverişli alanı bulunmakta. Tabiat parkında bir de sıcak – soğuk içecek alabileceğiniz bir işletme bulunuyor.
Bu arada ülkemizde bilinen 22 yüzen ada bulunuyor. Ancak bu sayı 22’den çok çok fazla. Yukarıda bahsettiğim Yüzen Adalar gibi diğerleri de tanıtımı yapılmadığı için bilinmiyor. Örneğin Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki Çat Barajı üstünde birçok yüzen ada bulunmakta.
Yüzen Adalar Giriş Ücreti
Tabiat parkına giriş için ücret talep edilmiyor, araç için park edilebilecek bir alan mevcut 😊
Yüzen Adalar Nerede, Nasıl Gidilir?
Yüzen Adalar, Solhan ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bingöl – Muş karayolundaki ayrım 5 kilometre kadar daha devam ediyor. Bu yolun da son 1 kilometresi tek araç gidişine uygun. Buraya da özel araçla gelmeniz gerekiyor.
Bingöl’de gördüğümüz bu iki güzellik sonrası yönümüzü Elazığ’a çevirdik.
Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel
Yorumlar
Ela
(15 Ocak 2020 - 20:03)Gitme imkanımız sınırlı olsada, sizin güzel ve bilgi yüklü paylaşımlarınızla görmüş kadar oluyor ve hem görsel hem bilgi olarak bilgi sahibi oluyoruz. Emeğinize sağlık.
Serdar
(15 Ocak 2020 - 21:30)Çok teşekkür ederim 🙂