Namık Kemal’in Memleketi: Tekirdağ

Ülkemizin dört bir yanında birçok şehri gezmiş biri olarak, Trakya’ya adım atmamış olmam kendi adıma bir eksiklikti. Bu eksikliği gidermek adına çıktığımız yolculukta Trakya’daki Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne şehirlerini gezme fırsatı buldum. İlk durağımız Tekirdağ’dı.

Marina

Hem Marmara, hem de Karadeniz’e sınırı bulunan Tekirdağ; Çanakkale, Edirne ve Kırklareli illeriyle çevrili. Toplam onbir ilçesi olan Tekirdağ’ın adı, Hıristiyan hükümdarlara verilen unvan olan “tekfur” kelimesinden gelmekte. Cumhuriyet ilan edildikten sonra bu isim değiştirilerek “tekir” kelimesi getirilmiş.

Ayçiçek Tarlaları

Tekirdağ Gezilecek Yerler

1- Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Vali Konağı olarak 1927 yılında inşa edilen bina, 1977 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmış. İznik çinileri ile kaplı girişi, İznik seramikleri kaplı üst kat pencereleri ile sizi etkileyecek olan müze binasının içinde ise taş eserler salonu, arkeolojik küçük eserler salonu, etnografya salonu ve açık teşhir salonu olmak üzere 4 bölüm bulunmakta. Giriş ücretsiz.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

2- Namık Kemal Evi: Ünlü şairimiz Namık Kemal adına yaptırılan ev, eski Tekirdağ evleri örnek alınarak 1993 yılında yapılmış. Namık Kemal’in doğmuş olduğu bölge yakınlarında inşa edilen ev, 1994 yılında müze olarak hizmete açılmış. Etnografik eşyalarla donatılan evde, Namık Kemal’in eserleri ve kendisi hakkında da bazı çalışmalar sergilenmekte.  Pazar ve pazartesi günleri kapalı.

Namık Kemal Evi

3- Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi: Kütüphane binası, bir zamanlar burada yaşayan İtalyan Dussi ailesine ait olduğundan ötürü “İtalyan Konağı” olarak bilinmekte. Bina 19. yüzyıla ait olsa da, 2001 yılından sonra kütüphane olarak hizmete girmiş.

Namık Kemal Kütüphanesi

4- Rakoczi Müzesi: Macar Bağımsızlık Hareketi’nin önderi II. French Rakoczi ve arkadaşlarının 18. yüzyıl başlarında Avusturya ile girdiği savaştan mağlup ayrılması üzerine, dönemin Osmanlı padişahı III. Ahmet tarafından bu kişiler Osmanlı topraklarına davet edilmiş ve Tekirdağ’a yerleştirilmiş. Rakoczi’nin kaldığı ev, Macar hükümeti tarafından müze olarak düzenlenmiş.  Giriş ücreti 5 TL.

Rakoczi Müzesi

5- Tarihi Beşevler: Tekirdağ eski kent evlerini merak ediyorsanız adresiniz Tarihi Beşevler olmalı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan bu tarihi evler, hem turist olarak bizlerin, hem de yeni evli çiftlerin fotoğraf çekimleri için kullandığı mekan haline gelmiş durumda.

Tarihi Beşevler

6- Hükümet Konağı: Ön cephesi 1910 – 11 yıllarında Mutasarrıf Selanikli Hüsnü Bey tarafından yaptırılan binanın arka bölümü ise 1934 yılında Vali Haşim İşçan tarafından inşa ettirilmiş. Karşısında bulunan Zübeyde Hanım Parkı’nda Namık Kemal Heykeli ve Orta Cami yer almakta.

Valilik Binası

7- Rüstem Paşa Cami: Mimar Sinan’ın eseri olan cami, Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından 1554 yılında yaptırılmış. Bizim gezdiğimiz günlerde restorasyonda olan eserin tekrar ziyarete ne zaman açılacağı hala belli değil.

Rüstem Paşa Cami

8- Şehitler Abidesi: Muratlı Caddesi’ndeki abide, Tekirdağ’ın fethi sırasından şehit düşen askerlerin anısına belediye tarafından 1949 yılında yaptırılmış.

Şehitlik Abidesi

Biraz şehir merkezinden dışarı çıkalım. Bu noktada Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Miras Yolu Projesi’nden bahsetmem gerekiyor. Uçmakdere’den başlayıp Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy’ü içine alan bu proje, güzergahındaki tarihi ve kültürel yerleşim yerlerini kapsıyor. Amaç, bu tarihi köylerin restore edilerek turizme kazandırılmasını sağlamak.

9- Uçmakdere: Miras Yolu’nun aktivite durağı Uçmakdere. Burası yamaç paraşütü yapacakların adresi. Bol virajlı, çokça da güzel manzaraya sahip Uçmakdere Miras Yolu’nun başlangıç noktası.

10- Hora Feneri: Hoşköy’de bulunan fener, 1861 yılında Fransa’dan getirilen malzemelerle Fransızlar tarafından yaptırılmış. Eskimiş, bir hayli bakımsız kalmış fener 20 metre yükseklikte.

Hora Feneri

11- Şarköy Sahili: Miras Yolu’ndaki köylerin bağlı olduğu ilçe Şarköy, Miras Yolu’nun son durağı. Tekirdağ’a uzaklığı Miras Yolu’ndan gidilirse yaklaşık 65, ana yoldan gidilirse 85 kilometre. Güzel bir sahile sahip, turizm merkezi haline gelen Şarköy’e yolunuz düşerse denizin içindeki denizkızı heykelini görmeyi de unutmayın.

12- Muratlı Atatürk Evi: Muratlı, Tekirdağ’ın 23 kilometre kuzeyindeki ilçesi. Burada Atatürk Evi adında aslında bir Göçmen Evi bulunmakta. Atatürk’ün 1936 yılında Romanya’dan gelen göçmenler için yapılan köyleri görmek ve incelemek amacıyla Muratlı’ya gelmiş, uğradığı bir ev 2000 yılında kamulaştırılarak Atatürk Evi olarak ziyarete açılmış.

13- Özcanlar Köfte: Tekirdağ’a gelmişseniz Tekirdağ Köftesi’ni tatmadan ayrılmamak gerekiyor. Biz tercihimizi Özcanlar Köfte’den yana kullandık. Porsiyonunda 10 köfte bulunuyor. Bazı yerlerde soğumasın 5 + 5 şeklinde servis ediliyormuş. Lezzet olarak orta kalitede diyebilirim.

Özcanlar Köfte

Tatlı olarak da herkesin önerisi yöreye özgü Hayrabolu tatlısı ve peynir helvası.

Hayrabolu Tatlısı

Tekirdağ sonrası Kırklareli’ne doğru yolumuza devam ettik.

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)