2018’den Geriye Kalanlar

Geçen yıl başlattığım “sene özetleri” yazılarıma 2018 yılı ile devam ediyorum (2017 için tıklayın). Bu yıl beklenildiği üzere yurt içi ağırlıklı gezebilme fırsatı buldum. Bunun sebebi ise her tez yapanın yaşadığı gibi zaman bulamamaktan kaynaklıydı. Ancak yeni yılda daha geniş zamanımın olacağını tahmin ediyorum (umuyorum 🙂 ).

Bu yılın gezi anlamında bana en önemli katkısı yayla sevgisi oldu. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere pek yayla seven bir insan değildim. Ancak Kadıralak Yaylası ile başlayan yayla gezilerimiz sayesinde bana yeni rotalar da çıkmış oldu.

Bu yılın diğer bir artısı da, UNESCO Türkiye Dünya Mirası Listesi’ni tamamlamam oldu.

O zaman, geçen yıl gibi yurt içi gezileriyle dolu kronolojik 2018 gezi listemi sunayım 🙂

1- Asmasu Şelalesi – Trabzon (21 Ocak): Yılın ilk gezisini, memleketimde daha önce görmemiş olduğum Asmasu Şelalesi’ne yaptım. Görmekten öte adını bile duymamış olduğum Asmasu Şelalesi, karlar altında güzel manzaralar sergilemişti.

Asmasu Şelalesi
Asmasu Şelalesi

2- Çağlayan ve Manle Şelaleleri – Rize (3 Şubat): Artık şelale sevgimi anlatmama gerek duymuyorum 🙂 Rize’de bulunan birçok şelaleden sonra listeye yenilerini ekledim.

Manle Şelaleleri
Manle Şelaleleri

3- Çorum – Yozgat – Sivas (2-3 Mart): Hiç hayal etmesem de yılın ilk uzun yolculuğunu Hattuşa’ya doğru yaptım. UNESCO listesindeki ören yerini, Yozgat’ı ve üniversiteyi okuduğum şehir Sivas’ı bu hafta sonunda gezme fırsatı buldum.

hattuşa
Hattuşa Ören Yeri

4- Kars (17-18 Mart): Bu geziden 5 ay önce Kars’ı görmüş ve uzun süre yolum düşmez demiştim. Ancak Çıldır Gölü’nü donmuş halde görme ve Doğu Ekspresi‘ni deneme fikri beni yine Kars yollarında bulmamı sağladı.

ani harabeleri
Ani Harabeleri – Kars

5- Kadıralak Yaylası – Trabzon (31 Mart): Genelde Nisan ayının son ayında çıkan ve sadece 2 hafta toprakta kalan mavi yıldız çiçekleri ile ünlü bu yayla Trabzon’un Tonya ilçesinde yer almakta. Çiçekler bu yıl erken açınca Mart ayının son gününde kendimizi yaylada bulduk 🙂 Kadıralak yazısı için tıklayın.

Kadıralak yaylası
Kadıralak Yaylası

6- Manisa – Kütahya – Uşak – Afyon (5-8 Nisan): Manisa’daki günübirlik kursu fırsata çevirerek Manisa’yı ve çevre illeri gezebildim. Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti en fazla merak ettiklerim arasındaydı.

Aizanoi
Aizanoi Antik Kenti – Kütahya

7- Kıbrıs (21-23 Nisan): Liseden arkadaşım Ahmet’in Kıbrıs’ta askerlik yapmasını fırsat bilerek diğer lise arkadaşlarım Samet ve Burak ile yavru vatanı fethettik. Belki de bu yıl için bana en sürpriz olan gezi oldu 🙂 Kıbrıs yazılarım için tıklayın.

Girne
Girne

8- Pokut Yaylası – Rize (1 Mayıs): Kadıralak Yaylası’ndan sonra hızımızı alamayarak yayla gezilerine başladık. Neredeyse buraya giden herkesin aynı açıdan çektiği fotoğraf benim de karelerimde yer aldı. Pokut Yaylası yazısı için tıklayın.

Pokut yaylası
Pokut Yaylası

9- Gito ve Badara Yaylaları – Rize (20 Mayıs): Yayla sevgisi dur durak bilmiyordu 🙂 Salıncağıyla meşhur Gito Yaylası ve Ege’nin Hamsisi dizisinde de kendine yer alan Badara Yaylası yeni kurbanlarımız oldu. Gito ve Badara Yaylaları yazısı için tıklayın.

badara yaylası
Badara Yaylası

10- Huser ve Avusor Yaylası – Rize (23 Haziran): Henüz popüler olmasalar da yakın zamanda ziyaretçi dolacağını düşündüğüm bu iki yayla da bizi bizden almıştı 🙂 Huser Yaylası’nda gün batımı, Avusor’da ise dağ tepe aşarak ulaştığımız göl görülmeye değer. Huser Yaylası yazısı için tık, Avusor Yaylası için tık tık 🙂

Huser yaylası
Huser Yaylası

11- Gümüşhane (24 Haziran): Daha önce defalarca gitsem de adam akıllı gezmediğim komşu şehrimizi de aradan çıkardım. Gümüşhane yazısı için tıklayın.

Limni gölü
Limni Gölü – Gümüşhane

12- Rize – Artvin (7-8 Temmuz): Trabzon – Artvin tarafına birkaç kez seyahat etmiş olsam da, daha önce gitmediğim Kenan Amca’nın çaylığı, Hacı Mehmet Şelalesi, Deliklikaya Şelalesi, Balık Gölü ve bizi büyüleyen Maral Şelalesi gibi yerleri görme şansı buldum. Yazılar için üzerlerine tıklayın 🙂

Hacı Mehmet Şelalesi
Hacı Mehmet Şelalesi – Rize

13- Elevit – Trovit Yaylası (4 Ağustos): Yılın son yayla gezisini Çamlıhemşin’in yerlilerinin “en güzel yayla” olarak nitelendirdiği Elevit ve yakınlarındaki Trovit Yaylaları’na yaptık. Elevit Yaylası yazısı için tıklayın.

Elevit Yaylası
Elevit Yaylası

14- Trakya – Çanakkale (18-26 Ağustos): Kurban Bayramı’nı fırsat bilerek çok merak ettiğim Trakya’yı gezdim. Bu bölgedeki Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne‘yi hakkıyla gezdikten sonra dönüş yolunu biraz uzatarak Bursa Cumalıkızık Köyü, Eskişehir Sazova Parkı, Konya Kelebekler Müzesi, Karaman, Mersin Mut Yerköprü Şelalesi, Adana Gülek Kalesi ve UNESCO’mun son hedefi Çatalhöyük‘ü de gezilenler listesine ekledim.

Edirne
Selimiye Cami – Edirne

15- Ankara – Kayseri – İstanbul (19-27 Aralık): 2018’e veda etmeye hazırlanırken, tez sonrası yıllık iznimi kullanarak mini bir Türkiye turu yaptım. Ankara‘dan başlayarak Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray ve Kapadokya‘yı gezdikten sonra Kayseri‘de 2 gün geçirip, sevemediğim ancak tam anlamıyla da gezmediğim İstanbul‘da 4 gün geçirdim.

İstanbul
Haydarpaşa – İstanbul

Her ne kadar bu yılki gezilerim beni tatmin etmese de, yeni yerler görmek her seferinde beni mutlu etmiştir. Her zaman dediğim gibi “gezmek güzel şey”.

Umarım 2019 sağlık, mutluluk ve huzurun yanında bolca geziyi de beraberinde getirir…

 

Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Genel / Yorum yapılmamış / Yazar:

Bir Yorum Yazın

Yazar: Serdar

Küçüklüğümden beri babam sayesinde ekonomik tatiller yaptık. Büyüdükçe babamın izinden gitmeye çalışıyorum :) Bugüne kadar kendime göre çok yer gezdim ancak bunları bloga yazma fikri arkadaşların ısrarı sonucu oluştu. Gezmek güzel şey, hayat gezince güzel :)